Elektronický papír - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Elektronický papír

8. července 1999, 00.00 | Elektronický papír skutečnosti? Ano - 3M jej začíná vyrábět společně s Xeroxem. A využití by mohlo být opravdu velmi široké.

Firma Xerox uzavřela smlouvu s firmou 3M, podle které bude 3M vyrábět tzv. "elektronický papír", vyvinutý v Palo Alto Research Center (PARC) firmy Xerox. Elektronický papír by měl představovat jakýsi mezistupeň mezi tištěným papírem a počítačovou obrazovkou. Měl by být tenký, lehký a ohebný jako klasický papír, přitom by ale měl být přepisovatelný a umožňovat dynamickou změnu dat, stejně jako obrazovka počítače.

Technologie elektronického papíru je podepřena množstvím patentů firmy Xerox. 3M by měla realizovat zavedení sériové výroby tohoto nového média. Elektronický papír je vyroben z nového materiálu s obchodním názvem "gyricon". Je to tenký plát umělé hmoty, ve kterém jsou náhodně roztroušeny částečky, které mají možnost být černé, bílé nebo v různých odstínech šedé (podle natočení konkrétní částečky). Napětím v konkrétních místech se potom dosahuje požadovaného odstínu. Tímto způsobem se dají vytvářet texty i obrázky.

Možnosti použití elektronického papíru jsou různé. Konkrétní elektronický papír může být použit (tedy přepsán) až 1000krát. K vytvoření obrazu (textu) je možné použít zařízení podobné laserové tiskárně, ale také je možné použít zařízení podobné displeji, které by bylo přenosné a schopné přímo v terénu vytvořit "kopie" na elektronický papír, případně obnovit kopie, které se působením nějakého rušivého elektromagnetického pole znehodnotily. Tato jednoduchá soustava diod by dokonce měla být cenově velmi příznivá. Existuje ovšem i prototyp zařízení, které vypadá jako větší ruční skener a je schopno vytvářet obraz i na dlouhém pásu elektronického papíru. Kromě funkcí spojených s elektronickým papírem má v sobě toto zařízení sdružovat vlastnosti klasického skeneru, kopírky a faxu. Vývojoví pracovníci v PARC předpokládají dokonce využití tohoto zařízení při použití elektronického papíru pro výrobu updatovatelných billboardů.

Zdroj: Svět tisku

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: