Vynálezy století - kdo za nimi stojí? - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Vynálezy století - kdo za nimi stojí?

14. srpna 2000, 00.00 | Počítačová myš, Ethernet, laserová tiskárna - víte, kdo stojí za těmito vynálezy?

Počítačová myš, Ethernet, laserová tiskárna - víte, kdo stojí za těmito vynálezy?

Technologie přicházejí na svět takovou rychlostí, že je velmi obtížné s nimi držet krok. V několika posledních letech se vývoj natolik urychlil, že co platí dnes, nemusí platit již za několik dní. Velké firmy se předhánění v uvádění vylepšených verzí nejrůznějších počítačů, mobilních telefonů a komunikačních prostředků.

Zároveň se ale technologie stávají samozřejmou součástí našeho života a práce. Kopírování, tisk na laserových tiskárnách, firemní Ethernetové sítě, digitální fotoaparáty a kamery… kde se tyto vynálezy berou? Asi málokdo by si řadu z nich spojoval se jménem jedné z největších firem na světě v oblasti zpracování dokumentů - firmou Xerox.

Když roku 1938 Chester Carlson sestrojil pradědečka dnešních kopírek, neměl ani tušení, že "xerox" bude synonymem špičkových kopírek, tiskáren a kopírovacího papíru. Navzdory revolučnosti nápadu se Carlsonovi nedařilo produkt prodat. Nakonec s Carlsonem uzavřela kontrakt Batelle Memorial Institute, což mu umožnilo produkt zdokonalit, a za tři roky veškerá práva k tomuto vynálezu zakoupila továrna na fotopapír, Haliod Company.

Poprvé se značka Xerox objevila na trhu roku 1948 a vzápětí následoval jeden produkt za druhým. Práce s informacemi se prudce vyvíjela až do dnešní podoby a právě Xerox se na tomto vývoji aktivně podílel…

…roku 1970 založil Xerox v americkém Palo Altu výzkumné středisko PARC (Palo Alto Research Centre), které provádí výzkum a vývoj nových technologií a zároveň se zaměřuje na vylepšení stávajících produktů Xerox. Toto středisko vytváří práva a licence, které znamenají pro Xerox významný majetek. Vznik tohoto střediska byl zřejmě jedním z nejdůležitějších kroků v technologické oblasti, jelikož umožnil vzniknout mnoha vynálezům, které dodnes tvoří základy světa informačních technologií.

PARC stojí za vynálezem osobního počítače. Prvnotní idea vývojářů vlastně byla zaměřena na zařízení, umožňující vzájemnou komunikaci mezi lidmi. Vědci firmy Xerox došli k závěru, že počítač může sloužit nejen jako stroj, na kterém člověk může pracovat odděleně od ostatních, ale že hlavní přínost počítače je právě ve vzájemném popojování a vzájemné komunikaci mezi jednotlivými uživateli.

V roce 1975 představili inženýři z PARCu grafické uživatelké rozhraní pro osobní počítače, která zahrnovalo systém ikon a operativní menu (pop-up menu), které se později vyvinulo v rozhraní Windows a Macintosh.

Mezi dalšími vynálezy společnosti Xerox najdeme také laserovou tiskárnu, jejíž koncept přinesl do centra PARC Gary Starkweather v roce 1971. Vznik laserové tiskárny vedl k revoluční změně při práci s dokumenty. I dnes nabízí Xerox ve svém portfoliu celou řadu tiskáren pro růzé druhy zákazníků a zařadila se tak mezi světové giganty, poskytující řešení kancelářím, která usnadňují maximálně efektivní práci s dokumenty.

Dnes tak běžná součást počítače, jako je komerční myš, byla také vyvinuta střediskem PARC. Za zmínku stojí také například Ethernetové sítě, které umožnily spojit různé počítače do lokálních sítí, což napomohlo komunikacím získat jejich současnou neporazitelnou pozici. Ethernet byl uveden v roce 1980 aliancí firem Xerox, Intel a Digital Equipment, kdy byly k dispozici licence na tuto technologii.

Snad nejvíce dnes hýbe světem Internet - komunikační a obchodní prostředek, který mění způsob komunikace mezi lidmi, způsob obchodování a který smazal hranice států. Firma Xerox stála u zrodu protokolů pro síť Internet. V roce 1992 například spolupracoval PARC s několika univerzitami z celého světa na implementaci přenosu videa v reálném čase po Internetu. Xerox PARC byl vybrán světovým konsorciem World Wide Web, aby vedl vývoj a design příští generace protokolu HTTP.

Více informací naleznete na www.parc.xerox.com.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: