Levnější kalibrovatelné monitory - NEC-Mitsubishi - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Levnější kalibrovatelné monitory - NEC-Mitsubishi

23. listopadu 2001, 00.00 | Kalibrovatelné monitory existovaly donedávna pouze od firmy Barco. Díru na trhu přichází zaplnit NEC-Mitsubishi se svými přístroji.

Přestože byl letošní Comdex poměrně rozpačitý, přinesl spoustu novinek. Jako příklad můžeme uvést novou řadu LCD monitorů od firmy EIZO, nové projektory od Toshiby a Sharpu, 42" plazmový displej od Hitachi nebo LCD monitory od NEC-Mitsubishi. Právě posledně zmíněná firma přišla navíc se zajímavou novinkou, řešením SpectraView pro kalibraci monitorů, které nabízí pro své high-endové monitory.


Mitsubishi Diamond Pro 2060U se sondou SpectraView

SpectraView se nabízí ke třem typům monitorů, konkrétně NEC MultiSync FP955, NEC MultiSync FP1375X a Mitsubishi Diamond Pro 2060u. Ve všech případech jde o nejvyšší modely v nabídce původních firem NEC i Mitsubishi, což zaručuje, že výsledná kalibrace bude mít nějaký smysl.

Součástí řešení SpectraView je kalibrační sonda (kolorimetr), program a skládatelné stínítko na monitor. Na rozdíl od různých jiných řešení, která nastavují grafickou kartu a generují profil, SpectraView využívá komunikaci přes rozhraní DDC/CI (monitorový kabel), při které přímo upravuje parametry monitoru, jako je jas, kontrast nebo vyvážení složek RGB. Měření probíhá rychlostí 5 vzorků za sekundu a naměřené údaje se vzorkují na 24 bitů, což zajišťuje vysokou přenost měření. Díky tomu je možné dosáhnout lepšího nastavení černé a bílé, ale také celkově lepší kalibrace. Po kalibraci program samozřejmě vygeneruje ICC-profil monitoru, který můžete dále použít v systému nebo jiných programech.


NEC Multisync FP1375X se sondou SpectraView

SpectraView je dostupná pro 19" i 22" monitory. Nejlevnější řešení je 19" monitor FP955-SV, původně z produkce firmy NEC, který se bude prodávat za 1 149 USD (asi 43 000 Kč) - bez SpectraView prodává za 435 USD (16 300 Kč). Další součástí nabídky jsou dva 22" monitory - MULTISYNC FP1375X SV a Diamond Pro 2060U SV. Levnější je řešení s monitorem Diamond Pro, které vás přijde na 1 599 USD (60 000 Kč), SpectraView s monitorem FP1375X přijde na 1 749 USD (66 000 Kč).

Podle údajů výrobce má být program pro operační systémy Windows 98/Me/XP a Mac OS 9.x a 10. Pokud porovnáme cenu monitoru se sondou a bez ní, vyjde nám přibližná cena 600 USD, tedy něco přes 20 000 Kč. Taková cena odpovídá například řešení Monaco EZcolor včetně sondy, ovšem tam se monitor nekalibruje, pouze se nastavuje LUT a vytváří profil.

Podobná řešení existují prakticky dvě: kalibrovatelné monitory Barco a EYE BlueLine. Barco je kvalitou mnohem výše, než řešení od NEC-Mitsubishi, ale tomu odpovídá i cena. Kalibrovatelné monitory EYE využívají také obrazovky Mitsubishi, ale kalibrace je dostupná pouze pro počítače Apple.

Budeme muset počkat, zda se firma NEC-Mitsubishi rozhodne nabízet tato řešení také v České republice. Cenově se jedná o velice zajímavé řešení, které bude výhodné zejména do grafických studií, pro které jsou monitory Barco přece jen příliš drahé. Nepůjde sice o monitory na skenovací pracoviště, ale méně náročná práce s barvou na nich půjde dělat.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Hardware  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: