Kdo jsou čtenáři oborových serverů? - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Kdo jsou čtenáři oborových serverů?

18. května 2000, 00.00 | Kdo čte Grafiku On-line a jak často? Myslíte si, že víte, kdo jsou čtenáři našeho serveru? Možná vás překvapí výsledky posledního průzkumu.

Grafika On-line je jedním z největších oborových serverů českého Internetu. Pravidelně se věnuje tématům z počítačové grafiky, pre-pressu, polygrafie a digitálním technologiím zpracování obrazu a tisku. Kdo však ve skutečnosti čte oborové servery? Kdo jsou čtenáři Grafiky On-line? Na tuto otázku nám odpověděl průzkum, který jsme provedli na přelomu března a dubna. V následujících několika grafech Vám představíme čtenáře Grafiky On-line.

Věkové kategorie
Jedním z falešných mýtů českého Internetu je věkové složení uživatelů Internetu. Grafika On-line je jasným důkazem, že Internetem stále více surfují lidé v produktivním věku a procento studentů stále klesá. Naší snahou není omezovat obsah pro určitou věkovou skupinu čtenářů, proto se snažíme vyjít vstříc všem zájemcům o informace z našeho oboru. O tom svědčí i první graf.

Věkové složení
Věkové složení

Vzdělání a postavení
Dalším sledovanými kritérii v průzkumu byly dosažené vzdělání a postavení v zaměstnání. Oba grafy ukazují, že pravidelné a objektivní technické informace oslovují širokou odbornou i laickou veřejnost. Největší počet našich čtenářů pracuje na samostatných pracovních pozicích nebo podniká. To odpovídá našemu zaměření, protože grafika i pre-press patří mezi velmi kreativní oblasti.

Dosažené vzdělání
Dosažené vzdělání


Pozice v zaměstnání
Pozice v zaměstnání

Oborové členění
Když hovoříme o kreativitě a zaměření čtenářů, pokusili jsme se anketou zjistit i oblasti činnosti našich čtenářů. Zcela záměrně jsme nepoužili běžné členění a zohlednili jsme oblasti, na které se primárně zaměřujeme. Graf ukazuje, ve kterých oborech pracují čtenáři Grafiky On-line.

Obor
Obor

Sociální členění
Zejména pro zadavatele inzerce je velice důležité znát co nejpřesnější sociální členění. Pro doplnění předchozích grafů uvádíme graf čistých měsíčních příjmů a rozdělení čtenářů dle regionů. Anketa vycházela z více jak tisíce odpovědí, což při odhadovaném počtu čtenářů cca. 50.000 představuje velice přesné údaje.

Čistý měsíční příjem
Čistý měsíční příjem


Regiony
Regiony

Pravidelnost návštěv
Na závěr jsme si nechali graf četnosti návštěv našich čtenářů. Grafika vychází každý pracovní den a její služby fungují nepřetržitě. V redakci klademe velký důraz na aktuálnost informací, což se odráží pozitivně i na četnosti návštěv. Posuďte sami.

Četnost návštěv
Četnost návštěv

Závěrem
Anketa přinesla celou řadu dalších zajímavých informací, o které se s Vámi podělíme v některém z příštích článků. Dnes jsme se snažili vybrat základní informace mapující čtenářskou obec našeho serveru. Dovolím si tvrdit, že grafy jasně ukazují, že elektronický magazín je zcela rovnocenným médiem s tištěnými časopisy. Naopak těží ze svých výhod a nabízí čtenářům i inzerentů nadstandardní služby.



Zpět na inzertní podmínky

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: