Podzimní novinky u HP - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Podzimní novinky u HP

1. října 2001, 00.00 | Firma HP pořádá téměř pravidelně podzimní setkání s novináři, na kterém prezentuje své novinky. Některé novinky byly již uvedeny v létě (skenery), ale přesto je jich stále dost. Například úplně nová řada inkoustových tiskáren...

S některými prezentovanými novinkami jste se již na našich stránkách setkali. Namátkou můžeme jmenovat nové tiskárny designjet 10ps, 20ps a 50ps, o kterých jsme přinesli podrobný článek.


Prezentace byly rozděleny do tří sekcí podle tematického zaměření. V první sekci byly notebooky, servery, laserové tiskárny a počítače do dlaně, v druhé sekci inkoustové tiskárny, vypalovačky a digitální fotoaparáty a konečně v třetí sekci inkoustové tiskárny pro kanceláře a grafiky.

Cosmos Office
Kosmická kancelář je grafice nejvzdálenější, proto se jí jenom proletíme. Hlavním tahákem byl nový manažerský notebook hp omnibook 6100 (je zajímavé, jak firmy začínají stále více používat minusky v názvech). Přístroj je osazen mobilním Pentiem III a ATI Radeon M6, základní konfigurace má 128 MB RAM a 10 GB disk. Oblast přenosných počítačů je zajímavá nejen pro HP, ale i pro jiné výrobce, protože stále má možnost velkého růstu. Oproti loňsku je růst celé oblasti notebooků přes 60 %, přičemž HP má ještě o něco více. (Podobně je na tom Apple, který roste asi o 88 % - z necelé stovky kusů je kam růst.)

hpt netserver e200 je low-endový server s cenou pod 40 000 Kč. Úspory bylo dosaženo zejméma minimální konfigurací, použitím disku IDE a jednoletou zárukou, která je ovšem rozšířitelná na standardní 3 roky. Takové řešení by mohlo být zajímavé pro malé firmy, které tak nemusí kupovat skládané počítače.

Kapesní počítače jsou pro nás zajímavé zejména díky skutečnosti, že mohou sloužit pro čtení elektronických knih. Přesto jsou pro spoustu lidí zajímavé i z jiných důvodů a pokud klesne jejich cena a zlepší se výkon, budou jistě ještě zajímavější. Novinkou jsou Jornady řady 560, které mají rychlejší procesor a při subjektivním porovnání je rychlost stejná, jakou má Compaq iPAQ. Zakoupit můžete dvě verze, které se liší množstvím paměti 32 nebo 64 MB. Kromě toho má jornada 56x nový operační systém Windows CE.

Poslední novinkou kosmické kanceláře je LaserJet 1000w, což je "ultra low-endová" laserová tiskárna s jednoduchou obsluhou a úspornějším režimem. Zajímavá je také tím, že jde o první tiskárnu od HP pracující s GDI. Tiskárna má 600 x 600 dpi s technologií REt, 10 stránek za minutu, zásobník na 250 listů, připojení přes USB a stejnou tonerovou kazetu jako LJ 1200.
Kromě toho prezentovalo HP přejmenování rozhraní jetdirect na internet connector. Důvodem má být lepší vystižení názvu.


GDI tiskrána hp laserjet 1000w

Color Cosmos
Tiskárny hp designjet 10ps, 20ps a 50ps nejsou pouze náhradou DesignJet GA, ale jedná se o ucelenou koncepci náhledových a nátiskových tiskáren pro všechny strany produkčního řetězce. Tiskárny mají automatickou kalibraci pomocí vestavěného měřicího přístroje, certifikaci pantone a možnost duplexu. Navíc je celosvětově nasazena hodně agresivní cena.


Nátiskový stroj hp designjet 20ps

Druhým drobným zlepšením je řada designjet 1000 plus, které mají rychlejší zpracování dat, komprimaci dat přenášených po síti a nový multiroll feeder.

Také v čistém segmentu bussines má HP novinky. Jedná se o dvě inkoustové tiskárny cp1160 a cp1700. První je hodně netradiční svým vzhledem, který je hranatý, aby se dala lépe zasunout do šuplíku nebo místo videa (přibližně stejný rozměr). Také ji můžete použít jako podstavec, protože má nosnost 20 kg. Tiskové hlavy i inkousty se vyměňují zepředu, což je potřeba při umístění do šuplíku nebo pod hromadu papíru :). Tiskárna má oddělené tiskové hlavy (konečně - čtyři) a dva zásobníky inkoustu (černý a barevný). Důvodem je prý přibližně stejná spotřeba všech tří inkoustů (alespoň při kancelářském tisku).
O něco lépe je na tom cp1700, která má čtyři tiskové hlavy a čtyři zásobníky inkoustů. Tiskárna je určena pro tisk prezentační grafiky, kde může být vyšší spotřeba některých barev.


Hranatá tiskárna hp cp1160

Photo Cosmos
V této sekci byly k vidění produkty určené zejména pro domácí použití - inkoustové tiskárny, digitální fotoaparáty, skenery a vypalovačky. Ve vypalovačkách přinesla firma novinku - hp dvd-writer dvd100i. Jednotka má 32rychlostní čtení, 12rychlostní zápis a 10rychlostní přepis u CD a 4rychlostní čtení a 2rychlostní zápis i přepis u DVD. Kromě toho obsahuje technologii "hp super zápis", což není nic jiného, než Burn Proof u jiných výrobců.

V oblasti digitálních fotoaparátů jsou novinky dvě: photosmart 318 a 715. První je 2,3Mp fotoaparát s 8 MB interní pamětí a CF slotem za cenu asi 11 000 Kč bez daně. Photosmart 715 má rozlišení 3,3 Mp, 3x optický zoom, 16 MB kartu CF. Cena tohoto přístroje je 17 000 Kč bez DPH. O obou se zřejmě víc dočtete u Honzy Březiny.


A konečně jsme u tiskáren. Tady je úroda opravdu velká a z celé modelové řady nezůstal téměř kámen na kameni, i když jde často o drobná zlepšení. Úplně nový je model deskjet 656, který má velmi agresivní cenu (pod 3 000 Kč včetně DPH). Model 640c je nahražen deskjetem 845, model 840c nahražen deskjetem 920c, deskejet 930c nahražen deskjetem 940c a deskjet 959c modelem 960c. Nový model je vždy o něco rychlejší a má vyšší rozlišení nebo lepší tisk, případně ještě další zlepšení.

V oblasti fototisku jsou nové modely photosmart 1000 a 1115, které mají podporu Mac OS X, čtečky CF a SM, model 1115 navíc ještě MicroDrive.

Kromě toho přibylo jedno nové all-in-one zařízení hp psc 950. To je na rozdíl od hp psc 750 rychlejší, má možnost faxování a jako bonbónek navíc čtečky paměťových karet. Navíc má (resp. bude mít) ovladače pro Mac OS X.


Multifunkční hp psc 950 se čtečkami paměťových karet

A ještě jedna zpráva na konec. Od října bude s každou prodávanou tiskárnou HP dodáván produkt HP Infomapa. Jedná se o starou známou Infomapu od PJ Softu, která je ovšem mírně upravená, takže dokáže vyhledat nejbližšího prodejce HP, dodavatele spotřebního materiálu nebo servisní středisko. Jinak je to plně funkční verze Infomapy se všemi mapami měst...

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Hardware  

 » Rubriky  » Digitální fotografie  

 » Rubriky  » Skenery  

 » Rubriky  » Stolní tiskárny  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: