Editoriál (10) - Ďábel v nás - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Editoriál (10) - Ďábel v nás

17. září 2001, 00.00 | Dnes na téma dění v USA a výstava Jana Šibíka. Jak to souvisí s našimi servery a grafickým oborem? A chcete písmo zdarma?

Kdo nečte noviny opravdu pečlivě, možná přehlédl páteční omluvu Tomáše Hanáka v Lidových novinách. V příloze Pátek totiž kritizuje, na základě vlastních zkušeností, zastupitelské úřady České republiky v cizině. Bohužel článek vychází právě v okamžiku, kdy mají naše zastupitelské úřady plné ruce práce a my se snad poprvé nemusíme stydět za chování ministerstva zahraničí a jeho zaměstnanců.

Kdo přišel ve středu na náš server, zaznamenal tutoriál od našeho nového autora Piotra pitera Konieczného, který měl název Výbuch. Piotr Konieczny nás kontaktoval asi před měsícem a poslal koncept tohoto tutoriálu a před týdnem ho dodělal a nachystal k uveřejnění. Bohužel se stalo, co nikdo nečekal, a článek vyšel v opravdu nevhodnou dobu.

Na druhou stranu se domníváme, že uveřejnění tohoto tutoriálu příští týden nebo za čtrnáct dní by jednak bylo neférové vůči autorovi, který se na něm nadřel, ale také bychom tím nic nevyřešili. Stejně bychom mohli být nařčeni z hyenismu a možná ještě většího, protože jsme přece článek cíleně vytvořili...

Firma Sun Microsystems měla ve WTC pobočku. Tato firma poskytla svým zaměstnancům, kteří měli v WTC blízké, možnost po nich pátrat, ale celkově nepřerušila svou činnost. K čemu by to bylo dobré? Tím by Sun, ale i ostatní, pouze nahrávali teroristům, kteří jistě chtějí maximálně ochromit dění v USA.

Ďábel v nás
Ďábel v nás je název výstavy Jan Šibíka a stejnojmenné knihy, která právě vychází. Opět se projevují shody okolností. Výstava ukazuje lidi v různých částech světa, postižené nenávistí k někomu. Jan Šibík se zúčastnil nejrůznějších válek a přinesl z nich dokumentaci. Název více než příznačný, nemyslíte?

Shodou okolností byla na sobotu naplánována jeho návštěva v Radiožurnálu, kde mluvil nejen o výstavě, ale také o tom, že se už chystá nejprve do New Yorku, ale později také do Afghánistánu, aby přinesl svědectví. Mluvil o přechozí účasti v Aghánistánu při sovětské okupaci a o tom, jak bude muset nejprve do Pákistánu a pěšky nebo vozem přejet do Afghánistánu. Kolik z nás by na to mělo žaludek?

A další hoda okolností. Protože pravidelně informujeme o nejrůznějších výstavách, připravili jsme o Janu Šibíkovi sérii článků na serveru Fotografování. Hned první je upoutávkou na vydání knihy Ďábel v nás. Není potřeba nás obviňovat z hyenismu, raději se dívejte.

Mandolux
Webový server Mandolux.com má několik nových obrázků na pozadí monitoru. Já sám tam nemám nic a nikdy mít nebudu, protože to zpomaluje práci a na Macovi hrozí vypálení míst se stále stejným obrazem. Přesto jsou na Mandoluxu pěkné obrázky, například letadla - F15, F16, B52 aj. Nově přibyla vojenská technik a několik abstraktních obrazů.

Písmolijna a písmo zdarma
František Štorm má další písmo. Jmenuje se John Sans a jedná se o bezserifovou (bezpatkovou) verzi Johna Baskervilla. Byla vytvořena jednak jako pokus, zda Baskerville přežije bez serifů, ale zejména jako doplňkové písmo. Podrobněji zřejmě bude informovat Filip Blažek.

Kromě toho František uvolnil písmo Lido pro volné použití. Jde o „lidovou“ verzi písma Times, která působí mnohem příjemnějším dojmem. Podrobnosti volného použití jsou na webových stránkách, ale v zásadě jde o to, že písmo můžete používat pouze na pěti stanicích a nesmíte jej dále šířit.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: