Kdo jsou čtenáři Grafiky? - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Kdo jsou čtenáři Grafiky?

Anketa Grafika 2001

6. září 2001, 00.00 | O prázdninách probíhala na serverech Grafiky Publishing velká čtenářská anketa o ceny. Nyní se můžete dozvědět, kdo jsou naši čtenáři a další zajímavé údaje.

O prázdninách proběhla velká anketa serverů vydavatelství Grafiky Publishing a Digineffu, která měla za úkol zjistit údaje o našich čtenářích. Nyní vám můžeme zprostředkovat vyhodnocení údajů.

Údaje v tomto vyhodnocení se týkají pouze serveru Grafika On-line, tedy lidí, kteří u serveru Grafika On-line označili, že jej alespoň občas navštěvují. Takových čtenářů bylo 2774, kteří zodpověděli alespoň část ankety, což je opravdu úctyhodné číslo. Pokud vynecháme čtenáře, kteří server navštěvují občas, stále nám zbyde přibližně 2500 čtenářů, ale při sledování odpovědí jsme zjistili, že vynechání těchto občasných návštěvníků nemá vliv na celkové výsledky, proto jsme je ve výběru nechali.

Pohlaví čtenářů
Jde o víceméně očekávaný údaj, ale i tak je poměrně nelichotivý. Grafika On-line má 92 % čtenářů mužského pohlaví, ale jen 8 % čtenářek. Při vytvoření vhodné kontingenční tabulky můžeme zjistit, že čtenářky jsou spíše mladší (18-26 let), ale čtenáři naopak starší (26-40 let).


Závislost čtenářů podle pohlaví a věku

Malé množství čtenářek je smutný fakt, který je hlavně zaviněn oborem. Podle únorového průzkumu Markentu je na českém webu 39 % čtenářek, což už je slušné číslo srovnatelné s Evropou. Bohužel ani příklad našich autorek zatím není pro čtenářky příliš motivující.

Věk čtenářů
Vzhledem k malému množství žen není třeba dělat samostatný graf věkového rozložení našich čtenářů, protože to víceméně kopíruje věkové rozložení mužů z předchozího grafu. Je pozitivní, že se nám daří přitáhnout také starší čtenáře. Přestože i starší čtenáři jsou spíše zaměstnanci (40 %), mnohem více než jiné věkové kategorie se rekrutují z řad podnikatelů (25 %, celkově jenom 17 %).

Při srovnání s loňským průzkumem je vidět dozrávání čtenářů. Dříve byla drtivá většina (61 %) ve věku 19-29 let, nyní je v této kategorii pouze 40 % účastníků ankety.

Pozice
Tím jsme se dostali k zařazení čtenářů podle pozic. Většina čtenářů jsou zaměstnaci různých firem (46 %), kteří se zajímají zejména o praktické informace (recenze, poradny aj.) - opět zjištěno kontingenčními tabulkami. Velice pozitivní je velké zastoupení lidí z rozhodujících funkcí - podnikatelů, zástupců managementu -, kteří dohromady tvoří téměř 34 % všech čtenářů.


Funkční zařazení čtenárů

Vzdělání
Čtenáři Grafiky mají spíše vyšší vzdělání. Vysokoškolsky vzdělaní lidé tvoří 30 % všech čtenářů, při započtení také bakalářů je to dokonce 36 %. Velký je také podíl lidí s ukončeným středoškolským vzděláním - 52 %.


Struktura čtenářů podle dosaženého vzdělání

Obory podnikání (práce)
Tady se žádné překvapení nekoná. Většina čtenářů se zařazuje do skupiny IT (38 %), druhou velkou skupinou jsou pracovníci pre-pressu a polygrafie (13 %). Ostatní skupiny mají méně než 10 %, což překvapí zejména u školství (8 %), když máme 18 % studentů - zřejmě se rovnou zařazují mezi webdesignéry (IT) nebo ostatní (21 %).


Obor

Bydliště nebo místo podnikání
Tady je možné zjistit, jak silná je pozice Prahy a jak jsou zastoupeny další regiony. A předpoklady se víceméně potvrzují - Praha 30 %, Jihomoravský kraj 11 % a Moravskoslezský (Ostravsko) 9 %. Poměrně silné je zastoupení slovenských čtenářů - 8 %, což je více než většina českých krajů.


Bydliště

Oproti loňskému průzkumu se zvýšil podíl Prahy, ale poklesl podíl moravských krajů (tehdy byly ještě dva).

Pokud vyřadíme Slovensko a jiné země a zkusíme české kraje porovnat s údaji od ČSÚ, dostaneme poměrně zajímavé údaje. ČSÚ vydal statistiku vlastnictví počítačů a možnosti připojení do Internetu podle jednotlivých krajů. Výsledky vidíte v grafu a vyplývá z nich, že oproti statistice máme slabé zastoupení většiny krajů, naopak neobvykle silné zastoupení dvou moravských. Prahu ani komentovat nemusíme, protože je to "Ank-Morpork", který se vymyká většině zákonů, včetně statistických.


Srovnání rozdělení čtenářů s daty ČSÚ

Příjem
Tradičně nejproblematičtější položka, na kterou odpovídá nejméně čtenářů (v našem případě neodpovědělo 12 %, což je ještě dobré). Nejčastější příjmová kategorie je 8-16 tisíc korun (29 %), následuje 16-24 tisíc korun (26 %) a do 8 tisíc korun (22 %). Nejvyšší platy (v ČR) má samozřejmě Praha, ale velké rozdíly mezi jednotlivými kraji nejsou. Poměrně významnou část kategorie nad 40 tisíc tvoří navíc zahraniční pracovníci


Příjmy čtenářů grafiky

Pokud srovnáme letošní data s loňským rokem, uvidíme postupné ubývání nejnižší příjmové kategorie (do 15, resp. 16 tisíc) - z 61 % na 52 %. Kupodivu stejná prognóza postihla i nejvyšší příjmovou kategorii (nad 40 tisíc) - z 10 % na 6 %.


Příjmy čtenářů grafiky podle krajů

Poznámka. Pomocí kontingenční tabulky, platu a pozice se dá zjistit procento nesmyslných hodnot - důchodce či nezaměstnaný s příjmem na 40 tisíc. Těchto odpovědí bylo do 10, což se v našem velkém vzorku ztratí.

Výbava pracoviště
Je poměrně slušná - každý odpovídající má počítač (což se dalo čekat), 98 % má stolní. Také stolní barevné tiskárny (63 %) a skenery (67 %) tvoří značnou část výbavy pracoviště. Digitální fotoaparáty se prosazují zatím pomalu (35 %), ale i tak se jedná o důležitou výbavu. Naopak digitální videokamera není obvyklou součástí vybavení (10 %).


Vybavení pracoviště

Operační systémy
Na první pohled jsme zažili překvapení, když jsme se dozvěděli, že 24 % čtenářů používá operační systém Linux nebo Unix. Webdesign se sice dá dělat na Linuxu, ale že by šlo o tolik rozšířený systém? Protože 96 % našich čtenářů používá Windows, půjde zřejmě o doplněk - webový server, zkoušení aj. Čistý linux používá dokonce 10 našich čtenářů, což je 0,4 % (neuvádí jiný operační systém než Linux).


Používané operační systémy

Naopak uživatelů MacOS je 11,6 %, což je poměrně stabilní číslo a zřejmě se nebude příliš měnit. Pro zajímavost, 1,7 % čtenářů používá MacOS i Linux.

Používané programy
Protože naši čtenáři nejsou úzce vyhranění, někteří se zaměřují pouze na Photoshop, jiní zase na Flash nebo 3D, nepřekvapí vysoké procento kancelářských aplikací (85 %), dále zmíněné "Photoshopy", tedy bitmapové programy (69 %) a programy pro tvorbu webu (63 %). Ostatní aplikace jsou úžeji zaměřené a jsou do 40 %.


Používané programy

Zájmy
Také u zájmů není velké překvapení - počítače, webdesign a fotografování. Mírně překvapuje vysoké procento programování (43 %), které bychom zrovna na Grafice nečekali.


Zájmy čtenářů

Preferovaná témata
Opět se potvrzuje dominantní postavení "fotošopů" (59 %), webdesignu (56 %) a digitální fotografie (54 %). Následuje PC hardware (45 %), programování pro Internet (41 %) a vektorová grafika (41 %). Jednoznačně nejméně naše čtenáře zajímá hardware počítačů Apple, což je dáno jejich omezeným počtem a skutečností, že mají specializovaný server.


Typy článků
Rozhodně nejžádanější jsou recenze, které požaduje 74 % čtenářů. Dále jsou žádány znalostní témata - podrobné tutoriály (63 %) informace o dění na trhu (54 %), podrobné informace o produktech (55 %) a poradny (53 %). Nejméně čtenáře zajímají tiskové zprávy, ale přesto se najde 13 % z vás, kteří je vyhledávají.


Z tohoto je jasně vidět preference praktických témat, která lze využít v praxi - podle recenze vybírat výrobky, návody využít v praxi... Poměrně "malý" zájem je o komentáře (36 %), přičemž v zahraničí se těší poměrně velké oblibě. Zřejmě je to dáno trochu jiným trhem.

Četnost návštěv
Většina čtenářů (56 %) chodí na náš server jednou týdně nebo častěji. Někteří chodí pouze v měsíčních intervalech, ale ti nejsou příliš častí. Naopak je poměrně velké procento nepravidelných čtenářů, kteří přicházejí, když potřebují vyřešit nějaký problém - nakoupit techniku, naučit se něco nového.


Hodnocení Grafiky
Dostáváme se tématu, které nás zajímalo skoro nejvíc - hodnocení serveru. To dopadlo v náš prospěch - velmi dobře. Většina čtenářů volí známku 2, ale hned potom známku 1. Zbývající hodnocení (3-5 a nehodnoceno) získávají relativně malé procento hlasů.


Pokud provedeme rozdělení hodnocení podle návštěvnosti vidíme, že nepravidelní čtenáři často nehodnotí a spíše dávají dvojku (ale také občas trojky), měsíční a týdení čtenáři hodnotí a to hlavně dvojkou. Pravidelní denní návštěvníci nás naopak spíše hodnotí na jedničku (49 %), i když dvojky jsou taky (43 %).



Uvedené hodnocení neznamená, že se chystáme usnout na vavřínech, ale naopak připravujeme stále nová a nová vylepšení. S prvním jste se setkali již začátkem září (změna designu), další budou přicházet postupně.

Soutěž
Součástí ankety byla také soutěž o zajímavé ceny. Výherce jsme již vylosovali a právě se je snažíme kontaktovat. Vyhlášení výsledků a zveřejnění jmen výherců proběhne spolu s vyhlášením výsledků Velké letní soutěže. Zároveň se od výherců pokusíme získat minirozhovory.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Zprávy  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: