FinePix 2800 Zoom: Elegantní a levný ultrazoom! - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

FinePix 2800 Zoom: Elegantní a levný ultrazoom!

13. září 2001, 00.00 | FinePix 2800Zoom je 2Mp digitální fotoaparát střední třídy, který trochu překvapivě využívá místo SuperCCD klasický CCD prvek. Znamená to, že Fuji upouští od vlastní technologie?

Lákaly Vás ultrazoomy od Fuji a váhali jste kvůli nedůvěře v technologii SuperCCD? Pokud ano, tak již váhat nemusíte - Fuji trochu překvapivě představilo 2Mp fotoaparát s konvenčním CCD a 6x optickým zoomem. Nedlouho po uvedení nových low-endů na veletrhu IFA přichází od Fuji opravdu velmi lákavá novinka.

Design a konstrukce
Fotoaparát opět využil osvědčený designový styl Fuji, což mu dodalo unikátnosti na vzhledu. Velmi kompaktní SLR-like konstrukce na první pohled příjemně překvapí nejen elegancí, ale i příbuzností s tím, co známe z klasické fotografie. Stříbrné provedení, zaoblené tvary, drobné detaily - to vše jednoznačně svědčí o tom, že právě designu se dostalo velké pozornosti. Navíc pokud můžeme soudit podle dostupných obrázků bude ergonomie přístroje vynikající.

Technické parametry
Jak jsme již řekli, přístroj je vybaven 2,1Mp snímačem CCD s technologií Advanced Color Technology. To znamená, že využívá klasickou RGBG barevnou masku. Bohužel citlivost snímače je fixní 100 ISO.
Objektiv fotoaparátu patří do kategorie ultrazoom se svým 6x optickým zoomem (a 2,5x digitální). Objektiv má slušnou světelnost F2.8 - F3.8 a rozsah ohniskových vzdáleností od 38mm do 228 mm.
Přístroj využívá kombinaci elektronické i mechanické závěrky, přičemž dosahuje časů 1/5000 až 1/2 s. Clona je třípolohová (F2.8 / F4.8 / F8.2) a stejně jako závěrka je řízena výhradně automaticky. Autoexpozice využívá 64 zonální TTL měření. Další parametry jsou poměrně běžné - programovatelná kompenzace expozice (AE), automatické vyvážení bílé plus šest manuálních režimů, vícerežimový blesk s režimem odstraňování červených očí atd.

FinePix 2800 zoom je vybaven 1,8" LCD-displej a elektronickým hledáčkem se 110.000 body. Díky zaměření spíše na začínající uživatele má přístroj předpřipravené režimy, kdy stačí pouze nastavit správnou volbu a stisknout tlačítko. Každý snímek lze samozřejmě také zvukově okomentovat (až 30 s záznamu). Nicméně přístroj může sloužit také jako snímač videosekvencí (poměrně obvyklé, délka záznamu až 60 s rychlostí 10 snímků za sekundu) nebo jako webová kamera, respektive kamera pro videokonference.

Součástí vybavení má být 16MB SmartMedia karta, 4 alkalické tužkové baterie, stojánek, USB kabel a spousta softwaru (FineViewer, DP Editor, AppleQuick time 5.0, Videoimpression, Adobe PhotoDeluxe HE 4.0 for Windows, Adobe Active Share for Windows).

Hodnocení
Na přístroji je nejzajímavější dva faktory. Tím prvním je bezesporu skvělý design. Tím druhým americká cena (449 USD), která posunuje dolní hranici ultrazoomů. Podobně, jako u amatérských přístrojů A101 a A201, ani FinePix 2800 nevyužívá SuperCCD. Nicméně podle našeho názoru to rozhodně neznamená, že by Fuji opouštělo tuto technologii. Je však pravděpodobné, že výrobní náklady jsou u SuperCCD vyšší než u masově vyráběných CCD s nižším rozlišením. Aby se podařilo stlačit výrobní náklady, volba padla na tuto poměrně logickou změnu. SuperCCD tedy zřejmě zůstane pouze u vyšších modelů. V nižší a střední třídě se Fuji podřídí většině.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Digitální fotografie  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: