Vyšperkujte svoje webovské stránky - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

Poptávka práce


Webdesign

Vyšperkujte svoje webovské stránky

23. února 2000, 00.00 | Pokud vytváříte webovské stránky, určitě se Vám budou hodit tipy a fígly, kterými můžete zlepšit, obohatit či okořenit Vaše stránky.

To, co na webovské stránce upoutá je většinou grafika, pokud jí není mnoho a člověk nemusí několik minut čekat na obrázky jen, aby se ve stránce vůbec zorientoval. Upoutat může i přehlednost či rychlé natažení stránky (které je ovšem tvůrcem jen částečně ovlivnitelné). Člověk, který již nějaký ten čas surfuje (a nemá zrovna pevnou linku) dá spíše přednost přehlednosti, neboť animovaných tlačítek a nápisů se většina z nás brzy přejí. Upoutat mohou i různé "technické zlepšováky", které nějak rozšiřují funkčnost Vašich stránek. Právě těm se budeme věnovat v prvním díle tohoto volně navazujícího seriálu.

1) Vlastní ikonka Vašich stránek

Možná jste si všimli, že uložíte-li si bookmarky některých stránek, vedle názvu názvu bookmarku uvidíte i jakousi ikonku více či méně symbolizující danou stránku. A možná byste chtěli totéž udělat také pro svoje stránky. Žádný problém. Stačí nahrát soubor favicon.ico do adresáře na Vašem webu, kde se stránka, kterou chcete bookmarkovat nachází. Název souboru favicon.ico je klíčový a musí být zachován. Do každého adresáře Vašeho webu (například jednotlivé tématické sekce) můžete nahrát jiný favicon.ico soubor a zajistit tak rozdílné ikonky např. pro různé sekce serveru. Ikonka by měla mít velikost 32x32 pixelů a barevnost 16 nebo 256 barev.

Pokud nemáte nějaký software na vytváření ikon můžete vytvořit obyčejný .bmp soubor (např. v Malování :-)) a ten pak přejmenovat na favicon.ico.

2) Přidejte si do Oblíbených

Když už jsme u toho u těch bookmarků (Oblíbených) není od věci si na tomto místě ukázat, jak na stránky přidat odkaz nabízející přidání do Oblíbených s již vyplněnou URL a názvem záložky. 
Pozn.: Tato funkce funguje jen pod MS Internet Explorerem.

<A HREF="
javascript:window.external.AddFavorite('https://www.grafika.cz',
'Grafika On-line');" >
<font face="Arial"><b>Přidejte si nás do Oblíbených</b></A>

Zdrojový text je myslím natolik výstižný (a krátký), že již není co dodat.

A takhle to vypadá - jen zkuste kliknout

Přidejte si nás do Oblíbených

3) Popisek ve stavovém řádku prohlížeče

Pokud se Vám nelíbí, že se ve stavovém řádku prohlížeče zobrazuje odkazovaná adresa nebo akce javascriptu (viz minulý tip) nebo chcete poskytnout návštěvníkovi nějakou konkrétní informaci k odkazu právě prostřednictvím stavového řádku udělejte to takhle:

<A HREF="https://www.grafika.cz"
 onMouseOver="window.status='Grafika On-line!'; return true"
 onMouseOut="window.status='...nebo tady zůstaňte'; return true"
 >Odkaz na Grafiku</A>

window.status - definuje text zobrazený ve stavovém řádku

onMouseOver - definuje co se stane, když přemístíte kurzor na odkaz

onMouseOut - definuje co se stane, když přemístíte kurzor na mimo odkaz

Vyzkoušejte a postavte kurzor nad odkaz

Odkaz na Grafiku

Téměř stejný postup můžete použít i u obrázku (nebo téměř jakéhokoli jiného elementu (objektu)). Ten může, ale nemusí být odkazem.

Zdrojový kód pro tento obrázek je následující:

<img border="0" src="/old-idif/grafika/images/logografika.gif"
 width="115" height="30" 
onMouseOver="window.status='Grafika On-line!';
return true" onMouseOut="window.status='...nebo tady zůstaňte';
return true">

Událost onMouseOver a onMouseOut  je možno použít u většiny elementů.

4)Text ve stavovém řádku hned po načtení stránky

V předcházejícím tipu jsme si ukázali, jak zobrazit text ve stavovém řádku v souvislosti s použitím odkazu. Pokud chcete mít ve stavovém řádku určitý text již po načtení stránky, použijte následující text.

<body onLoad="window.status='Vítejte na našem serveru!!!!';
return true">

Událost onLoad je možno použít jen u elementů BODY a FRAMESET.

To je pro dnešek vše. A na co se můžete těšit příště? Třeba na postup, jak zařídit skutečné necachování stránek a mnoho dalšího.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Webdesign  

 » Rubriky  » Design  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: