Bilance - Grafika v roce 2002 - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Bilance - Grafika v roce 2002

bilance

31. prosince 2002, 00.00 | Konec roku je časem rekapitulací a předsevzetí. Nejinak je tomu i na Grafice, kde jsme pro vás připravili souhrn zajímavostí a žebříčků, týkajících se provozu serveru v roce 2002.

Konec roku je časem rekapitulací a předsevzetí. Nejinak je tomu i na Grafice, kde jsme pro vás připravili souhrn zajímavostí a žebříčků, týkající se provozu serveru v roce 2002.

Obecné shrnutí
Budoucí rozvoj Grafiky On-line závisel a vždy patrně záviset bude na dvou ukazatelích - obratech z inzertních výkonů a čtenářském zájmu. Zatímco o obratu víme zatím jen tolik, že se oproti loňskému roku zvýšil přibližně o 20 % a Grafika je dalším rokem v červených číslech - a do budoucna tak budeme moci dále investovat do rozšiřování nabízených služeb - návštěvnost máme podrobně podloženou auditorskými zprávami (poslední za listopad 2002). A naštěstí jde o dobré zprávy - čtenářský zájem (měřený v počtu unikátních čtenářů - IP adres) o Grafiku pravidelně stoupal. Zatímco na konci minulého roku navštívilo Grafiku On-line za měsíc cca 47 000 čtenářů, v listopadu 2002 to bylo přes 82 000 unikátních čtenářů měsíčně (počet přečtených stránek dosahuje přes 1 100 000 stránek za měsíc). Podobný nárůst zaznamenala Grafika i u průměrných denních návštěvníků stránek. Zatímco na konci minulého roku to bylo zhruba 3000 unikátních čtenářů denně, letos již je to přes 5000 čtenářů z unikátních IP adres každý průměrný den.


Průměrné denní hodnoty návštěvnosti Grafiky On-line
podle auditora iAudit (zobrazeno po týdnech)

Nárůst nás těší o to více, že jsme v průběhu letošního roku postupně upravovali redakční schéma, vystřídali šéfredaktora a některá témata jsme z Grafiky zcela vypustili (konkrétně webdesign, který jsme oddělili do samostatného WebTipu).

Nové projekty
Rok 2002 byl pro Grafiku a celé vydavatelství zlomový i v dalších oblastech - paralelně k naším internetovým magazínům jsme spustili hned několik nových projektů, které vhodně doplňují služby našich oborových portálů. Důležitá je pro nás profesionální fotobanka, kterou provozujeme společně se společností Profimedia na adrese profimedia.grafika.cz nebo on-line rozhraní pro tisk vizitek, které naleznete na adrese www.printing.cz/vizitky. Velkou novinkou letošního roku pak byly publikace, které jsme začali vydávat v edici MujMac (další tématické okruhy budou následovat v roce 2003) a především semináře. Těch jsme letos uspořádali několik desítek a dokonce dva vskutku speciální - ve spolupráci se Světem tisku a společností Presstek to byl polygrafický seminář v anglickém Birminghamu u příležitosti veletrhu IPEX a koncem roku ve spojení s Institutem digitální fotografie pak velkou konferenci Forum digitální fotografie v pražském Kongresovém centru.

Publikované informace v roce 2002
Na Grafice On-line jsme v hlavním zpravodajství publikovali v roce 2002 přesně 800 článků. Hlavní zpravodajství bylo rozděleno do několika hlavních témat:

  • Pre-press a tisk
  • Digitální fotografie
  • Recenze HW
  • 2D a 3D grafika
  • Sazba a PDF
A jaké články vás zaujali v jednotlivých skupinách nejvíce? Odstup byl vždy velmi těsný, nicméně následující odstavce nabízejí přehled jednich z nejčtenějších článků roku 2002:

Pre-press a tisk:
Grafické formáty v pre-pressu
TIFF/IT a PDF/X: předtiskové podklady bez problémů?
ZoomView: nová cesta prezentace kvalitní grafiky
Revealing - dostaňte se pod kůži PDF souboru
Purup+Barco = Esko-Graphics

Digitální fotografie:
Photoshop: Úprava digitální fotografie I.
CAMEDIA Master Pro 4.01
Dalekohled jako náhrada zoomu u digitálních fotoaparátů
Deset dobrých důvodů, proč fotografovat digitálně
Olympus Camedia C5050Z - konec tradice

Recenze HW:
Prolink GeForce4 Ti 4200
Microtek FilmScan 1800 vs. FilmScan 35
Microtek ScanMaker 5600 - pěkný cvalík
Budou LCD displeje brzy používanější než CRT monitory?
Monitor Spyder - velmi zajímavý pavouk

2D a 3D grafika:
Adobe Photoshop
Co nového přináší Adobe Photoshop 7?
Photoshop: Vykrývání vlasů
Photoshop: Praktické použití interakce vrstev
Photoshop: Jak vylepšit fotografie z dovolené
Photoshop: Vyvážení barev u digitální fotografie
Vektorová grafika
Realistický myšák Mickey v Corel Draw
Model automobilu BMW v CorelDRAW
Corel ohlásil uvedení CorelDRAW Graphics Suite 11
Realistický telefon v CorelDraw základními postupy
CorelDraw 11 - výsledky praktického testování
3D Grafika
Modelování v 3DSMax - Kouzelná hůlka
Modelování v 3DSMax - Krabice s džusem
3D Studio MAX: Kost a kůže - a navíc i svaly
Tutoriál: 3D Studio MAX - putující kapka
finalRender a Global Illumination

Sazba a PDF
Bitmapová písma zdarma
Průzkum: Nejpoužívanější program pro sazbu a zlom
Duel - InDesign 2 CZ vs. QuarkXPress5
PDF formuláře: obecný úvod
Komprimujeme PDF dokument

Diskuze
Jednou z oblastí, kterou čekají na serveru v příštím roce významné změny, jsou diskuze pod články. Ty jsou v současné době bohužel příliš lákavým soustem pro jedince, kteří v drtivé většině případů posíleni anonymitou dokáží svými urážlivými příspěvky zkazit chuť k dalšímu publikování i otrlejšímu autorovi. Diskuze pod články tak chceme do budoucna zpřístupnit pouze pravidelným registrovaným uživatelům. Pro všeobecnou diskuzi jsou pak určeny naše diskuzní fóra, která letos také prošla výraznou inovační kúrou (a mimochodem obsahuje k dnešnímu dni 53 780 příspěvků). A kde se letos diskutovalo nejvíce?
Duel - InDesign 2 CZ vs. QuarkXPress5 (92 názorů)
Deset dobrých důvodů, proč fotografovat digitálně (66 názorů)
Flash & Bezpečnost 1. (52 názorů)
Fujifilm FinePix S602Z v praxi - nový zážitek(51 názorů)
Flash 5: Škola hrou III.(39 názorů)

Grafika v příštím roce
V příštím roce nečekají - snad - Grafiku žádné závratné změny. Kromě denního publikovaní máme vyčleněn rozpočet na vylepšování stávajících služeb a především jejich další vzájemné prolínání - připravujeme centrální registrační systém, který umožní řídit veškeré dostupné služby přes jeden přístupový uživatelský účet. Změněn bude systém galerie a výrazně vylepšit chceme naše služby. Rozvíjet budeme naši tištěnou publikační činnost a zejména semináře, kde letos zahájíme kurzy také mimo digitální fotografii. Ostatně všechny naše aktivity s námi můžete osobně probírat na jednom ze dvou veletrhů, kterých se příští rok zúčastníme - Polygraf a Embax-Print.

Doufáme, že nám zachováte minimálně stejnou čtenářskou přízeň, jako v letošním roce.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: