Beta verze Photoshop 6 uvolněna! - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Beta verze Photoshop 6 uvolněna!

2. června 2000, 00.00 | Přinášíme první stručný přehled vynikajících novinek tohoto populárního programu.

Do rukou vybraných partnerů Adobe se právě dostala nová verze programu Adobe Photoshop 6. Program je navíc doplněn o novou verzi Image Ready 3.0, oba dva jsou v beta verzi. Podle Adobe půjde o jeden z nejlepších upgradů za několik let zpět. K programu zatím nemáme žádné legální obrázky, tak si alespoň popíšme hlavní novinky - skutečně jen několik málo hlavních změn, čím déle studujeme zprávy o nové verzi, tím je jasnější, že přichází nová generace Photoshopu. Řada dále popsaných možností bude zkušenému uživateli chybět ihned po přečtení článku.

Práce s písmem bude opět snadnější a interaktivnější. Text je možné editovat přímo v obraze, vylepšeny jsou i typografické možnosti. Program podporuje oddělenou barevnost jednotlivých znaků a funkce, známé z textových editorů (horní a dolní indexy, slitky, kapitálky apod.). Podle typu fontu bude z písma možné vytvářet obrysy.

Mezi plovoucími paletami najdeme kontextové okno parametrů, lépe uspořádané a hlavně s novými možnostmi. Přibývá ovládání logických operací (sečíst, odečíst, průnik…) při označování a vytváření objektů, pole pro numerické hodnoty transformací, varianty zarovnání a mimo jiné i paleta štětců.

Podstatné změny se odehrály v implemetaci vrstev. Adobe se tu podařilo přijít s opravdu generační změnou. Za prvé, počet vrstev již není omezen na 99, uživatel si může nadefinovat stovky vrstev, které lze sdružovat do skupin. K oblíbeným efektům vrstev (Drop Shadow apod.) přibyla řada dalších, všechny mají navíc podstatně rozšířené možnosti a více editovatelných parametrů, včetně vkládání masek s dynamickým (= proměnným) obsahem. A to všechno lze kombinovat a ukládat, protože k dispozici jsou dokonce i styly vrstev, samozřejmě s náhledem účinku.

Daleko produktivnější budeme díky změnám v práci s plovoucími paletami. Palety stop a vzorníku získaly proměnnou velikost, lze je pružněji přeskupovat a opět, nacházíme tu možnost uložit nastavení do stylu palet. Příjemná maličkost - po stisku Shift a Tab skryje Photoshop všechny palety, až na paletku nástrojů a paletu jejich parametrů.

Oblíbené stopy (brushe) jsou rozšířeny o další vzory. K dispozici je i rozsáhlá knihovna stavebních prvků, které uživatelé využijí při tvorbě vlastních stop. Ty je pak možné dokonce dále podrobně editovat. Práci s paletou stop lze nyní zahrnout do oblíbených Akcí.

Poměrně neuvěřitelně vypadá souhrn nových možností pro práci s PDF soubory. Nejen, že je možné soubor doplnit o poznámky (i zvukové, nic tak nepotěší, jako poslechnout si názor klienta v reálu). Navíc přibývá možnost ukládání vektorů, popora vrstev při ukládání do PDF a TIFF (!), podpora duotónů a přímých barev, import PDF ze schránky, stejně jako možnost uložit PDF soubor i s průhledností.

Skvělou funkcí se zdá být tiskový preview - přesnější, s rozšířenými možnostmi ovládání tisku. Kromě jiného potěšíme pre-press uživatele, preview má zvládat přesný softproofing RGB a CMYK obrázků. Ti ocení i podstatně rozšířenou podporu 16-bitových barev. Práce v Lab prostoru, konverze do jiných barevných módů, změny velikosti plátna a hlavně filtry - Gassovský Blur, šum, neostrá maska, prach a škrábance a další, to vše bude fungovat i s obrázky v 16-ti bitových barvách. A konečně - Photoshop 6 podporuje ukládání do TIFF formátu s více kompresemi, JPEG a ZIP. Kromě toho v nabídce formátů najdeme mimo jiné i Wavefront RLA a Alias PIX.

A na co se v našem článku nedostalo? Photoshop 6 obsahuje rozsáhlé knihovny s editovatelnými soubory stop, přechodů, stylů vrstev, barevných vzorků, s patterny a akcemi. Obsahuje nové kreativní nástroje jako třeba protahování částí obrázku (á la Gel), od základu přepracované ukládání obrázků pro www, zavádí kompatibilitu mezi droplety pro PC a Macintosh. A to jsme popsali jen změny nejzásadnější - stručný popis novinek v Image Ready uvedeme příště.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: