Xerox představil iGen3 - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Xerox představil iGen3

14. září 2001, 00.00 | Společnost Xerox představila na veletrhu Print 01 svůj nový digitální barevný tiskový stroj, o kterém se dosud hovořilo jako o "FutureColor", a jeho výrobce do něj vkládá hodně nadějí.

Společnost Xerox představila na veletrhu Print 01 svůj nový digitální barevný tiskový stroj, o kterém se dosud hovořilo jako o "FutureColor", a jeho výrobce do něj vkládá hodně nadějí.

Xerox DocuColor iGen3 jsme si mohli poprvé prohlédnout na loňském veletrhu DRUPA, kde byl však důkladně skryt za poloprůhlednou stěnou a k nahlédnutí bylo v podstatě pouze několik ukázkových výtisků. Nyní Xerox kromě oficiálního jména představil i trochu podrobnější technické parametry. Avšak i tak si první zákazníci budou muset na nový digitální tiskový stroj ještě několik měsíců počkat. První beta instalace plánuje Xerox na konec letošního roku a komerční prodej ohlásila společnost na druhou polovinu roku 2002.

Jak jsme již avizovali dříve, stroj představuje "nejvyšší" řešení Xeroxu pro digitální tisk, které si navíc Xerox vyrábí sám - oproti stávajícímu nejrychlejšímu modelu DocuColor 130 v kategorii digitálních tiskových strojů, jehož enginy odebírá na základě OEM spolupráce od Xeikonu. O nadějích, které Xerox do stroje iGen3 vkládá, svědčí i náklady, které s jeho vývojem byly spojeny - podle Xeroxu šlo o investici ve výši 1 miliardy dolarů a při vývoji stroje si Xerox zaregistroval více než 300 patentů.

Xerox DocuColor iGen3 tiskne z archů max. velikosti A3+, nejvyšší udávanou rychlostí 6 000 plnobarevných stran A4 za hodinu, tj. 100 stran za minutu. Výrobce navíc slibuje výrazně nižší provozní náklady (tedy cenu vytištění jedné stránky) než u stávajících digitálních strojů, ale konkrétní čísla zatím nezveřejnil. Zařízení tiskne s použitím suchého toneru (Xerox hovoří o dry ink, tedy o suché barvě), kdy ve stroji jsou čtyři tiskové systémy pro čtyři základní barvy - Cyan, Magenta, Yellow a Black. Jak je již v zařízeních Xeroxu obvyklé, všechny čtyři barvy jsou nejprve naneseny na přenosový pás, ze kterého je plnobarevný obraz najednou přenesen na potiskované médium. Specifikem představeného stroje je způsob, jakým se toner dostává na přenosový pás - Xerox udává, že je k tomu použit nejen elektrostatický náboj a tlak, ale také zvukové vlnění. Velké úsilí věnoval Xerox otázce použitelných médií a jejich dostatečnému množství ve stroji. iGen3 se dodává se dvěmi zásobníky papíru, každý o kapacitě 2 x 2 500 archů papírů o plošné hmotnosti 80 g/m2. Celkem tak lze do stroje připravit 10 000 archů papírů. Stroj tiskne na široké spektrum materiálů - od běžných přes natírané papíry, různé samolepicí papíry a průhledné fólie. Specialitou zařízení je možnost automaticky rozpoznávat velikost a typ papíru a potiskovat je v rámci jedné zakázky. Jako RIP jsou se zařízením dodávány k výběru dva systému - Spire od CreoScitex nebo Xerox DocuSP Server.

Xerox se na nástup nového stroje marketingově připravuje již delší dobu a také v našem médiu jsme již psali o mediálních přestřelkách, které v poslední době zajiskřily mezi Xeroxem a Heidelbergem - ten nedávno uvedl svůj stroj stejné kategorie, NexPress. Odhadovat, zda iGen3 dosáhne obrovského úspěchu jako černobílý DocuTech uvedený v roce 1990 (ten přinesl Xeroxu do dnešního dne příjmy přibližně 15 miliard dolarů), tak jak si Xerox přeje, jsou jen čisté spekulace, obzvláště není-li v současné době známa ani cena stroje ani bližší informace o provozních nákladech. Nicméně obecně se očekává, že zejména v případě nižších nákladů na provoz barevných digitálních tiskových strojů se dá předpokládat výrazný růst tohoto oboru a s ním spojená poptávka po zařízeních tohoto typu. Například uznávaná výzkumná společnost CAP Ventures přepokládá růst trhu s digitálními tiskovinami o 18 procent na celkový objem 32 miliard v roce 2005.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Polygrafie  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: