FireWire produkty mají nový server - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

FireWire produkty mají nový server

4. července 2000, 00.00 | Nový server se bude věnovat zejména obchodu s novinkami v oblasti FireWire produktů.

Nový server, FWDepot, zabývající se primárně obchodováním s FireWire periferiemi (alespoň zatím), založil Jeff Chasick. Chasick, který dříve pracoval pro firmy jako Apple nebo Newer Technology, založil svůj server s úmyslem vybudovat si vlastní značkový obchod. Proto na serveru nenalezneme značkové produkty známých firem, Chasick hodlá vyhledávat kvalitní asijské výrobce, jejichž periferie bude prodávat. Zatím jsou na serveru k dispozici FireWire huby, kabely, disky, PCI karty, soritment se má samozřejmě rozšiřovat. K nim Chasick dodává drivery, částečně z vlastní produkce. Celý projekt provází několik zajímavostí. Za prvé, Chasick opět trochu rozvířil spory mezi USB a FireWire, a to tím, že právě USB produkty hodlá na svém serveru prodávat také. Ovšem jen jako produkty levnější, brzy má být k dispozici třeba USB kamera podle vzoru QuickCam, v ceně pěkných 60 USD.

Hlavní argumenty ve sporu technologií se soustředí na rychlost, jak jinak. Jde o to, zda se USB ve střetu s FireWire dostečně rozšíří, protože zatímco maximální přenosová rychlost USB 2.0 je 480Mbps, FireWire má své limity až na hranici 1 600 Mbps (v současných technologiích). I Chasick předpovídá, že na trhu vysokovýkonných periferií převládne FireWire, a dokládá svůj názor faktem, že i pod firemním obchodním názvem iLink (technologie Sony) se neskrývá nic jiného, než FireWire.

Druhou zajímavostí, nebo spíše až pikantností, je skutečnost, že jde o Chasickův druhý pokus. Poprvé se totiž pustil do serveru FireWireDirect, společně s Roy-em Stockerem. Obchodní průšvihy se ale stávají i za oceánem, a Chasick měl zkrátka smůlu. Stocker se totiž angažoval jako CEO ve firmě MacTell, dodávající upgrady pro počítače Apple. Firma MacTell se ale dostala do bankrotu a věřitelé nepřenesli přes srdce fakt, že Stocker dál podniká, s novu firmou a dokonce z původních kanceláří - viděli v tom pokus vyhnout se závazkům a přitom zůstat v oboru. Takže Chasick se musel od FireWireDirect důkladně distancovat. Naštěstí to ale zase neměl, vzhledek ke svému jménu, tak těžké.

Bude tedy zajímavé sledovat, zda se mu alespoň podruhé podaří svůj záměr uskutečnit, a server přivést na výsluní. Za povšimnutí určitě stojí i dosavadní omezená nabídka zboží - Chasickovi odvaha nechybí, a třeba nám nakonec ukáže, jak se postupně a z mála buduje velký server.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: