Nové klávesnice Logitech - zkuste to bez drátů - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Nové klávesnice Logitech - zkuste to bez drátů

27. srpna 2001, 00.00 | Firma Logitech uvedla novou řadu klávesnic s předělaným designem a s bezdrátovým připojením k počítači. Navíc klávesnice obsahují speciální tlačítka pro snadnou navigaci, přístup k internetu a ovládání multimédií.

Společnost Logitech uvedla na trh novou řadu svých klávesnic, vyznačující se inovovaným designem, bezdrátovým připojením a přidáním množství dalších funkcí. Cordless Freedom Optical je hlavním produktem této nové řady a obsahuje v sobě novou bezdrátovou klávesnici a bezdrátovou optickou myš Cordless MouseMan Optical, která byla uvedená letos na CeBitu.

Klávesnice má velmi nízký profil pro pohodlné psaní a snížení zátěže zápěstí, klávesy jsou zcela rovnoběžné s plochou stolu. Kromě všech obvyklých kláves nabízí tato klávesnice 20 dalších tlačítek pro pohodlnější práci s počítačem obecně, s internetem a s multimédii. Tyto tlačítka jsou rozdělená do několika tematických oblastí a v podobě jakéhosi půloblouku obklopují skoro celou horní polovinu klávesnice. Klávesy jsou kouřově průhledné, dodatečná tlačítka mají kovově-stříbrný vzhled.

Zcela vlevo je kolečko pro rolování, jaké obvykle známe z myší. Při použití zároveň s myší opatřenou takovýmto kolečkem lze jak posunovat dokument po obrazovce, tak například používat zvětšení zajímavých částí. Kolečko lze používat i pro další úkony, například přechod mezi aktivními aplikacemi, regulaci hlasitosti, procházení seznamů a podobně. Kolečko doplňují dvě tlačítka – „Go“ pro přechod na libovolnou webovou stránku a tlačítko fungující jako „zpět“ v prohlížeči.

Další částí jsou tlačítka pro internet – takto se lze snadno dostat na předdefinované webové stránky, například pro vyhledávání. Podobnou funkci poskytuje jedno z tlačítek na myši ve spolupráci s ovládácím software.

Určitě zaujme „multimediální“ část pro ovládání multimediálních aplikací – umožňuje ovládat přehrávání včetně přetáčení a pauzy a také hlasitosti v podobném stylu, jako běžné ovladače pro audio a video zařízení. Součástí je tlačítko pro spuštění vybraného přehrávače. Ke klávesnici se dodává program Musicmatch Jukebox pro přehrávání hudebních souborů.

Klávesnice a myš spolu sdílejí jednu základnovou rádiovou stanici, rádiový přenos je šifrovaný, aby nemohlo dojít k „odposlechu“ údajů z klávesnice. Dosah zařízení je dva metry, bez omezení na přímou viditelnost, jak tomu je u infračerveného přenosu. Vzhledem k bezdrátovému připojení je nutné obě dvě zařízení napájet z baterií, u myši baterie v praxi vydrží proklamované 3 měsíce, u klávesnice se výrobce o spotřebě bohužel nezmiňuje.


Cena klávesnice a myši je 5540 Kč s DPH, což rozhodně není málo, ale jedná se o vcelku příjemnou kombinaci dvou zařízení od renomovaného výrobce periferií, dá se tedy počítat s tím, že se bude jednat o kvalitní výrobky. Otázkou zůstává, kolik lidí opravdu potřebuje bezdrátovou klávesnici či 20 dodatečných tlačítek – klávesnice je záležitost obvykle stabilně umístněná na stole a pro připojení stačí kabel – navíc odpadá nutnost napájení z baterií. Jsou však určitě případy, kdy se takto konstruovaná klávesnice hodí, včetně možnosti ovládání DVD filmu nebo MP3 souborů na dálku. V případě myši se jedná o optickou myšku se čtyřmi tlačítky a kolečkem, u myši je bezdrátové připojení pochopitelnější, kabel se často plete a překáží – práce s bezdrátovou myší je komfortnější, o optickém snímání pohybu nemluvě.

Klávesnice a myš jsou kompatibilní s operačními systémy Windows 95 a novějšími, včetně nových Windows XP. Zařízení se připojují buď prostřednictvím USB portu nebo obou PS/2 portů.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: