Už víme, jaký typ fotoaparátu preferujete, cestujete-li „nalehko“ - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Už víme, jaký typ fotoaparátu preferujete, cestujete-li „nalehko“

10. prosince 2012, 09.54 | Otázka naší ankety zněla: „Pokud chci cestovat velmi nalehko, jaký fotoaparát preferuji?“. Připravili jsme sedm odpovědí, více než obvykle, jenže – možností se nabízí mnohem víc, a tak jste stejně měli výběr omezený. Protože ale víme, že většina z vás preferuje zrcadlovky, uzpůsobili jsme tomu nabízené možnosti. Výsledek tento předpoklad potvrdil. Většina z respondentů ankety, i když cestuje „nalehko“, preferuje zrcadlovku.

 

Celkový podíl variant odpovědí, kde figuruje zrcadlovka, je 53 %. Malé kompaktní fotoaparáty preferuje 32 % respondentů a kompaktní fotoaparáty s výměnnými objektivy pouze 17 %.

 

U stručně koncipované ankety sice nešlo přesně definovat, co přesně si představit pod „cestováním nalehko“, ale z takto voleného slovního spojení je zřejmé, že se nejedná o odpolední rodinný výlet do ZOO nebo o krátkou jízdu na kole. Slovo „cestování“ evokuje dlouhodobější výpravu, ať už je to cestování po Čechách a Moravě, Evropě, anebo po světě. Ze spojení „cestovat nalehko“ vyplývá, že se nejedná o specializovanou expedici, může ale jít o dovolenou, služební cestu, krátkodobý pobyt „kdesi“ a podobně.

 

Konkrétněji lze říci, že cestujeme-li „nalehko“ letadlem, měla by se nám naše fotografická výbava vejít do „kabinového“ batohu či brašny, tedy do příručního zavazadla, které si vezmeme s sebou na své místo v letounu. Mnozí "cestovatelé" jsou pravděpodobně vybaveni více fotografickými přístroji, někteří bezpochyby kombinují i zrcadlovku a kompaktní fotoaparát, ale tato verze odpovědi by v naší anketě byla zavádějící. Navíc jde o "preferovaný" přístroj, což lze vztáhnout i na výbavu obsahující dva či více fotoaparátů.  

 

Grafické znázornění podílu jednotlivých odpovědí:

 

Anketa: jaký typ fotoaparátu preferujete, cestujete-li „nalehko“

 

Varianty se zrcadlovkou byly tři: 1) „i tak beru výkonnou zrcadlovku a několik objektivů“ (25 %), 2) „kompaktní zrcadlovku a jeden univerzální objektiv“ (17 %) a 3) „kompaktní zrcadlovku a nejméně dva objektivy“ (11 %). Variany s malými kompakty jsme připravili dvě: 1) „ultrakompaktní fotoaparát, který se vejde do kapsy“ (19 %) a 2) „malý, ale vyspělý kompaktní fotoaparát s GPS a Wi-Fi modulem“ (13 %). A stejně tak dvě byly varianty se systémovými kompakty s možností výměny objektivů: 1) „systémový kompakt a jeden univerzální objektiv“ (10 %) a 2) „systémový kompakt s několika výměnnými objektivy“ (pouhých 7 %, což bylo nejméně ze všech nabízených možností).

 

Vcelku jednoznačně, s 25% podílem, tedy zvítězila odpověď, že i když cestujete „nalehko“, berete si s sebou „výkonnou zrcadlovku a několik objektivů“. To ovšem znamená, že až tak „na lehko“ cestovat nebudete, což lze konstatovat přesto, že ona „výkonná zrcadlovka“ nebyla nijak blíže specifikována. Jen ze souvislosti s dalšími nabízenými odpověďmi bylo jasné, že nemůže jít o zrcadlovku kompaktní, určenou amatérským fotografům a doporučovanou jako „rodinný fotoaparát“. Je tudíž zřejmé, že mnoho respondentů raději než „na lehko“ cestuje s perfektním fotografickým vybavením. Je jim přednější obrazová kvalita a velká flexibilita. 

 

Anketa: jaký typ fotoaparátu preferujete, cestujete-li „nalehko“

 

Na druhém místě skončila varianta s „ultrakompaktním fotoaparátem, který se vejde do kapsy“ (19 % odpovědí). A na třetím se 17% podílem je opět zrcadlovka, ovšem teď už v odlehčené podobě – „kompaktní zrcadlovka a jeden univerzální objektiv“, tedy malá, lehká amatérská zrcadlovka se zoomem s velkým rozsahem ohniskové vzdálenosti. 

 

Další volby jsou za sebou „nahuštěny“ s minimálními odstupy: na čtvrtém místě je volba „malý, ale vyspělý kompaktní fotoaparát s GPS a Wi-Fi modulem“ (13 %), na pátém „kompaktní zrcadlovku a nejméně dva objektivy“ (11 %) a s 10% podílem odpovědí je na šestém místě volba „systémový kompakt a jeden univerzální objektiv“. Na samotném konci, s pouhým 7% podílem odpovědí je volba „systémový kompakt s několika výměnnými objektivy“, což je překvapení, neboť zvláště některé technicky vyspělé foto-videoaparáty tohoto typu v nabídce na trhu hrají roli alternativy digitálních SLR fotoaparátů – „bezzrcadlovky“ versus „zrcadlovky“. 

 

Děkujeme všem, kteří jste v naší anketě hlasovali a těšíme se na vaše vyjádření v aktuální anketě, v níž se zamýšlíme nad otázkou: „Má mít můj fotoaparát moduly Wi-Fi a GPS?“ Je to otázka velmi aktuální, neboť využití technologie Wi-Fi pro snadný a rychlý bezdrátový přenos obrazových i jiných souborů, stejně jako záznam zeměpisných údajů do exif souborů pořízených snímků a videoklipů, je stále více výrobci podporováno a zřejmý je také vzrůstající zájem spotřebitelů. Využití těchto a dalších technologií bylo také jedním ze zajímavých „velkých témat“ na veletrhu Photokina 2012 – spolu s rozšířením nabídky fotoaparátů s full-frame snímači pro větší okruh spotřebitelů než dosud.

 

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

 » Aktuality  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: