Editoriál aneb nákupy (9) - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Editoriál aneb nákupy (9)

10. září 2001, 00.00 | Dnes pro vás máme speciální díl věnovaný nákupům některých firem. Některých? Řekněme to na rovnu - jde o Hewlett-Packard. Řeč bude také o Indigu a Polaroidu.

HP a Indigo
Jaký je rozdíl mezi 14 % a 100 %? V případě Indiga N.V 882 milionů dolarů. Poslední dobou se zkrátka dějí věci. Téměř nemine den, kdy by se hned po ránu na stránkách HP neobjevila nová tisková zpráva, že kupují další firmu. Ve středu to byl Compaq (v akciích), v pátek Indigo. Kdybych tímto způsobem nakupoval já, už jsem dávno v kontokorentu :).

Téměř přesně před rokem obě firmy oznámily, že HP finančně vstupuje do společnosti Indigo (za 100 milionů dolarů) a získá tím 14% podíl. V červnu se začaly objevovat konkrétní výsledky, konkrétně stroj HP Digital Press 6600, který se začal prodávat v červenci. HP se zřejmě snaží konkurovat jiným firmám na trhu komerčního tisku, a to zejména Xeroxu. Navíc stále vylepšuje a zrychluje své tiskové stroje (HP LJ 9000 s 50 stranami za minutu), takže dohání své konkurenty. Je sice pravda, že DocuTechy to stále nejsou, ale nikdo neví.

Nyní došlo k finálnímu kroku, kdy HP získá společnost Indigo celkově za 882 milionů dolarů, přičemž 629 milionů bude výměnou akcií a dalších až 253 milionů v budoucnosti v závislosti na ziscích Indiga.

Firma Indigo má sídlo v Holandsku a vývojový tým v Izraeli, přičemž zaměstnává 1100 lidí. Indigo má vytvořit novou divizi v oblasti Imaging and Printing Systems u HP.

Polaroid a HP
Dění kolem Polaroidu pokračuje, v podstatě podle našeho očekávání. Investoři a akcionáři rozhodně nemají zájem vyvolat bankrot, protože by přišli o všechny peníze. U zachráněné společnosti je alespoň nějaká šance, že dostanou peníze zpátky.

Proto rozhodně nepřekvapí, že Polaroid získal měsíční odklad na splacení dluhu a navíc dalších 10 mil. USD. Sice to vypadá, jako nacpání další miliardy do Zetoru, ale v případě Polaroidu je návratnost přece jenom o pár desítek procent vyšší. Odklad platí do 15. listopadu, přičemž původní termín byl 12. října.

Navíc podle CNNfn jedná Polaroid o prodeji divize průkazové a ID fotografie. Divize má obrat 80 mil. USD za rok, ale zřejmě není příliš zisková. Kromě prodeje je nejmenovanými zdroji zmiňován také odkup vedením firmy. Jako vážný zájemce o divizi ID je zmiňována společnost Viisage, což je minimálně na Americkém trhu dvojka v oblasti průkazové fotografie. Zástupci společnosti nicméně nepotvrdily, že by probíhala jednání.

Další divize, která bude muset jít z kola ven, bude divize polarizačních filtrů, což je vzhledem ke jménu společnosti "nefér", ale takové jsou tržní principy - před bankrotem se zbavit všech problémových aktivit.

Nicméně Polaroid má stále nejprodávanější fotoaparát (alespoň v USA), kterým je i-zone. Podle CNNfn si ho Polaroid hodlá ponechat jako "cash cow" (dojná kráva, slovní hříčka s cash flow - tok financí firmou). Výsledná firma by se měla restrukturalizovat kolem technologií Opal a Onyx, což jsou černobílé a barevné tiskárny digitálních fotografií, které by měly být veřejně přístupné, něco jako dnešní automaty na průkazové fotografie.

Společnost HP byla zmiňována jako jeden ze zájemců o koupi Polaroidu. Na první pohled vypadá značně nepravděpodobně, že by mohlo k transakci dojít, ale HP má velký zájem o oblast tisku a zejména tisku přes Internet. Vyčlenění "analogových" divizí z Polaroidu a zachování známé značky vypadá jako krok, který povede k záchraně nebo také jako krok nadiktovaný potenciálním kupcem. Z Polaroidu by zůstala pouze nutná kostra - digitální fotografie, instantní fotografie (generuje zisk) a technologie Opal a Onyx.

HP (a Compaq, Polaroid) musí propouštět (situaci v Indigu si netroufám odhadnout) a zvýšit zisk. Fiorina i Capellas jsou pragmatici, a přestože nejsou v situaci aktuálního ohrožení, stejně se snaží oživit situace uvnitř svých firem. Sloučení jim dává do ruky jedinečné možnosti - vytvoření velké firmy s polovinou pracovníků, vytvoření dvou firem (nebo tří) s dvěma třetinami pracovníků aj. Případná koupě Polaroidu by situaci jenom zjednodušila (i když účetně by šlo o složitou situaci).

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: