Editoriál (5) - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Editoriál (5)

13. srpna 2001, 00.00 | Diabanky pouze neshromažďují obrázky, ale také se snaží vyhledávat zajímavá témata. Dále se dočtete o patentovém právu, firmě ACD Systems a chystaných recenzích.

Patenty
Oblast patentového práva je složitá a nepřehledná. Přesto má Evropa před USA jednu výhodu - nelze zatím uplatnit patenty na software. Evropská unie se zatím tlaku o zavedení patentů brání, ovšem je otázka, zda a jak dlouho vydrží.
Ani v USA není situace ideální, hovoří se dokonce o patentovém znečištění. Přestože má patentový úřad ověřovat, zda nebyl navržený patent použit někým jiným už dříve, v praxi se to příliš nedělá. Z tohoto a dalších důvodů existuje spousta patentů na nejrůznější drobnosti, které život více komplikují než usnadňují. Zejména se jedná o patenty naprosto samozřejmých operací - např. One Click Shoping Amazonu, u kterého se již pořádají soutěže, kdo ho právně napadne.

Těmto problémům chce zabránit sdružení IP.com, které bude uveřejňovat jakési antipatenty, tedy nápady, jež nemohou být patentovány. Patentový úřad bude do tohoto registru nahlížet, když bude kontrolovat přihlášky. Pokud cítíte, že vaši myšlenku je škoda patentovat (protože by ji nikdo jiný nemohl využít), zaplatíte 20 USD a všichni jsou v bezpečí.

Druhou část problému (napadání sporných patentů) si vzala na starost firma BountyQuest z Bostonu. Ta nabízí odměnu 10 000 USD každému, kdo poskytne informace, které povedou k zrušení špatného patentu. Samozřejmě ani tato myšlenka není vedena úplně čistými úmysly - investorem BountyQuestu je Tim O'Reilly, šéf vydavatelství O'Reilly & Associates, který má primární zájem o napadnutí již zmíněného patentu "1-Click" od Amazonu.
Od začátku roku, kdy BountyQuest vznikla, již vyplatila na odměnách 60 000 USD. Co takhle napadnout ochrannou známku Illustrator, když podobný program existoval již pro Sinclaira?
Další informace naleznou zájemci na Technology Review.

Věda v obrazech
Možná znáte nejrůznější fotobanky a diabanky. Mezi celosvětově největší patří fotobanky Corbis (65 milionů fotografií) a Getty Images (70 milionů fotografií). A právě Getty Images dělá průzkumy používanosti obrázků a vyhodnocuje trendy vývoje. Na základě očekávání je navrhováno, jaké nové fotografie mají přibývat. Zda je lepší použít černé nebo bílé pozadí, snímat na výšku nebo na šířku, zaostřené nebo rozostřené aj. V katalogu Getty Images proto není náhodou 100 obrázků pohledu na San Francisco - byly nasnímány na základě požadavků klientů. Proto není divu, že se tak dobře prodávají. Informace uveřejnil server Wired News.

Naštěstí CEO a spolumajitel Jonathan Klein dodává, že výzkum není a nemůže být přesný, vždy se najdou trendy, které nelze přesně vysledovat. Málokterá firma se na výsluní udrží dlouho. Potom přijde šance pro "nezávislé" výrobce, kteří poskytnou něco, o čem si nikdo nemyslel, že by to mohlo zákazníky zajímat...

Fotografování.cz
Možná už znáte server Fotografování.cz, který také pochází ze stáje Grafiky Publishing. Z počátku šlo pouze o agregační server, který měl za úkol sbírat odkazy na články o klasické i digitální fotografii na jiných serverech (nejen našich). Poslední dobou se začíná měnit a my doufáme, že k lepšímu.

Server dostal stálého autora (Viléma Mikyšku), který se o něj pravidelně stará. Doufáme, že se časem ze serveru stane plnohodnotný magazín o klasické i digitální fotografii, kde naleznete nejen recenze, ale také rozhovory a praktické rady.


Lída Křížová na fotografii Viléma Mikyšky

Z posledních článků je opravdu zajímavý rozhovor s Ladislavem Kamarádem, který fotografuje hory (například Himaláje) a přírodu. Tam, kam ostatní jdou za sportovním výkonem, on jde s Haselbladem a fotografuje. V roce 1998 získal první místo v Czech Press Photo v kategorii příroda.


Patagonie na fotografii Ladislava Kamaráda

Pokud máte nějaké dotazy, jak správně fotografovat nebo jakou techniku použít, neváhejte a využijte poradnu. Dotazy se dostanou odborníkům, kteří je buď zodpoví přímo nebo na jejich základě vytvoří článek (například přepočet citlivostí filmů).

Ale dost chvály, kvalitu musíte posoudit sami.

Co nového
Na co se můžete těšit? Připravujeme recenze zajímavých produktů. První by měla být recenze Corel Bryce 3D z pera Bohunky Třešňákové, dále recenze skeneru HP ScanJet 5740c a úplné novinky od Umaxu. České zastoupení Adobe slíbilo PageMaker 7 a Photoshop Ellements, které by měly do redakce dorazit příští týden.
A nerad bychom zapomněli na ProCreate Painter :), který slíbila otestovat jedna autorka.

MarkzWare
Jak jsme predikovali v článku o programu FlightCheck, oznámila firma MarkzWare novou verzi FlightCheck 4.10, která přidává podporu FreeHandu 10, PageMakeru 7 a Multi-Ad Creatoru 6. Verze Classic přijde na 379 USD, verze Collect potom na 141 USD.

Další krok ACD Systems
Už dříve jsme přinesli zprávu, že ACD Systems začala nabízet svůj produkt ACDSee výrobcům skenerů a digitálních fotoaparátů. Prvním hráčem byl Canon, přičemž ACDSee mělo být integrováno přímo do ovladačů. Nyní ovšem podobnou dohodu podepsala firma ACD Systems se společností HP. A nejedná se o žádné plány do budoucna, ale o distribuci se stávajícími skenery HP Photo Scanner 1000, HP Scanjet 4400c, 4470c, 5470c a 5490c. ACDSee bude dostupné ve 12 jazycích, verze pro Macintosh pouze v angličtině, francouzštině, němčině, italštině, španělštině, dánštině, švédštině a japonštině.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Zprávy  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: