Editoriál (4) - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Editoriál (4)

editoriál kočičárny kočičiny

6. srpna 2001, 00.00 | Máte rádi tapety na plochu? Nevadí, pro každého se nějaká najde. Také bychom rádi napravili nepřesnou zprávu o Hitachi...

Pro tentokrát bylo dost dění kolem ElcomSoftu. Nebudeme se chovat stejně, jako ostatní komentátoři, kteří nafukují čekání na soud hledáním dalších argumentů a protiargumentů. Doufejme, že už to brzy skončí.

Hudba
Tak je to jasné. Illustratosphere od Dana Bárty používá izraelské zabezpečení. Ladislav Zajíček na to přišel na News on Net. Vzhledem ke způsobu provedení půjde ochrana velmi těžko odstranit (v počítači). Zřejmě nezbyde, než vzít čistý datový tok z kvalitního CD přehrávače a ten přečíst a znovu zapsat. Obtížné, ale ne nemožné.

Skenery
Honza Březina se věnuje nedávným snížení cen skenerů a uvedení nových modelů. Cenová válka probíhá mezi UMAXem a HP a těžko říci, zda bude nějaký vítěz. Samozřejmě jsou tím zasaženi i ostatní výrobci, kteří nemohou nechat normální ceny, protože téměř nic neprodají. Taktika je těžko pochopitelná - skener není tiskárna - nepotřebuje každý měsíc novou náplň a balíky papírů, které uživí výrobce.
Když jsme u toho - minulý týden vyšla recenze na zajímavý amatérské skener CanoScan 1220U. Jedinou chybou je samozřejmě cena, která je oproti konkurenci "vysoká".

Hitachi
Po oznámení ukončení výroby monitorů Hitachi vydalo prohlášení nejprve Hitachi Europe a následně také Hitachi USA. Nejedná se o úplné zastavení výroby monitorů, ale o úplné zastavení výroby obrazovek monitorů. Pro Hitachi je budou dále vyrábět třetí výrobci. Stále ovšem platí, co bylo v článku řečeno - Hitachi se bude věnovat výrobě specializovaných monitorů - ultraplochých, velkých, kalibrovatelných.

Fotografovat i natáčet?
Také toužíte mít co nejméně zařízení? Na stole klávesnici a v LCD-monitoru integrovaný zbytek? Také toužíte mít perfektní digitální fotoaparát, se kterým můžete nahrávat digitální video? Zatímco první představa je reálná a uskutečňovaná, se druhou se můžete minimálně na pár let rozloučit. Po Sony sice uvolnil MEGA digitální kameru také Canon, ale přes vysokou cenu nejsou parametry fotografické části nijak závratné. A to zejména rozlišení čipu CCD - 1,3 MPix.

MetaCreations
Koho před rokem zaujal neobvyklý krok firmy MetaCreation, ten byl určitě zvědavý, kam se poděly všechny zajímavé programy. Zatímco větší část odešla do Corelu, který se už čile ohání, další části šly menším firmám, často přímo výrobcům - MetaCreations byla zprostředkovatelem a poskytovala značku. S Adobe se MetaCreations dohodla na spolupráci a prodala jí zdrojové kódy některých programů - výsledkem je současná betaverze produktu Atmosphere. Posledním nezadaným produktem byla Carrara, která vznikla teprve před "velkým marketingovým krokem-skokem". Nakonec se dali dohromady vývojáři a Carraru odkoupili. Nová firma Eovia se ani moc neohřála a už skončila v rukou dinosaura TGS. Přesto funguje dál pod svým jménem a Carrara se má taky k světu.

Mac OS X
Většina z vás ví, že Mac OS X je postaven na OpenStepu - bývalém dílku Steva Jobse. Ten byl zase odvozen z jednoho unixového klonu - z FreeBSD. Přestože má Mac OS X standardně líbivý kabátek, v jádru tepe pravé nefalšované unixové srdce. Důkazem je i možnost používání příkazové řádky - věc na Macu téměř nevídaná. Ondřej Čada, "starý" NEXTStepista a OpenStepista zasvědcuje zájemce do tajů příkazové řádky na Mac OS X - díl 1 a díl 2.

Ostatní
Zřejmě kvůli prázdninám se toho neděje tolik, jak bychom si představovali. Snad jenom malý tip na zajímavé stránky. Firma Mandolux má na svých stránkách spoustu zajímavých obrázků, které vydává za tapety na plochu. Optimalizované jsou v rozlišeních 1024 x 768 až 1600 x 1200. Přestože většinu z nich si těžko dá někdo na plochu, jsou mezi nimi pěkné obrázky stíhaček F-15, F-16, Harrier a dalších, také studie Mercedesu SLR nebo obrázky impresionistů. Určitě si něco vyberete.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Zprávy  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: