JPEG 2000 - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

JPEG 2000

24. ledna 2000, 00.00 | Jaké budou výhody a nevýhody nového formátu JPEG 2000? Kompresní poměry se prý silně zvýší, na jakém principu bude JPEG 2000 pracovat?

Jaké budou výhody a nevýhody nového formátu JPEG 2000? Kompresní poměry se prý silně zvýší, na jakém principu bude JPEG 2000 pracovat?

Jpeg2000 je nově chystaná norma, která se ale proti původnímu JPEG, alespoň po matematické stránce, podstatně liší. Oficiálně jde o specifikaci, která by se v roce 2010 měla objevit v normě ISO 15444 (to jen pro doplnění informace).

Důležitým rozdílem je, že JPEG2000 je popis algoritmu, založeného na vlnkové kompresi (fraktálová geometrie trochu zaspala, přinejmenším v marketingu). To znamená, že JPEG2000 bude v budoucnu pracovat velmi podobně, popisované pluginy firmy LuraWave (ZDE). Ta se ostatně nechala rychle slyšet a s radostí oznámila, že má již implementováno kolem 90% postupů, které budou v JPEG2000 obsaženy, proto bude moci zřejmě velkou část kódu "jen recyklovat".

Pro rozvoj každé kompresní metody je mimo jiné důležité, jak široce bude akceptována, a to zase záleží na tom, kolik se za aplikace zaplatí (a nejlepší je, když jsou zdarma ).

Opět dobrá zpráva pro JPEG2000. Technologie bude rozdělena do dvou "vrstev", standardní a nadstandardní. Komprese, využívající technologie z první vrstvy by neměly koncové uživatele stát nic, přitom se odhaduje že uspokojí asi 90% potřeb.

Druhá vrstva bude programátorům k dispozici v roce 2001. Sem by se mělo soustředit "výdělečné" úsilí. Předpokládá se, že technologie obsažené ve druhé vrstvě budou (podobně jako placený plugin LuraDocument) schopny inteligentní a silné komprese dokumentů se směsí obrázků a textu, další novinkou bude možnost uložit soubor jako animovaný JPEG. Dovnitř souboru bude u JPEG2000 možné uložit informace o pořadí a frekvenci střídání obrazů.

Podle (zatím poměrně kusých) informací dosahuje algoritmus kompresních poměrů až 1:200 při ztrátové kompresi a bezztrátově komprimuje soubory na asi 1/2 původní velikosti. Kvalita ztrátově komprimovaných obrázků je i při tak velkých kompresních poměrech velmi slušná.

ZDROJ: Svět tisku.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: