Vrták: Zabití dobré myšlenky? - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Vrták: Zabití dobré myšlenky?

14. dubna 2000, 00.00 | On-line logobanka českého Internetu představuje nepříliš dobrou vizitku svého provozovatele - společnosti DTP Studio. Nebo se mýlíme?

První článek o logobance, kterou provozuje DTP studio, jsme uveřejnili několik dní poté, co společnost tuto službu spustila. Článek rozpoutal poměrně bouřlivou diskuzi jak ze strany potenciálních uživatelů, tak ze strany autorů služby. Vzhledem k času, který uplynul od spuštění projektu a vývoji, jakým se ubírá resp. neubírá, jsme se rozhodli věnovat logobance znovu. Podle mého názoru se totiž v současné době rozhoduje o její existenci nebo postupném úpadku.

Začněme ale od začátku - myšlenka on-line logobanky byla dlouhou dobu poměrně vděčné téma mj. i v naší e-mailové konferenci věnované pre-pressu. Není divu, kvalitně zvektorizované logo potřebuje při výrobě skoro jakékoliv tiskoviny každý. A vzhledem k tomu, že zadavatelé nejsou často schopni loga v odpovídající kvalitě dodat, myšlenka vzájemné výměny již jednou zvektorizovaných log mezi grafiky a sazeči se přímo předbízí.

Také na Grafice jsme jednu dobu uvažovali o zřízení služby pro bezplatnou výměnu logotypů, ale myšlenku jsme však postupně opustili. Proč? Tato služba je totiž z principu pro provozovatele velmi náročná, přestože může přinést i velmi sladké plody. Logobanka musí být nutně profesionálně vedena a přesto má smysl pouze jako bezplatná služba. Z tohoto pohledu je potřeba DTP Studio pochválit, že se misionářsky pustilo na tenký led a zprovoznilo tolik očekávanou službu. S určitým časovým odstupem se však obávám, že si DTP studio stále neuvědomuje, co všechno podobná služba vyžaduje, aby ji bylo možné smysluplně využívat a DTP studiu přinesla nové návštěvníky stránek a prestiž v oboru. Nic dalšího totiž ani čekat nemůže.

Jaký je stav logobanky cca měsíc po jejím spuštění?

  • Velmi podivný je již statut logobanky - ta je na jednu stranu prezentována jako otevřený projekt sponzorovaný firmou DTP Studio, na druhou stranu nemá ani vlastní doménu - najdete ji na adrese http://www.dtpstudio.cz/logobanka/, na kterou se musíte proklikat přes několik odkazů z velmi nepřehledné homepage DTP Studia.
  • Logobanka jako služba není v podstatě nikde propagována - upoutávky nenaleznete ani v odborných médiích, ani viditelně nikde na Internetu. Jedinou upoutávku jsem zahlédl v bulletinu DTP Studia a služba je registrována v některých vyhledávačích. To je jeden z důvodů neustále klesající návštěvnosti - podle služby Navrcholu se návštěvnost ustálila na cca 60 sessions/den při cca 300 načtených stranách za den.
  • Obsah logobanky je pochopitelně limitován, ale je otázkou nakolik je logobanka v této podobě a rozsahu opravdu přínosná.
  • V logobance chybí praktické informace a nádstavbové služby, které by opravdu využily možností Internetu.
  • Na službě není vidět od jejího spuštění v podstatě žádný vývoj. Zpočátku to vypadalo, že provozovatel chce reagovat na kritiku uživatelů a skoro okamžitě po uveřejnění našeho prvního článku rozšířil loga také o formát Adobe Illustratoru. Stále však nejsou k dispozici ani nejzákladnější údaje, které jsou pro otevřenou logobanku v prostředí Internetu nezbytností - např. informace o původu loga, hodnocení kvality loga atd. Podle mého názoru vývoj na logobance v podstatě ustal - DTP Studio využilo svoji rozsáhlou databanku různě kvalitních log, které dříve prodávalo na CD, naprogramovalo jednoduchý skript, vrhlo loga na Internet a očekává, že se do projektu začnou zapojovat další lidé, kteří jí budou doplňovat o své výtvory. Pro profesionály je však v současné podobě logobanka nepoužitelná, takže o ní projevují zájem patrně spíše "občasní grafici", kteří ocení "alespoň něco".
Logobanka v podání DTP Studia tak patrně postupně upadne v zapomenutí, bude svému provozovateli možná generovat 300 stránek denně a grafici se budou muset spolehnout na svoji zručnost při vektorizaci log nebo čekat na někoho, kdo přijde s opravdu profesionálním řešením. Ten si bude muset uvědomit především to, že chce-li nabízet služby profesionálům, musí nabídnout odpovídající řešení, které samozřejmě nebude levné. Bude muset nejen naprogramovat skript (to je to nejjednodušší), ale především věnovat projektu mnoho práce při ověřování zdroje a kvality KAŽDÉHO LOGA, a nezapomenout na propagaci projektu. Masovost není v tomto případě hlavním měřítkem. I propracovaná logobanka obsahující několik stovek log bude větším přínosem než "velkosklad" obrázků, u kterých si člověk nemůže být nikdy jist, zda si jejich použitím opravdu ušetří práci.

Ano, provozovat dnes různé bezplatné služby neznamená, že člověk dělá "alespoň něco", nebo dokonce, že se vzdává zodpovědnosti, byť morální. Svoji logobankou může DTP Studio buď výrazně posílit svoji image coby dodavatele pro oblast profesionální grafiky a podpořit tak např. svůj internetový obchod, nebo si naopak image zhoršit provozováním služby, která zdaleka neodpovídá požadavkům potenciálních uživatelů. Obávám se, že se DTP Studio v tomto případě vydalo druhou cestou.

Smyslem "Vrtáků" je povrtat se v zajímavém tématu a hlavně vyvolat diskuzi na témata, které považujeme za velmi aktuální. Budu proto velmi rád, pokud se i vy vyjádříte k otázce, zda-li logobanka DTP Studia představuje funkční řešení, či nikoliv. Třeba tento článek přispěje k rozvoji projektu, nebo mu aspoň krátkodobě zvýší návštěvnost.

Relevantní články:

Kvalitní vektorové LOGOTYPY na Internetu ZDARMA!
Vrták: Přišel Autocont o rozum nebo o vkus?

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: