Editoriál (3) - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Editoriál (3)

30. července 2001, 00.00 | Opět se vracíme k dění kolem Dimitrije Skljarova a firmy ElcomSoft. Tentokrát máme jednu novou skutečnost. A samozřejmě přinášíme obvyklý mix novinek.

Začneme netradičně negrafickým tématem. Tím je virus/worm W32/SirCam a popularita. Jak to spolu souvisí? Tento worm se nešíří pouze vyhledáváním kontaktů v adresáři Outlooku. Nejdůležitější činností je vyhledávání souborů *.htm a podobných v keši (cache) na vašem disku. Pokud někdo spustil vir a prošel Grafiku, Živě, Lupu, Novinky a Svět Namodro, zamořil pravděpodobně velkou část českého Internetu :-).
Vypadá to jako legrace, ale pokud vám každý den přijde 20-50 mailů s virem, přestane vás to bavit. Zvlášť, když každý soubor má 200-1000 KB! Navíc se každý příjemce dozví, že máte rádi Magdu nebo studujete ceník od Sony.
Bohužel imunní nejsou ani tajné služby. Nejen, že virus spustili na Ministerstvu vnitra(!), ale také v americké FBI. Spolu s virem se na veřejnost dostaly tajné informace o zkoumání jiného viru.

Ale raději k praktickým věcem. Máte ve schránce stovky mailů, většinu z toho tvoří viry a vy nevíte co s tím? Ve Windows 98 mi hodně pomáhal InboxSpecialist, který se prohrabe schránkou, stáhne hlavičky a umožní smazat vybrané zprávy. Bohužel jsou tady dva problémy. InboxSpecialist má drobné problémy pod Windows 2000, ale hlavně s některými mail servery se příliš nebaví. Proto jsem se rozhodl vyzkoušet The Bat a ejhle. Velice komforně mi zobrazil hlavičky mailů na serveru a vybrané nakonec smazal.

Zase ten Skljarov (a ElcomSoft)
Kdo čekal, že se situace uklidní, má pravdu, ale jenom částečně. Navíc došlo k vyjasnění určitých skutečností. Začneme pěkně po pořádku. Americká FBI na základě podání firmy Adobe zatkla Dimitrije Skljarova, která měl na hackerské akci DefCon přednášku na téma bezpečnost dokumentů PDF. Skljarov je zároveň autorem programu Advanced eBook Processor (AEBPR), který odstraňuje zabezpečení z dokumentů PDF, případně sesterských elektronických knih. Ale na druhou stranu, Skljarov je pouze zaměstnanec firmy ElcomSoft, ne její majitel nebo ředitel.

Problém je poměrně zásadní. ElcomSoft, tvůrce a prodejce programu, má sídlo v Rusku, výrobu taktéž. Proto je potřeba jej posuzovat podle ruského práva, protože na území Spojených států nepodniká. V Ruska, ale i v celé Evropě a jinde na světě, je postup ElcomSoftu naprosto legální. Ne ovšem v Americe.

Dimitrij Skljarov byl obviněn z porušení z DMCA, konkrétně z výroby programu, který umožňuje porušovat autorská práva. Zákon DMCA je velice kontroverzní dokonce v samotné Americe, společnost je rozdělena téměř ideálně na příznivce a odpůrce tohoto zákona. Problém je, že se na Dimitrije zákon nevztahuje. AEBPR je vyráběn v rusku a nabízen ruskou společností. Firma, která program prodávala v USA, už svou nabídku stáhla.

Minulý týden se na Macworldu UK objevila informace, že Dimitrij na DefConu rozdal pětset kopií demoverze programu a nabízel dokonce prodej plné verze. Tuto informaci později potvrdil ředitel společnosti ElcomSoft, s tím, že Skljarov na DefConu rozdal asi 15 CD s demoverzí programu.

Mezitím vzniklo hnutí za osvobození Skljarova (Free Dmitrij) a jeho radikální sestra Boycott Adobe. První si klade za cíl pouze propuštění Skljarova z vězení, druhé přímo vybízí k bojkotu programů firmy Adobe.

Firma Adobe se zalekla negativní publicity a po schůzce s EFF vydala tiskové prohlášení, že netrvá na svém obvinění a vyzývá federální orgány, aby Skljarova propustily. Bohužel tady nejde o obyčejný obchodní spor, kdy se dvě strany mohou dohodnout mimosoudně a stáhnout žalobu. Žaloba byla podána federálnímu soudu, který jediný je příslušný v rozhodnutí, zda bude Skljarov propuštěn nebo obviněn.

Proto přistoupili vůdci EFF k dalšímu kroku - vyzvali federální orgány, prostřednictvím právního zástupce Robina Grosse, který má případ na starosti, aby propustili Skljarova. Právní zástupce jejich žádosti nevyhověl. Sice se jich zeptal na stanoviko k DMCA, ale nevyjádřil pochopení pro propuštění Skljarova. Následně zástupci EFF prohlásili, že se připojí k veřejným protestům, kterých se do té doby zdráhali využívat, protože je považovali za nátlakovou akci, jež je nevhodná jako pozadí jednání.

Ať se to někomu líbí nebo ne, v moci soudů není napravovat křivdy zákonů ani zákony samotné. Možná v nějaké anarchosocialistické zemi je možné, že soudce obejde platný zákon, v demokratických zemích by se to stávat nemělo. Špatné zákony je možné napadnout u ústavního soudu, sporné zákony musí napravit jiná část státního aparátu - vláda a parlament. Pokud je někdo odsouzen, ale existují další okolnosti (sociální stav aj.), je možné udělit prezidentskou milost.

Je tu samozřejmě ještě další věc. Americký a britský soudní systém pracují na systému precedentů, proto je taková pozornost věnována přelomovým rozsudkům (landmark case). První případ může probíhat klidně i několik let, ale ustaví model, podle kterého se bude v budoucnosti rozhodovat. (Naopak evropský kontinentální systém je postaven na římském právu a zákonech. Soudce má přímo v liteře zákona stanoven trest za jeho porušení.) Existuje poměrně dost scénářů, k čemu všemu může dojít, ale nikdo si neodhadne tvrdit, jak to dopadne.

Stanovisko EFF je jasné. Od počátku činnosti se zasazuje proti zákonu DMCA, který je špatný. Kdyby podobná iniciativa, jako je Free Dmitrij, vznikla už před jeho schválením, nebo i těsně po něm, mohla být situace jiná.

Tímto se samozřejmě nezastáváme Adobe, která nese svůj díl viny. Místo prohlášení, že naleznuté chyby co nejdříve opraví (případně vysvětlí situaci), pouze arogantně vystoupila a stáhla se do sebe. Uživatelé to od ní rozhodně nechtějí! Chtělo by to větší koncentraci na kvalitu výrobků, než na burzovní výsledky a "boj s nepřítelem".

Automatická aktivace
Nyní trochu z jiného soudku. Pokud používáte Mac OS a Illustrator, možná vás potěší zásuvný modul od firmy Extensis. Tento modul využívá systémových služeb FontSync (zřejmě první důvod, proč ho nevyhodit) a klasického správce písem Suitcase 10. Z tohoto důvodu je pro uživatele Suitcase 10 zdarma.

Jak to celé funguje, by mělo být jasné. Při otevírání souboru, ve kterém je použito písmo, které není momentálně zapnuto, se prohledají složky Suitcase a pokud je písmo nalezeno, systém ho dočasně zapne. V USA je to zřejmě dobrá utilita, ale v Česku je kvůli existenci spousty různých variant i třeba jen základních písem téměř nepoužitelná. Třeba se situace zlepší s využíváním písem OpenType.

Epson Perfection
Společnosti Monaco Systems a EPSON ohlásily dostupnost zvýhodněného bundlu nových skenerů Perfection s programem MonacoEZcolor. Při zakoupení skeneru a programu bez kolorimetru ušetříte 30 % nákladů, s kolorimetrem pouze 20 %. Bohužel zatím žádné informace o českém trhu.
Podobně je MonacoEZcolor nabízeno také s tiskárnou Xanté, kterou jsme nedávno testovali.

Certifikace SWOP
Řešení firem Xerox a Imation získalo jako první certifikaci nátiskového zařízení SWOP. V Evropě poměrně nezajímavá zpráva, kdyby firmě Imation nestačilo pouze upravit RIP, aby simuloval Euroscale. Jedná se o klasický stroj Xerox DocuColor 12, který je doplněn ripem Matchprint Professional Server. Tisková zpráva je zde.

Levná barevná Minolta
Kromě uvedení inovovaného modelu QMS 6110 nyní Minolta nabízí barevnou laserovou tiskárnu MC 2200 za 29 990 Kč bez DPH. Tato nabídka platí pouze do konce července. Tiskárna dosahuje rychlosti 20 černobílých stran A4 za minutu v rozlišení 600 x 1200 dpi nebo 5 barevných stran. Bližší informace o tiskárně najdete zde.

FILTERiT
Když jsme u slev. Firma CValley má skvělou sadu filtrů do Illustratoru FILTERiT, jejíž normální cena je 129 USD. Nevím, jestli zaslechli, co bude v nové verzi Illustratoru, ale nyní nabízejí slevu 50 USD, takže celá sada kvalitních filtrů pro Adobe Illustrator přijde na 79 USD. To už je slušná cena.

Hitachi a monitory
Ozval se nám zástupce firmy Hitachi v České republice, přičemž se mu nelíbil tón článku, že Hitachi končí s klasickými monitory. Poslal nám vyjádření Hitachi Europe, že Hitachi končí pouze s výrobou CRT-obrazovek, ale monitory bude dále vyrábět. Bohužel čekáme na další vyjádření, protože v původní zprávě to bylo trochu jinak (a ostatní komentátoři to pochopili stejně).

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » PDF - Adobe Acrobat  

 » Rubriky  » Zprávy  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: