Na co všechno se dá podat žaloba? - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Na co všechno se dá podat žaloba?

29. října 2001, 00.00 | Ač to vypadá jako klišé, v Americe se každou chvíli někdo soudí. Spory mezi Adobe a Macromedii jsou poměrně vleklé a postupně se dostávají do opravdu absurdní roviny.

V Americe existuje možnost patentovat algoritmy počítačových programů, což je skutečnost jinde téměř nevídaná. Díky tomu dochází také k softwarovým patentovým sporům, kterými je Amerika pověstná. Spory větších společností se táhnou léta a končí většinou mimosoudním vyrovnáním nebo zamítnutím žaloby, vítězné případy jsou spíše ojedinělé. Přesto je žalob stále dost a dost.

Před pěti měsíci podala žalobu společnost Adobe na společnost Macromedia kvůli "okopírovanému" vzhledu programů. Protože nejde jenom tak říci, "ukradli jste nám vzhled, vraťte nám ho", museli právníci Adobe celou záležitost řešit přes přihlášené patenty. Kvůli sporu byly vytvořeny webové stránky, kde jsou příklady podobnosti rozhraní uvedeny.

Společnosti Macromedia se to samozřejmě nelíbilo, protože vlastní zase jiné patenty, který podle nich porušuje firma Adobe, nicméně žádnou žalobu proti Adobe nepodala.

Další pokračování je hodně tragikomické. Společnost Allaire vlastní patenty na některé technologie používané v programech pro vizuální návrh webové stránky. Už jednou kontaktovala firma Allaire zástupce Adobe, že jejich produkty, zejména GoLive a Photoshop, porušují patenty Allaire. Nicméně zástupci Adobe patenty prozkoumali a usoudili, že jejich produkty je neporušují.

Tím by to mohlo skončit, ale neskončilo. Minulý měsíc zakoupila Macromedia společnost Allaire a součástí transakce byly také patenty a autorská práva. Takže Macromedia nezaváhala a minulý týden podala proti Adobe žalobu za porušení patentů 5,845,299 (Editor webových stránek založený na kreslení) a 5,911,145 (Hierarchický strukturovaný editor pro návrh webových stránek).

Z hlediska evropských občanů jsou všechny uvedené spory nesmyslné, protože těžko budete patentovat textový editor nebo tabulkový kalkulátor. Ovšem v USA si můžete patentovat spoustu různých produktů, postupů nebo služeb. Proč třeba nepatentovat konkrétní složení vzduchu? Stačí se odvolat, že počítačům se v něm výborně daří, přidat recept na jeho výrobu a máte patent. Teoreticky by vám tento paten neměli přijmout, protože to jistě uskutečnil někdo před vámi, ale prakticky se dějí různé věci.

Pokud se za dva roky dozvíte, že Adobe se mimosoudně dohodla na výměně patentů s Macromedií, vzpomeňte si na článek na Grafice. Nebo raději na nic nevzpomínejte a radujte se z plně funkčního FreeHandu 12, Photoshopu 7, GoLive 8 a Dreamweaveru 5.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: