Nová fotobanka na českém Internetu - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Nová fotobanka na českém Internetu

19. října 2000, 00.00 | "Nechte svůj fotoarchiv vydělávat za Vás!" je motto velmi ambiciózního projektu společnosti Papyrus, která spustila na českém Internetu betaverzi fotobanky.

Na Internetu byly spuštěny stránky nového projektu www.fotobanka.cz, jehož provozovatelem je firma Papyrus. Cílem projektu, který je na české internetové scéně zajímavý např. výší investic, je umožnit fotografům prodej jejich práce prostřednictvím Internetu podle hesla "Nechte svůj fotoarchiv vydělávat za Vás!".

V archivech řady fotografů se skrývá ohromné množství snímků, se kterými by se autor rád pochlubil nebo je zpeněžil a zatím jsou nevyužité. Jejich převedením do digitální podoby a umístěním do fotobanky tak fotograf dostává příležitost nabídnout výsledky své dlouholeté práce potenciálním zákazníkům, tj. reklamním agenturám, DTP pracovištím, redakcím a dalším subjektům, které mnohdy obtížně hledají snímky na určité téma.
Fotobanka.cz bude nabízet nejen práce poskytnuté současnými fotografy, ale chce svůj obsah rozšiřovat také o snímky ze starších archivů nebo grafické práce atd. Zvláštním oddělením fotobanky bude tzv. zpravodajství, kde budou uváděny aktuální snímky.

Unikátní vlastnosti fotobanky

Projekt fotobanky od svého počátku vznikal ne jako pouhá česká kopie světových fotografických databank, ale chtěl dát jak fotografům, tak potenciálním zákazníkům něco navíc. Pro fotografy je to lehkost, šíře a bezpečnost, s jakou mohou prezentovat svá díla, a pro druhou stranu to je uživatelské pohodlí, šíře a přesnost vyhledávání požadovaných témat a rychlost dostupnosti snímků prostřednictvím Internetu. Vstupní posouzení správnosti zadaných dat zaručuje, že informace uvedené u každého snímku umožní rychlý a přesný výběr a zákazník tedy nebude muset svůj výběr opravovat a ztrácet tak drahocenný čas.

Jak fotobanka funguje

Fotobanka funguje jako zprostředkovatel mezi autorem a potencionálním zákazníkem, objektem zprostředkování je licence pro použití jednotlivých snímků. Současný právní řád vyžaduje u smluv týkajících se autorských práv písemnou formu. Zde bude tento požadavek řešen tak, že každý účastník musí mít podepsanou písemnou smlouvu s fotobankou a na jejím základě bude moci fotograf vystavovat svá díla a potenciální zákazník nakupovat.
Fotograf má teprve po podpisu příslušné písemné smlouvy možnost vkládat data a fotografie do fotobanky. Před jejich vystavením projdou data a snímky posouzením editorů, a jsou-li doprovodná data v pořádku a snímky neodporují právním nebo morálním zásadám, budou neprodleně vystaveny. Pokud nemá fotograf snímky v digitální formě, je fotobanka na základě dohody připravena provést digitalizaci snímků v požadovaném formátu. Snímky jsou zásadně uváděny ve formátu, který je vztažen k rozlišení 300 dpi. Nejmenší možný rozměr snímku je 400 x 400 dpi a směrem nahoru není rozměr nijak omezen. V nabídce jsou standardně nabízeny rozměry A7 až A3+, přičemž lze předpokládat, že nejvíce skenovaných snímků bude ve formátu A4 a u snímků z digitálních fotoaparátů bude maximální rozměr závislý na technických možnostech přístroje. Autor si z nabídky volí licenční podmínky, za kterých bude zákazník snímky používat. Standardně se licence dělí podle počtu a výhradnosti použití, což lze doplnit o časové podmínky. K dispozici jsou čtyři typy licencí, jako jednorázová nevýhradní, jednorázová výhradní, vícenásobná nevýhradní a vícenásobná výhradní. Zvláštní kapitolou jsou cenové podmínky využití snímků, které nejsou stanoveny centrálně, ale určuje si je sám fotograf. Provozovatel fotobanky předpokládá, že se většina cen snímků (cca 80 %) bude pohybovat v rozmezí 300 až 2 000 Kč za jednorázové nevýhradní použití. Za vystavení snímků fotograf nic neplatí a zaplatí až v momentu prodeje 40 % z realizované ceny plus 5 % DPH. Tyto ceny jsou pro obě strany výhodné. Velké zahraniční fotobanky si za zprostředkování prodeje strhávají poplatek až o 50 % vyšší. Navíc jsou zahraniční snímky podstatně dražší, a tak lze předpokládat velký zájem zákazníků, kteří budou snímky realizovat ve svých produktech. Neregistrovaný zákazník má pouze možnost prohlížet obsah fotobanky, vyhledávat snímky dle různých kritérií, například podle klíčových slov, jména autora, událostí atd. Pokud má zákazník podepsanou smlouvu s fotobankou, může nakupovat a pracovat s vybranými náhledy, například je přímo zaslat svým zákazníkům elektronickou poštou ke schválení. Systém si dokonce průběžně pamatuje, jaké má zákazník vybrané snímky v nákupním košíku od minulých návštěv a ponechává mu je tam, dokud se zákazník nerozhodne co s nimi. Pokud je chce koupit, zpracuje systém fakturu a po zaplacení uvolní snímky ke stažení prostřednictvím Internetu. Platby lze provádět různými způsoby, jako prostřednictvím Expandia banky, pomocí on-line služeb nebo proformafakturou, kde ovšem obchod neproběhne tak rychle jako u jiných způsobů plateb. Vzhledem k tomu, že ne všichni zákazníci mají dostatečně rychlé připojení na Internet, bude možné získat snímky i na CD ROMu.

Vznik a realizace projektu

Myšlenka na zřízení internetové fotobanky vznikla již v roce 1997 a v následujícím roce se objevily první návrhy, jak by měla její verze pro český trh vypadat. Definitivní projekt byl hotov na podzim minulého roku a od té doby probíhá jeho praktická realizace. Té se průběžně účastní 4 softwaroví vývojáři, další dva pracovníci pracují na technické části projektu a stejný počet lidí má na starosti obchodní záležitosti projektu. Pro realizaci projektu se firmě Papyrus podařilo získat podporu dvou gigantů z oblasti výpočetní techniky, firmy SUN a ORACLE, které zapojily projekt fotobanky do rozvojového programu "START UP". Toto řešení zajišťuje vysokou technickou úroveň a dostatečnou kapacitu, rychlost a bezpečnost realizovaného projektu. Autorem vlastní aplikace je firma NETCORE systems. Celková investice do realizace projektu dosáhne 4 až 5 miliónů Kč.

Výhled fotobanky do budoucna

Před koncem letošního roku vystřídá na adrese www.fotobanka.cz zkušební verzi verze ostrá a na Internetu se bude moci rozjet obchod tak, jak si ho autoři projektu představovali. Pro začátek bude fotobanka obsahovat zhruba 7 000 digitalizovaných snímků a do konce roku by měl jejich počet dosáhnout čísla 10 000. Celkový počet vystavovaných snímků bude záviset na zájmu fotografů, ale lze předpokládat, že by již příští rok mohl překročit číslo 100 000. Po ověření systému na českém trhu dostane fotobanka v průběhu příštího roku jazykové mutace v hlavních světových jazycích a bude moci pracovat i se zahraničními fotografy a zákazníky. Na tomto poli čeká fotobanku ještě mnoho práce, zejména s právním zajištěním smluv o autorských právech.

Závěrem článku nelze než poděkovat panu Tomáši Mackovi z firmy Papyrus za poskytnuté informace a popřát, aby se naděje vkládané do tohoto projektu splnily, neboť jeho realizace může pomoci jak fotografům, tak i odběratelům v jejich práci a čeští fotografové se budou moci navíc zviditelnit prostřednictvím Internetu na celosvětovém trhu.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: