Svět elektronických knih ožívá - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Svět elektronických knih ožívá

27. července 2000, 00.00 | Co mají společného vzestup trhu s elektronickými knihami,
prohlížeč Glassbook Reader, spisovatel Stephen King a několik
anonymních počítačových hackerů?

Donedávna stagnující trh s elektronickými knihami prudce ožil, a to především díky společnosti Glassbook, spisovateli hororů Stephenu Kingovi a několika anonymním počítačovým hackerům.

Vše začala společnost Glassbook, která před nedávnem přišla s prohlížečem elektronických knih Glassbook Reader. Reader optimalizuje zobrazení na displejích stolních i přenosných PC a výrazně automatizuje proces koupě a downloadu elektronických publikací na Internetu. Glassbook jej na svém serveru nabízí ke stažení zdarma, spolu s desítkami elektronických publikací, z nichž některé jsou rovněž bezplatně.

Kvalit nového prohlížeče se rozhodl využít vydavatel děl světoznámého spisovatele hororových románů Stephena Kinga, Simon & Schuster. Po delším Kingově odmlčení tak jeho nové dílo, novela "Riding the Bullet", spatřilo světlo světa v tištěné i elektronické podobě. Elektronická verze byla původně k dispozici pouze za úplatu a pro PC (Glassbook Reader i v současnosti zatím jinou platformu nepodporuje, i když se připravuji Mac a Windows CE verze.). To znamenalo, že si sám autor nebude moci knihu v elektronické podobě přečíst, protože King je uživatelem počítače Macintosh. Na základě jeho popíchnutí proto Adobe, Simon & Schuster a Amazon vytvořily volnou PDF-Mac verzi dostupnou na serveru Amazonu.

Ovšem než se tak stalo, po Internetu již běhala pirátská kopie původní komerční verze. Několik šikovných hackerů totiž dokázalo za použití dvou plug-inů Adobe Acrobatu odstranit klíč, chránící komerční verzi Glassbooku před kopírováním, a návod k této operaci spolu s nechráněnou kopií rozeslat Internetem do celého světa.

Glasbooku nezbylo než promptně reagovat, i když škoda vzniklá vydavateli a autorovi byla v tomto případě zanedbatelná. Začátkem dubna se objevila nová verze Glassbook Readeru používající dokonalejší, 64-bitový šifrovací klíč. Glassbook také založil protipirátský tým, jehož úkolem je vyhledávat na Internetu nelegální kopie elektronických publikací a spolupracovat s vydavateli a vlastníky autorských práv na zamezení obdobným problémům v budoucnosti.

Celá aféra znamenala především obrovskou reklamu pro všechny zúčastněné. Nejvíce z ní bezpochyby vytěžila společnost Glassbook. Zájem o koncepci Glassbook Readeru projevila společnost Adobe, která hodlá některé jeho prvky převzít do nové verze svého Acrobat Readeru, podrobnosti ovšem nejsou zatím zcela jasné. Glassbook dnes také může komerční verzi svého prohlížeče, Glassbook Reader Plus, nabízet na serveru Adobe. Uvedený prohlížeč je k dispozici za 39 dolarů a k vlastnostem volné verze přidává možnost využití objemného výkladového slovníku "The American Heritage Dictionary", poznámek, zvýrazňování a kopírování elektronických publikací jiným vlastníkům Plus verze.

Mohutné oživení zaznamenal také samotný trh s elektronickými publikacemi. K zajímavým aktivitám dnešních dnů patří například vydávání špionážní novely na pokračování "The Woman in the Box" (autoři Mick Curran a Michael Rappaport) na serveru MightyWords.com (12 měsíčních pokračování, 2 dolary za každé) a také elektronická podoba knihy o novém ruském prezidentovi Vladimíru Putinovi "First Person" (vydavatelství PublicAffairs, 10 dolarů za elektronickou, 15 za tištěnou podobu; elektronická verze je k dispozici spolu s dalšími tituly na www.netlibrary.com).

Článek byl převzat z měsíčníku Svět tisku č. 6/2000. Bližší informace o časopise naleznete na adrese http://www.svettisku.cz

--

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » PDF - Adobe Acrobat  

 » Rubriky  » Zprávy  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: