Barevný digitální svět firmy Kodak. - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Barevný digitální svět firmy Kodak.

15. května 1998, 00.00 | V poslední době se společnosti předhánějí v pořádání různých předváděcích akcí, seminářů a konferencí. Příkladem může být seminář Barevný digitální svět firmy Kodak.

V poslední době se společnosti předhánějí v pořádání různých předváděcích akcí, seminářů a konferencí. Příkladem může být seminář Barevný digitální svět firmy Kodak, který pořádal distributor této firmy pro ČR, firma Foto-World s.r.o. Proběhl ve dnech 12.5 a 13.5 1998 v hotelu Praha. Jednalo se o jednodenní seminář opakovaný ve dvou dnech se stejným obsahem. Díky tomu jsme měli možnost jej navšívit i mi.

Seminář

Sál
Programem celého semináře prováděl v roli moderátora pan Novotný ( Grafie Consulting ), který také obstaral úvodní a závěrečnou přednášku na téma barvy v počítači a úkoly Color Managementu. Ta byla velice důležitá, protože právě velice precizní správa barev je jedním z vyzdvihovaných kladů výrobků Kodak. Po této přednášce následovaly představení všech produktů, které spadají do působnosti divize Profesionální fotografie. Postupně byli představeny digitální fotoaparáty řad DC a DCS, nátiskové sublimační tiskárny DCP 9000, sublimační tiskárny řady KDS ( XLS ) a velkoformátové inkoustové tiskárny KDS 1000. Samozřejmě nechybělo představení kompletního spotřebního materiálu firmy Kodak.
Zajímavou pasáž představoval rozhovor s profesionálním fotografem používajícím fotoaparáty DCS. Nechybělo losování cen, výhodné nabídky slev, či chutné občerstvení s půvabnou obsluhou. Velice zajímavé bylo předvádění výrobků v praxi, které probíhalo po dobu celého semináře.

Fotoaparáty

Fotopřístroje
Nebudu se zde věnovat všem představeným produktům, ale soustředím se jen na pár výrobků, které mě nejvíce zaujaly. V první řadě to byly profesionální fotoaparáty řady DCS. Jejich technické parametry jsou opravdu uchvacující a nic na tom nemohou změnit šesti až sedmi místné částky, které se objevují v ceníků. Jejich největším kladem je velkoplošný CCD člen vyráběný přímo firmou Kodak, který je vestavěn do těla profesionálních fotoaparátu Canon či Nikon. Při pohledu na tu všechnu krásu jsem opět zalitoval, že jsem se nikdy nedal na dráhu profesionálního fotografa.
I pro nás smrtelníky Kodak připravil lahůdku. Tou bylo první předvedení fotoaparátu DC 200 v Čechách. Jedná se o odlehčenou verzi přístroje DC 210, který právě testujeme. Přesto je to velice slušný přístroj.

Sublimační tisk
Sublimační tiskárna Kodak Zde Kodak předvedl, že sublimace je stále jeden z nejlepších způsobů tisku, který je v součastné době k dispozici. Tiskárny DCP a KDS používají rozlišení 300 DPI a výstup působí opravdu brilantně. Pravda ceny těchto přístrojů jsou stále poměrně vysoké, ale náklady začínají být pomalu přijatelné. Například cena za výjezd formátu A3 byla kalkulována na nějakých 300 Kč, což při kvalitě tisku je zajímavé.

Kodak Color Flow
Digitální plotr A na závěr jsem si připravil další novinku. Tentokrát se jedná o kompletní kit pro správu barev pro platformy MAC a Windows 95 / NT. Celý produkt je založen na takřka standardních ICC profilech, které si razí cestu světem a zřejmě jsou tou správnou cestou. Na základě ICC profilů jednotlivých zařízení ( monitor, scaner, tiskárna … ), které lze v Color Flow i měřit a vytvářet, je zajištěn přenos barev mezi těmito zařízeními. O kvalitě tohoto řešení svědčí spolupráce s firmami jako je Adobe či Quark, které tuto technologii využívají ve svých produktech.

Shrnutí
Celá akce byla pojata velice profesionálně. Zástupci firmy Foto-World nejen o produktech mluvili, ale většinu z nich i předváděli v praxi. Atmosféra byla příjemná a doufám, že podobných akcí bude ještě hodně.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: