Adobe Creative Day - jaký byl? - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Adobe Creative Day - jaký byl?

2. prosince 2003, 00.00 | Adobe se v letošním roce zřeklo své přítomnosti na Invexu a rozhodlo se nastolit trochu jinou cestu představování svých novinek a produktů. A touto novinkou se stal Adobe Creative Day, který se konal minulý týden v Praze.

"Adobex"
Co by se asi tak mohlo skrývat za tímto záhadným názvem, který jsem si pro tento případ "vyrobil"? Snadno si domyslí všichni ti, kteří měli tu "čest" a navštívili letošní Veletrh informační a výpočetní techniky INVEX 2003. Nebudu se rozepisovat o tom, jestli byl či nebyl INVEX 2003 přínosem, protože obrázek si musí udělat každý, kdo v prvních říjnových dnech Brno navštívil, sám. Nicméně co mohu s určitostí říci je fakt, že ten, kdo v Brně na Výstavišti hledal stánek společnosti Adobe se asi trochu podivil, protože jej nenašel. Ani nemohl. Adobe se v letošním roce zřeklo své přítomnosti a rozhodlo se nastolit trochu jinou cestu představování svých novinek a produktů. A touto novinkou se stal Adobe Creative Day.

Kdy a kde?
Prezentační den se konal 27. listopadu 2003 v pražském hotelu Pyramida. Toto místo bylo vybráno zejména pro svou relativní dostupnost, snazší parkování a také pro těsné sousedství se sídlem společnosti Adobe, resp. se sídlem firmy Amos Software, která produkty Adobe v naší republice zastupuje.

Díl první - Když se obrázky hýbou
Celá prezentace byla rozdělena na dvě části. První část obsahovala představení produktů Video Collection, tedy produktů určených ke střihu a práci s videem. Tím, kdo všem zúčastněným ukazoval, předváděl a vysvětloval byl Toast van Der Hoeven. Na tomto mladíkovi nizozemské národnosti bylo již od první chvíle vidět, že ho práce s videem a zvukem velice baví. Jeho prezentaci tlumočil Tomáš Metlička a další zástupci Adobe Software. Jako první přišla "na paškál" jedna ze zcela nových aplikací - Adobe Audition. Z názvu by se možná mohlo zdát, že je určena pro zpracování nejrůznějších auditů (to by se asi v našem státě ujala ještě víc), ale omyl. Program Adobe Audition je určen pro práci se zvukem. Program umí nejen upravovat a "vylaďovat" nejrůznější zvukové skladby, ale je schopen prakticky vytvořit celou nahrávku. K programu je dodávána rozsáhlá databáze samplových zvuků a jejich kombinováním a "laděním" může vzniknout prakticky celá skladba.
Druhým prezentovaným programem byla pak nová verze oblíbeného video-editačního programu Adobe Premiere Pro. Jako třetí pak přišel na řadu program pro tvorbu DVD s názvem Encore DVD. Tento program umí nejen "vypálit dívídíčko", ale rovněž zvládne velice kvalitně vytvořit menu, bez kterého je DVD jen pouhým datovým médiem. Posledním "video" programem byl Adobe After Efects, tedy software pro tvorbu animací a video-sekvencí, určených nejen pro kombinaci s dalším videem, ale také pro animace a vizuální efekty určené pro www stránky atd.
Vzhledem k tomu, že celá prezentace byla vedena v anglickém jazyce a následně překládána do češtiny, její délka se protáhla skoro o půl hodiny oproti původně plánované. Nicméně si myslím, že mnoho účastníků Creative Day si odneslo velké množství cenných poznatků a informací.

Hlad a žízeň
Následovala téměř hodinová přestávka určená k občerstvení a lehkému obědu. Zde si dovolím trochu "rýpnout". Uznávám, že účastníků bylo poměrně hodně, ale mnozí byli přihlášeni jak na dopolední "videoprogram" tak i na odpolední "Creative Suite". Nevím, jak jsou zvyklí stravovat se v Adobe, ale pochybuji, že někomu jeden sladký dortík, který bylo možné doplnil Colou nebo Matonkou, případně kávou nebo čajem, stačil. Myslím, že přítomnost alespoň chlebíčků nebo švédského stolu by byla rozhodně příjemnější. Creative Day byla sice akcí zdarma, ale na druhou stranu se na ní, podle mého, "vylouplo" hned několik potencionálních uživatelů některého z programů Adobe, tedy kupujících.


Peder Engrob

Díl druhý - Creative Suite
Druhá půlka prezentací se týkala nejnovější kolekce Adobe - Creative Suite. Tato kolekce, spojující prakticky všechny programy potřebné pro klasickou počítačovou grafiku, je absolutní novinkou v portfoliu Adobe. Informace o ní a o práci s ní měl na starosti Peder Engrob, tentokrát z Dánska.
Prvním programem na pořadí byl jediný zcela nový program v kolekci Creative Sute -Version Cue. Software je určen pro správu dokumentů vytvořených jednotlivými programy Creative Suite. S jeho pomocí lze kontrolovat aktuálnost jednotlivých verzí, sdílet dokumenty a kontrolovat jejich využití. Dalším programem byl pak Adobe Illustrator CS. Předvedení tohoto programu bylo z velké většiny zaměřeno zejména na novinky programu, tedy na 3D transformace, rozšíření průhlednosti a práci s textem.
Další v pořadí byl pak program Photoshop CS. Pokud by se měl program Photoshop CS představit jako celek, tedy se všemi vlastnostmi a přednostmi, bylo by asi potřeba o něco více času, a tak se Peder opět zaměřil na ty nejdůležitější části a největší novinky. Musím říci, že se mu to podařilo, protože v daném čase stihl vyjmenovat a představit skoro všechny. Nicméně právě při této části dne se zjistilo, že se tak nějak "nestíhá". Proto se Michal Melička, ředitel společnosti Adobe pro východní Evropu, který do té doby celé představení Adobe Creative Suite tlumočil, domluvil s Pederem a své tlumočení nejprve omezil jen na to nejnutnější a postupem času zcela vypustil a prezentace tak probíhala jen v anglickém jazyce. Nejprve jsem si myslel, že to nebude dobré, ale postupně jsem zjistil, že prezentace je tak dobře vystavěná, že prakticky žádný překlad nebyl nutný. Vše, co bylo potřeba představit, Peder ukázal vizuálně a zcela jasně.
Předposledním programem dne byl zlomový program InDesign CS. I zde byly představeny z velké většiny jen novinky, ale i tak prezentace trvala skoro hodinu, protože novinek v InDesignu je skutečně hodně.
Jako poslední program byla představena nejnovější verze programu GoLive CS.

Shrnutí
Musím říci, že obě prezentace,Video Collection i Creative Suite, byly provedeny zcela profesionálně a nenásilně. Oba "přednášející", tedy jak Peder Engrob tak i Joost van Der Hoeven plynule "přepínali" mezi jednotlivými programy tak, aby uváděli celé kolekce jako kreativní a výrobní nástroje a ne jen jednotlivé programy. Zejména Peder byl v tomto směru skvělý a jeho přednáška mimo jiné obsahovala také velkou dávku humoru, což rozhodně všichni návštěvníci ocenili. Přeci jen sedět několik hodin na židli a poslouchat něčí výklad není právě pohodlné a občasný vtípek rozhodně pomohl. Na závěr byla krátká "osobní" diskuse a každý, kdo měl nějaký dotaz, si jej mohl nechat zodpovědět. V tuto chvíli mne trochu překvapil zájem velkého množství zúčastněných - jak je vidět ze snímku, bylo prakticky plno. Přeci jen jsem zvyklý, že většinou si lidé vyslechnou co musí a pak jdou domů, aniž by se nějak zdržovali nějakou diskusí. V tomto případě ale bylo vidět, že celá prezentace byla účinná a mnoho posluchačů si z ní zcela jistě odneslo velké množství informací.
Pokud se touto prezentací Adobe rozhodlo, že bude své produkty prezentovat takovýmto způsobem, pak jsem rozhodně pro. Je jisté, že takovéto akce ocení především ti, kteří mají skutečný zájem o produkty firmy a ne ti, kdo jen "tupě korzují" po plochách Výstaviště a hledají, co kde kdo dává zdarma.

Možnosti k vylepšení?
Myslím, že by bylo fajn, kdyby byla takováto akce obohacena například o nějakou soutěž nebo losování s možností výhry některého z produktů. Také možnost zakoupení některého z produktů přímo na akci například se slevou několika procent by bylo přínosem, protože mnoho účastníků zcela jistě bylo "nažhaveno" a zahlceno informacemi a myslím si, že by se zcela jistě našlo několik potencionálních kupců. "Nedostatek" v případě "oběda" jsem již zmínil, ale jak jsem uvedl, akce byla zdarma a tak nebylo možné očekávat žádnou velkou Recepci.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: