Jak na kvalitu digitálních fotografií? - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Jak na kvalitu digitálních fotografií?

28. března 2002, 00.00 | Včera v Praze proběhl odborný seminář věnovaný dosažení lepší kvality digitálních fotografií bez dodatečných investic, který jsme pořádali ve spolupráci s O.Neffem. Co všechno se návštěvníci dozvěděli? A co se budete moci dozvědět příští týden v dalším termínu?

Semináře z cyklu Digitální fotografie na počátku tisíciletí mají již poměrně slušnou tradici a nabízí ucelený program prohlubování znalostí o tomto mladém a dynamickém oboru. Již od loňského podzimu pořádáme ve spolupráci s Ondřejem Neffem pravidelné jednodenní semináře nabízející nejen informace o technice, ale i možnost individuálních konzultací s přednášejícími. Navíc od dubna tohoto roku se na pořádání seminářů bude podílet i časopis Foto Video, od čehož si slibujeme další zkvalitnění služeb.

Seminář: Jak dosáhnout lepší kvality fotografií
Včerejší seminář byl určen zejména pro ty digitální fotografy, kterým opravdu záleží na tom, aby 100% využili možností svého digitálního fotoaparátu. Převahu mezi příchozími měli fotografové z podnikové sféry, kteří používají digitální fotoaparáty v cestovních kancelářích, realitních kancelářích či třeba ve stavebnictví. Nicméně nechyběli ani ryzí amatéři, pro které se digitální fotografie stala vášní.
Celý seminář byl rozdělen do dvou tématických celků a pěti jednotlivých prezentací. V dopolední části se Ondřej Neff zaměřil na kompozici fotografií a její vliv na subjektivní vnímání kvality. Odpolední část semináře patřila Janu Březinovi a jeho přednáškám o možnostech ovlivnění kvality záznamu digitálních fotografií.

Ondřej Neff věnoval kompozici celkem tři nezávislé přednášky. V první divákům prezentoval základní pravidla kompozice snímku a demonstroval je na velkém množství fotografií. V druhé přednášce se pak zaměřil na pravidla související s atypickými variantami uspořádání scény a specifickými možnostmi digitálních fotoaparátů. A nakonec třetí z přednášek uzavřela téma pohledem na možnosti zlepšení kompozice při úpravě digitálních fotografií na počítači. Přestože většina pravidel kompozice je shodná s klasickou fotografií, všechny tři přednášky byly protnuty drobnými praktickými radami vycházejícími ze specifik DF.

Odpolední část prezentovaná Janem Březinou se zaměřila na technickou stránku věci, a to na možnosti vylepšení techniky záznamu digitálních fotografií bez investic do speciálního příslušenství. První přednáška přesně rozebírala celý postup záznamu a zpracování digitální fotografie ve fotoaparátu. Podrobně byly vysvětleny pojmy jako barevná hloubka, digitální zoom, korekce obrazu, komprimace apod. Samozřejmě nechyběly ani konkrétní rady jak specifickým nastavením zlepšit kvalitu záznamu. Druhá prezentace se zaměřila na fenomén šumu v digitální fotografii. Prezentátor v ní podrobně rozebral příčiny vzniku šumu a možnosti jeho redukce, protože se jedná o jeden z nejčastějších nedostatků amatérských digitálních fotografií.

Druhý termín
Pokud máte pocit, že tento seminář by pro vás byl přínosný, v žádném případě nezoufejte. Připravili jsme pro vás druhý termín, na který se stále můžete přihlásit. Repete proběhne již 2.4.2002 od 10 do 17 hodin v privátním klubu Matt na Karlově náměstí v Praze. Informace o tomto semináři, i o dalších seminářích z cyklu Digitální fotografie na počátku tisíciletí, najdete spolu s online přihláškou na adrese https://www.grafika.cz/seminar.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Digitální fotografie  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: