Editoriál aneb kočičárny (2) - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Editoriál aneb kočičárny (2)

editoriál kočičárny kočičiny

23. července 2001, 00.00 | Celým světem hýbe PDF a ElcomSoft. Adobe toho nemá zrovna málo, protože musí bojovat na více frontách. Do toho přichází oživlý Corel. Nechce někdo natočit hollywoodský velkofilm?

Všimnul jsem si, že mám své příznivce. Jeden si každé ráno přečte všechny mé články a dá jim jednotnou známku. Demokraticky všechny známkuje pětkou (ostatní stejně demokraticky hodnotí jedničkou). Začínáme pracovat na implementaci statistického průměru - smažeme nejhorší a nejlepší hodnocení (po jedné známce) a vypočítáme průměr...

Adobe a FBI vs. ElcomSoft
Celým světem hýbe zatčení Dimitrije Skljarova z firmy ElcomSoft, který v USA přednášel na hackerské konferenci DefCon 9. Neoficiální zprávy z Adobe tvrdí, že je to samostatná akce FBI a Adobe s tím nemá nic společného, ale oficiální zprávy nejsou zatím žádné.

Pokud si přečtete přednášku (PPT) Skljarova na DefConu 9, zjistíte, jak to celé zřejmě pracuje. Při práci s Acrobatem potřebujete certifikované zásuvné moduly. Nejpřísnější dodržování tohoto pravidla je vyžadováno při práci se zabezpečenými dokumenty. Protože zakoupení certifikace je drahé a pro "hackery" neuskutečnitelné, zvolili jinou cestu - pozměnění certifikovaného zásuvného modulu, který zavolá necertifikový modul.

Ještě k celému problému PDF. Šifrování je účinné pouze dokud není známo heslo. Pokud dokument rozšifruji, musí být obsah čitelný a zpracovatelný. Acrobat to řeší zmíněnou certifikací zásuvných modulů - pouze certifikovaný plug-in má přístup k "zabezpečeným datům, která jsou dočasně odšifrovaná". Problém zřejmě je, že si nijak nekontroluje integritu těchto certifikovaných modulů, takže takový modul může kdokoliv "napíchnout" a "vycucávat" data.

O celém problému pravidelně informuje Wired News (ale i jiné servery), které jsou poměrně nestrané. Většinou se také zmiňuje kontroverzní Digital Millenium Copyright Act (DMCA), na základě něhož je Dimitrij zatčen.

"Podzemní" zdroje se zmiňují, že ElcomSoft zřejmě pracoval pro FBI a někteří zaměstnanci ElcomSoftu byli bývalými agenty KGB. Vzhledem k tomu, že se jedná o firmu zabývající se šifrováním, zřejmě bych tuto možnost úplně nevylučoval.

Tamtéž se také začaly objevovat zmínky o protestních akcích. Nejprve ElcomSoft a další začali s výběrem peněz na kauci za Skljarova. Dále začala protestní akce na osovobození Dimitrije (Free Dimitrij) a konečně vznikla iniciativa Boycott Adobe (stránka nemusí fungovat). Ta má za cíl odlákat lidi od produktů Adobe a doporučit jim alternativy. Na stránkách EFF (Electronic Frontier Foundation) vzniknul nápad pořádat protestní akce proti Adobe ve Spojených státech a Moskvě. Hlavní akce je naplánovaná na 23. července.

Celá akce už překročila hranice slušnosti. Internet se hemží anarchistickými výkřiky, za všechny můžeme jmenovat Ladislava Zajíčka v článku na News on Net. David Touretzky, který má stránku obsahující seznam programů DeCSS, zveřejnil na svých stránkách registrační kód pro Advanced eBook Processor - jedno porušení práv nahradíme jiným. Pokud první krok byl ještě sympatický, tento vypadá jako skutečný hyenismus smíšený s komunismem.

Další zdroje: ŽIVĚ, News on the Net, Wired News aj.
Pan Zajíček na Netem má sice mírně levicový pohled na celý problém, ale jeho článek určitě stojí za přečtení a samozřejmě následnou polemiku.
Celkové množství článků o daném problému mě vskutku zaskočilo a přiznám se, že jsem je nečetl všechny. Jenom Planet eBook má odkaz na dalších padesát článků.

O celé záležitosti již informovala ČTK, článek vyšel například v pátečních Lidových Novinách. Kromě obvyklého neutrálního postoje se dopustily "malé" nepřesnosti, když psaly, že Skljarov měl přenášku na téma slabin kódování dokumentů v programovém kancelářském balíku Microsoft Office.

Celá akce se dávno posunula od skutečného problému k zástupným problémům. Kromě bojkotu Adobe nyní někteří vyzývají k bojkotu USA. Po demonstraci se mají sejít zástupci Adobe a EFF.
Pokud se celý problém úplně nezvrhne, mohl by vést k zajímavým závěrům, třeba až k diskuzi o právech na Internetu a platnosti zákonů jednotlivých států. Také možná k novelizaci DMCA, i když to je zřejmě čirá fikce.

Podobně nejsou žádné oficiální zprávy ke KIllustratoru. Většina lidí navrhuje přejmenování, tedy podvolení se hrubé síle. Navrhovány jsou názvy Kill-us-a-trator a podobné. Nechcete se také zapojit do tvůrčího psaní? Vzhledem k dění kolem AEBPR by nebylo nic zvláštního, kdyby celý problém vyšuměl do ztracena...

Fonts.com
Písmolijna Agfa Monotype oznámila, že "zabezpečila" doménové jméno www.fonts.com. V praxi to znamená, že si ho zaregistrovala dříve, než to mohl udělat kdokoliv jiný. Zdá se mi trochu divné, že to někoho nenapadlo dříve, ale budiž.

Zároveň s tím AM oznámila, že návštěvnost stránek se díky tomuto kroku zvýšila o 100 %. Aby ne - když chci fonty, zkusím první adresu a teprve potom goooogle. Steve Kuhlman, viceprezident Agfa Monotype, k tomu řekl, že lidé by měli dospět k závěru Agfa Monotype = fonts. Hezké.

Dle neoficiálních informací (těch ještě bude :) se českých písem od Agfy jen tak nedočkáme. Firma se sice jmenuje stejně, jako mateřský koncern v Belgii, ale Agfa Monotype sídlí v USA a vedení je příliš dlouhé… Kdo by se staral o pár barbarů, kteří na noc vylézají na stromy a pracují s písmy od Corelu.

Placení
Hlasování o placení článků se mnoho čtenářů nezúčastnilo, ale drtivá většina je proti - ani se vám/nám nedivím. Pokud těch pár hlasů spočítáme, vyjde nám, že 6 % (1 hlas :) je ochotno platit za články, 6 % za odborné a zbylých 88 % platit nechce! Kdo správě odpoví, komu by šlo nejvíc peněz z dobrovolného placení za články?

Corel
Ač je 5 % akcií Corelu v rukách Microsoftu, snaží se Corel o posílení své pozice. "Microsoftu se slibně vyvíjí Visio, tak my zakoupíme Micrografx," řekl si jednoho dne Corel (musíme potěšit Moniku Wildovou z MF DNES, která brojí proti ožívání institucí). Takový Designer je na světě už nějaký pátek a poměrně slibně se rozvíjí.

Celková cena dosáhla 32 mil. USD, a protože Corel nemá peněz nazbyt, věnoval akcionářům Micrografxu své akcie. Přesto bych chtěl vyvrátit tvrzení Tomáše Holčíka, že Corel nemá peníze. Podle účetní uzávěrky za druhé čtvrtletí letošního roku měl dokonce 126,2 milionů USD v hotovosti.

Když už jsme u Corelu. Na MacWorldu uvedl, že některé nástroje budou vyděleny do skupiny ProCreate. Zatím se jedná o tři nástroje - Painter, KPT a KnockOut - tedy pouze jeden nástroj Corelu a dva exMetaCreations (blíže o tom informuje také Martin na MůjMacu). (Jinak ani KnockOut není původem od Corelu - zdrojové kódy byly zakoupeny od Ultimatte.) Osobně toto rozdělení nechápu - PhotoPAINT není profesionální produkt? CorelDRAW taky ne? Nebo časem vznikne řada Ellements a Professional? Trochu schizofrenní postoj - většina firem na něj doplatila.

MacWorld aneb Svět podle jabka
Tak nám začal a skončil MacWorld Expo NYC. Náš zahraniční zpravodaj, kterého mnozí znají z českého Appleklubu, nám zprostředkoval první dojmy. Dozvěděli jsme se o nových PowerMacích G4 a vyslechli jsme Keynote, které se začalo přezdívat Stevenote. Další články najdete na stránkách MůjMac.

Zajímavá reakce je v článku na Wired News. Lidem se nelíbí, že iMac má standardně 256 MB RAM, ale profesionální stroj G4 pouze 128 MB. Také nechápou, proč je cena 128 MB paměti do "obyčejného" PC 39 USD, ale Apple si za stejný čip účtuje už 200 USD. Tamtéž je reakce jednoho účastníka: "Apple stojí dvakrát víc než PC. Proč? Potřebuji rychlost, ale to není jediný důvod mého rozhodování (v reakci na Stevenote). Pokud by šlo o rychlost, koupím si nové PC s procesorem Athlon 1,4."

Macworld zřejmě bude plnit stránky MůjMaca ještě dlouhou dobu, přece jenom se jedná o klíčovou záležitost. I když letošní MENYC provázejí rozpaky: nic nového. Dokonce ani nebyl uveden nový Mac OS X.1, za což sklidil Steve bouřlivou ovaci. Jak říká becherovka: důvod se vždycky najde. (Za něco podobného by Bill sklidil pískot a nůši vajec a zeleniny.)
Na druhou stranu, někteří komentátoři neuvedení zásadních novinek vítají. Například Michelle Delio na stránkách Wired News, podle které jde o dobrý signál. Třeba má pravdu a lidé opravdu zatím nejsou na další novinky vyzrálí (jako příklad uvádí Cube, který byl uveden přesně před rokem).

Muzeum moderního umění v San Fancisku uspořádalo sympozium "ArtCade: zjištění vztahů mezi video-hrami a uměním." Další informace na Wired News. Na sympoziu vystoupil například Nolan Bushnell, který v roce 1970 vytvořil legendární hru Pong (ta má dokonce své vlastní stránky), a další. K žádnému závažnému závěru sympozium nedošlo, ale účastníci určitě zavzpomínali na g'old dayz :).

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » PDF - Adobe Acrobat  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: