Jaké budou další produkty od Adobe v pre-pressu? - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Jaké budou další produkty od Adobe v pre-pressu?

27. října 1999, 00.00 | O produktech společnosti Adobe je v poslední době slyšet stále více. Co dalšího lze očekávat v nejbližší budoucnosti?

O produktech společnosti Adobe je v poslední době slyšet stále více. Po úspěších s Photoshopem a Illustratorem dnes patrně již nikdo nepochybuje o významu PDF. A to nejen v prostředí Internetu, kde jde o výborného pomocníka pro výměnu formátovaných dokumentů, ale také na poli profesionální předtiskové přípravy. S představením PDF verze 1.3 je již tento formát aplikován i do vyspělých workflow systému a s jeho využíváním v běžné profesionální praxi se budeme setkávat patrně čím dál tím častěji.

Zdálo by se, že společnost, která disponuje několika velmi úspěšnými klíčovými produkty může být se svým postavením spokojena a spíše než na rozvíjení svého portfolia produktů bude pracovat na zdokonalování stávajících produktů.

Přesto tomu tak není a Adobe představila v poslední době několik produktů a o dalších se šeptá. S programem Adobe InDesign se již dnes patrně setkala na nějaké veřejné prezentaci většina našich čtenářů. O jeho možnostech jsme psali již několikrát a podle reakcí z našeho okolo situace vypadá tak, že nad programem začínají přemýšlet i někteří dosud zarytí příznivci programu QuarkXPress. Při současné zaváděcí cenové politice toho uživatel nemůže zas tolik ztratit - z různých stran máme potvrzeno, že zakoupením InDesignu si řada uživatelů minimálně plánuje zlegalizovat své programové vybavení pro sazbu a zlom. Přesto bude patrně množství profesionálních uživatelů ještě nějakou dobu váhat, zda opustit dosud užívané funkční řešení a přejít na zcela nový produkt.

Čím dalším osloví Adobe profesionály z oblasti předtiskové přípravy?

Zde si dovolíme několik drobných spekulací. Ty sice nejsou podloženy oficiálními zprávami od Adobe, ale spíše rozhovory na různých veletrzích a zprávami, které dnes prosakují i prestižními zahraničními médii.

Další produkt z dílny Adobe, se kterým se patrně v blízké budoucnosti setkáme, bude InProduction - nástroj pro preflight, tedy kontrolu souborů před jejich výstupem např. na osvit. Tento produkt by měla Adobe vyvíjet pod kódovým názvem Springtide a jeho oficiální představení se obecně očekává na Seyboldu pořádaném v únoru příštího roku v Bostonu.

Preflight je skutečně jeden z mála nástrojů, kterým Adobe nedisponuje. Na trhu sice úspěšně existují produkty třetích výrobců (např. Extensis, Markzware aj.), ale proč svěřovat tuto strategickou činnost někomu třetímu? Preflight s dalším postupným zaváděním kompletních elektronických workflow nabude na významu a stane se postupně nepostradatelným nástrojem. A nutnost kompletních workflow si zase vynucují nové technologie, o jejichž významu není také možné pochybovat (digitální tisk, technologie Computer to Plate, plně automatizované tiskárny využívající standard CIP 3 aj.).

Uživatelé pracující s produkty Adobe tak budou moci v podobě programu InProduction získat další prvek jejich workflow - nezapomeňme, že Adobe již oznámila program InCopy pro vytváření rozsáhlých redakčních systémů na bází InDesignu. Přes zmíněné produkty je již kousek ke kompletnímu produkčnímu systému. Podle různých zpráv pracuje Adobe také na client-server aplikaci umožňující správu množství dat. Aplikace by měla být vyvíjena pod kódovým jménem Stilton.

Co to znamená pro uživatele? Nabídka kompletního řešení láká vždy více než samostatné produkty. Zde by mohlo Adobe získat výrazný náskok před konkurencí. Na druhou stranu však bude jistě třeba bedlivě sledovat, aby nabídku svých produktů nerozšiřovalo Adobe příliš - jednak by to mohlo mít vliv na kvalitu, hlavně by však proti sobě mohla společnost poštvat další výrobce, kteří zatím technologie Adobe licencují.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: