Sony M61 - ideální kompromis - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Sony M61 - ideální kompromis

12. října 2001, 00.00 | Toužíte po LCD-monitoru a zdá se vám příliš drahý nebo má pro vás příliš malé rozlišení? Možným řešením je nový Multiscan SDM-M61, který nabízí určité kompromisní řešení.

Jako doplnění řady svých LCD-monitorů přichází Sony s modelem Multiscan SDM-M61. Pokud náhodou umíte luštit jejich kryptografické názvy, určitě tušíte, že jde o 16" model v kancelářské řadě.


Multiscan M61 převzal znaky ze svých bratříčků M51 a M81 (který byl uveden nedávno). Z M51 převzal poměrně malé rozměry, z M81 pak rozlišení 1280 x 1024 pixelů. Díky tomu ho výrobce označuje jako 1,3 Mpixelový přístroj. Jedná se tak o zajímavý kompromis, který je navíc nabízen za přijatelnou cenu.

Monitor má dva vstupy, přičemž jeden je klasický analogový HD15, druhý je kombinovaný analogový/digitální DVI-I. Díky tomu lze připojit počítač buď analogově nebo digitálně, nebo připojit dva počítače a přepínat mezi nimi. Tento způsob již začíná být standardní a nám nezbývá než říci "díky za něj".

SDM-M61 má dvoukloubový stojan, díky němuž je velice snadno nastavitelný pro pohodlné sledování. Pokud vám nevyhovuje stojan, můžete monitor připevnit na zeď nebo do speciálního stojanu. Monitor má úchyty kompatibilní se standardem VESA, což poskytuje slušnou rozšiřitelnost.


Samozřejmostí je nastavení teploty bílého bodu obrazu pomocí tří fixních režimů a jednoho uživatelského. Obrazovka má poměrně standardní parametry: jas 200 cd/m2, kontrast 300:1 a velikost pixelů 0,248 x 0,248 mm. Určitě jste si všimli zabudovaných reproduktorů, které mají výkon 2 x 1 Watt. Rozměry přístroje bez stojanu jsou 400 x 357 x 57 mm, se stojanem pak 400 x 357 x 180 mm, váha činí 5,4 kg.

Jaký je současný stav monitorů LCD? Postupně se zbavují pověsti drahé hračky a postupně se jim to začíná dařit zejména v oblasti 15" modelů. U nich je ovšem problém, že mají rozlišení pouze 1024 x 768 pixelů, což je vhodné spíše na kancelářskou práci. Na druhou stranu jsou zde 18" modely (což odpovídá klasickému 21" monitoru), které mají na jednu stranu lepší rozlišení (1280 x 1024 nebo 1600 x 1024), ale zase jsou ještě dost drahé. Přestože je rozlišení vyšší a z pohledu obyčejného uživatele jde téměř o neskutečné hodnoty, pro grafika není nijak velké.


Sony Multiscan SDM-M61 je výborným kompromisem mezi drahou osmnáctkou a malou patnáctkou. Přestože nejde o monitor pro grafika (kterému nevyhovují barvy) ani pro sazeče (který zase požaduje vyšší rozlišení), může s úspěchem sloužit webovému grafikovi, pro kterého je rozlišení 1280 x 1024 poměrně ideální. LCD-monitor méně unavuje oči, což každý "webař" jistě ocení. Navíc stojí monitor 30 990 Kč, což už je dobrá částka a odpovídá ceně lepšího klasického 17" monitoru.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Hardware  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: