Distribuční sága Adobe opět na scéně - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Distribuční sága Adobe opět na scéně

5. prosince 2000, 00.00 | Napínavý příběh o tom, kdo smí a kdo nesmí distribuovat Adobe produkty u nás, zřejmě vyústil ve velké překvapivé finále. "Zůstat může jen jeden!"

Produkty společnosti Adobe patří k počítačové grafice asi tak jako příbor k dobrému obědu v každé civilizované zemi. Proto samozřejmě věnujeme velkou pozornost veškerému dění kolem této společnosti, protože opravdu drtivá většina grafiků je potažmo odkázána na kvalitu produktů či supportu od této značky. Pokud jde navíc o změny v distribuční politice u nás, jde o téma doslova žhavé, které nelze přehlédnout.

Podle oficiální tiskové zprávy společnosti Amos Software se právě tato společnost stala 1. prosince tohoto roku jediným distributorem produktů Adobe na českém a slovenském trhu. Toto suché konstatování, na které autorovi tiskové zprávy vystačil jeden odstavec, není zdaleka tak nezajímavé, jak by se mohlo zdát. Ono nejde o to, že Amos Software je distributorem Adobe, tím je již od roku 1995, ale jde o to že SWS již distributorem není. Ale podívejme se na celou věc v trochu širším kontextu.

Tradičními distributory produktů Adobe u nás byly až do roku 1999 společnosti Amos Software a Quentin resp. před ním Macron. Bohužel právě tyto dva subjekty jen těžko hledaly společnou řeč a jejich vztahy byly mírně řečeno rivalské. Vše se začalo měnit v polovině roku 1999. Tehdy Adobe jmenovalo třetího distributora, kterým byla právě společnost SWS. Podle slov Alana Wheelera šlo o krok, kterým hodlalo Adobe upevnit svojí pozici na velice dynamickém českém trhu. Člověk by si řekl, jak to Adobe pěkně šlape, když potřebuje hned tři distributory, ale ouha, již v září bylo vše jinak.

Ke 14. září 1999 došlo k ukončení distribuční smlouvy Quentinu s tím, že je třeba zeštíhlit distribuční síť a přiblížit jí zvyklostem v ostatních zemích. V podstatě ze stejného důvodu k 1.12.2000 přišla o distribuci společnost SWS, která je jedním z největších distributorů programového vybavení u nás. Z původních velkých vzletných plánů zbyly jen nezodpovězené otázky a jediný distributor.

Naštěstí z pohledu koncového uživatele nebyla role SWS na trhu tak zásadní. Za technickou podporou, lokalizací a dalšími aktivitami stál spíš Amos Software, takže odchodem SWS ztrácí trh "pouze" jediné - konkurenci. Ano, i při distribuci stejného produktu si společnosti mohou konkurovat a konkurence je vždy výhodou pro uživatele. Tato výhoda se ztrácí a až čas ukáže, jaký to bude mít reálný vliv na český trh. Nyní je jasné jediné, že vztahy Adobe a Amos Software se opět trochu utužily (proč tiskovou zprávu nevydalo samo Adobe?) a od tohoto týdne u nás funguje již jediný oficiální Adobe distributor.

A dobrá zpráva na konec? Podle další tiskové zprávy se na český trh dostává Adobe Photoshop 6.0CE, tedy verze podporující naší milovanou diakritiku. Více informací přineseme v samostatném článku.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: