Nové Radeony se staví proti GeForce 3 - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Nové Radeony se staví proti GeForce 3

16. srpna 2001, 00.00 | Společnost ATI představila nové grafické karty Radeon, nejvyšší model Radeon 8500 by se měl utkat s kartou GeForce 3 o hráčský trůn.

Kanadská společnost ATI, výrobce poměrně rozšířených grafických karet a v daný okamžik asi největší soupeř společnosti Nvidia, oznámila tři nové grafické karty, včetně nového čipu, který byl označován pracovně jako Radeon 2 a měl by být zdatnou konkurencí pro GeForce 3. Karty budou dostupné v průběhu zaří a října.

Nově byly ohlášeny tyto následující karty:

Nová vlajková loď, Radeon 8500, postavená na novém čipu Radeon 8500, obsahuje a podporuje mnoho nových technologií. Podle prohlášení výrobce je čip o 33 % rychlejší než konkurence, ovšem na pořádné benchmarky si budeme muset ještě počkat. Karta je postavená pro co nejvyšší výkon ve hrách, a snaží se přiblížit co nejblíže realistickému zobrazení. Nově podporované technologie jsou například TRUFORM pro hladší vykreslování zakřivených ploch (podrobnější článek najdete na serveru MujMAC), nebo SMARTSHADER, technologie využívající možností nových DirectX 8.1, podporující vertex shaders a pixel shaders – všechny vlastnosti dostupné prostřednictvím DirectX by měly být dostupné i pomocí OpenGL.

Vlastní karta obsahuje nový grafický procesor (GPU) Radeon 8500, taktovaný na 250 MHz, a je osazená 64 MB DDR paměti taktované na 275 MHz. Je podporována technologie pro zobrazení na dvou monitorech, k dispozici je klasický VGA výstup a digitální DVI-I výstup (měla by se dodávat i přechodka pro VGA), kromě toho je ještě k dispozici výstup na TV/Video. Maximální rozlišení je 2048 x 1536 bodů, pochopitelně v milionech barev. Karty budou k dispozici pouze v provedení AGP, PCI verze nebudou.

Z dalších nových či inovovaných technologií ještě zmiňme HYPERZ II, technologie, která se stará o smazání polygonů, které budou překryty jinými polygony, a tedy není nutné je počítat. Jako Pixal Typestry II je označována vlastní 3D renderovací jednotka se 4 renderovacími větvemi – počet větví se zvojnásobil a přibyla programovatelná větev. Další technologie je označována jako Smoothvision a podporuje antialiasing.

Podle první testů předprodukčních vzorků je karta v některých směrech výrazně lepší, v jiných testech jí GeForce 3 s novými ovladači Detonator 4 porazil – uvidíme, jak ATI zvládne ovladače, protože je pověstná velmi dlouhým laděním ovladačů pro nejvyšší výkon – u starších modelů jsme se dočkali nejvyššího výkonu zhruba v době objevení nového modelu karet.

Cena této karty je 399 USD a má se objevit v druhé polovině září. Počítá se s tím, že na podzim bude oznámená nová karta postavená na tomto procesoru také pro Macy.

Karta ozačovaná jako Radeon 7500 obsahuje stejnojmenný procesor, který je postavený na vylepšené původní technologii Radeon. Karta rovněž obsahuje 64 MB DDR paměti a poskytuje v podstatě obdobné možnosti jako 8500 – připojení dvou monitorů, pomocí analogového a digitálního výstupu, připojení k TV/Videu, maximální rozlišení 2048 x 1536 v milionech barev. Karta by měla být „hlavním proudem“ pro domácí a kancelářské použití, za cenu 199 USD.

Třetím oznámeným modelem je Fire GL 8800, karta speciálně optimalizovaná pro vysoký výkon při použití OpenGL. Základní GPU jednotka je velmi podobná 8500, ovšem je zaměřená na vysoký výkon v CAD/CAM aplikacích, ne ve hrách. Karta je určená pro pracovní stanice střední třídy, oproti předchozím dvoum kartám budou přímo dostupné i ovladače pro Linux. Jinak parametry karty odpovídají modelu Radeon 8500, karta bude v prodeji v průběhu října.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Hardware  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: