Kam míří Scitex? - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Kam míří Scitex?

14. února 2000, 00.00 | Co nového přinesla tisková konference v Tel Avivu, které jsme se zúčastnili minulý týden?

4.února se v izraelském Tel Avivu konala tisková konference společnosti Scitex na které byly představeny některé nové produkty a koncepty pro DRUPU 2000 a především se hovořilo o aktuálním tématu fúze pre-pressové části Scitexu s firmou Creo (blíže viz článek Pre-press divize Scitex fúzuje s Creo). Novinářům zde byli k dispozici jak CEO Scitexu Yoav Chelouche, tak president Creo - Dan Gelbert. Bohužel na všemožné otázky spojené s fúzí zde mnoho konkrétních odpovědí nepadlo. Celou transakci musí totiž ještě schválit antimonopolní úřad a tak se zcela pochopitelně nikdo kompetentní nechce pouštět do spekulací, které by mohly proces spojení zkomplikovat. Souhlas regulátora by společnosti měly obdržet do konce března, pak tedy bude k dispozici daleko více informací.


Yoav Chelouche (vlevo) a Dan Gelbert (vpravo)

Přesto zaznělo několik zajímavých názorů, které stojí za to reprodukovat. Pochopitelně, že hlavní otázka zněla "PROČ?". Proč se spojují dvě dosud konkurenční společnosti, když například finanční výsledky Scitexu za poslední čtvrtletí byly nejlepší v historii společnosti (viz níže)? Odpověď je patrně třeba hledat v globálním pohledu na celý dnešní trh - například marže z prodeje hardware jsou dnes podle slov Yoava Chelouche velmi nízké, oproti tomu vývoj je čím dál tím náročnější. A například Creo dnes ve vývoji zaměstnává cca 500 odborníků, Scitex jich má cca 200. Podle slov Dana Gelberta je navíc vývoj v Kanadě, kde má své sídlo Creo, o polovinu levnější než v jiných západních zemích. Spojením vývojových pracovišť tak bude Creo/Scitex lépe odolávat tlakům konkurenčních společností. Nesmíme zapomínat na fakt, že u řady nových technologií se právě dnes tvoří standardy a právě autoři těch nejúspěšnějších budou pravděpodobně představovat celkové vítěze.

Bez zajímavosti není ani fakt, že ani Creo ani Scitex nedodávají spotřební materiál, musí tedy být dostatečně silní na to, aby byly respektovanými partnery pro výrobce spotřebního materiálu, kteří navíc většinou vyrábějí a prodávají i vlastní hardware. Fúze obou společností by rozhodně mohla opět o kousek pomoci problémům s kompatibilitou často používaných zařízení na pre-pressovém trhu. Tuto myšlenku vyjádřil i Dan Gelbert, když prohlásil: "Proč nepřipojit Brisque k Trendsetteru? Pokud se nám podaří z praxe vymítit problém nekompatibilních systémů, zvýšíme potom výkonnost tiskového průmyslu jako celku".

Velkou otázkou směrovanou na oba prezidenty byly dotazy spojené s reakcí Heidelbergu na ohlášenou fúzi (připomeňme, že Creo má od roku 1997 s Heidelbergem joint venture a například nový workflow systém Prinergy je společným dílem obou společností). Ani zde však nepadly konkrétní odpovědi. "Nemůžeme spekulovat jménem Heidelbergu, ale reakce Bernarda Schreiera, předsedy představenstva Heidelbergu, byla velmi pozitivní", byla jediná odpověď, která se nám v Tel Avivu z úst zástupců Crea a Scitexu dostala.

Co bude tedy se Scitexem dále? Nastíněná budoucnost nevypadá rozhodně špatně - jak jsme psali již minule, proběhne-li vše podle plánů, stane se Scitex největším akcionářem Creo vlastnícím 27 % akcií. Navíc má Scitex podíly v řadě dalších společností zabývajících se digitálním tiskem (Scitex Digital Printing, Scitex Wide Format, Karat Digital Press a Aprion Digital) a mimoto podíly v již existujících nebo nově vznikajících projektech využívajících Internet (Vio Telecom, Real Time Image, Scidel Technologies Ltd.). Navíc Internet je médium, na které se bude podle Yoava Chelouche soustředit i nadále.

Některým společnostem, ve kterým má Scitex podíl se budeme ještě podrobně věnovat v příštích dnech - především společnosti Aprion Digital zabývající se vývojem průmyslových tiskových strojů pracujících s technologií ink-jetového tisku, jejíž vývojové pracoviště jsme v Izraeli také navštívili. Obecně jde vesměs o zajímavé a perspektivní projekty - např. Scitex Digital Printing (100% vlastnictví Scitexu) se zabývá výrobou vysokorychlostních ink-jetových tiskových strojů VersaMark sloužících především pro tisk personalizovaných tiskovin ve vysokém nákladu - např. různých faktur a vyúčtování. Novinkou je v této oblasti pak smlouva s British Telecom, kde Scitex vyhrál kontrakt pro dodání osmi strojů VersaMark, které by se měly v budoucnu starat o tisk telefonních účtů. V současné době je VersaMark řešení určené pro tisk černou, případně dalšími přímými barvami. Připravovanou novinkou však bude i Scitex VersaMark Digital Colour Press tisknoucí barvami CMYK. Tento stroj by měl být poprvé představen na podzim letošního roku a první výtisky, které máme v redakci vypadají rozhodně velmi slibně. Připomeňme, že stroj není určen pro tisk malonákladových tiskovin, ale pro produkci vysokorychlostních tisků s až 100% personalizací - pro představu, stroj tiskne rychlostí až 2 000 stran A4 za minut s nízkými náklady na provoz - u barevného stroje se udávají náklady nižší než 2 centy na stránku A4 (50% barva, 50% text) zahrnující spotřební materiál, servis a amortizaci stroje. Pro co je možné podobné stroje dnes využít? Aplikací je řada - od různých plnobarevných vyúčtování obsahujících personalizovanou reklamu, po tisk katalogů, knih ap.
Ani další společnost ve 100% vlastnictví Scitexu, která není součástí fúze s Creo, nevypadá o nic méně zajímavěji - Scitex Wide Format zabývající se výrobou velkoformátových tiskáren. Ta dnes vyrábí tiskárny ve dvou základních skupinách - Super Wide Format (šíře tisku více než 2,2m, tj. tiskárny Scitex Grandjet V5, Scitex Grandjet V2 a Scitex Grandjet V3) a Wide Format (s šíří tisku do 2,2m, tj. tiskárny Idanit-Novo a Scitex Pressjet). Trh s velkoformátovým tiskem roste obecně velmi rychle - např. u Scitexu rostou příjmy v oblasti velkoformátového tisku za poslední tři roky vždy skoro o 100%.

A jaké byly tedy celkové výsledky Scitexu za minulý rok? Zisk činil za minulý rok 31 milionů dolarů a celkový obrat 690 milionů dolarů, což je o 8 % více, než v roce 1998, kde však společnost zaznamenala ztrátu ve výši 111 milionů dolarů. Velmi silné bylo zejména poslední čtvrtletí loňského roku, kde Scitex dosáhl nejvyššího obratu ve své historii - 196 milionů dolarů, což je o 11% více než v posledním čtvrtletí roku 1998.

Další konkrétní informace o spojení Creo/Scitex budeme tedy schopni přinést až po odsouhlasení antimonopolním úřadem koncem března. Podle informací, které jsme získali na tiskové konferenci však Scitex dnes mimo spolupráce s Creo vsází především na oblast digitálního tisku a pak na komplexnost služeb poskytovaných přes Internet - zejména v oblasti vzdáleného náhledování souborů (na těchto technologiích pracuje zejména společnost RealTime), přenosu velkoobjemových souborů a dalších navazujících služeb např. vzdálený tisk právě pomocí digitálních tiskových strojů.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: