3 MEGA Pixel pro rok 2000! - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

3 MEGA Pixel pro rok 2000!

12. ledna 2000, 00.00 | Již celkem 3 společnosti uvedly nové digitální fotoaparáty s rozlišením 3,34 miliónů bodů! Jaké jsou nové digiťáky pro rok 2000? Proč zrovna Casio, Canon a Toshiba?

Digitální fotografie zažila další skok ve svém hektické vývoji. Novou hranicí pro amatérské modely digitálních fotoaparátů se stalo 3,3 MEGA Pixelů. To neznamená nic jiného než, že se posunula hranice maximálního rozlišení na 3,34 miliónů bodů u přístroje pod 1000 USD. V loňském roce se začaly prodávat postupně 2 a později i 2,5 mil. fotoaparáty a bylo jasné, že honba za rozlišením nekončí. Všeobecně se předpokládalo, že nové modely budou uvedeny až na CeBITu 2000, který proběhne koncem února. Nicméně výrobci nespí a v minulém týdnu hned tři z nich uvedli nové 3 MEGA Pix. digitální fotoaparáty. Světové prvenství ukořistila společnost CASIO s modelem QV 3000EX, který uvedla 4.ledna. O dva dny později kontroval Canon s modelem Power Shot S20 a na pomyslné stupně vítězů se ještě rychle dostala Toshiba. Toshiba uvedla novinky 8.ledna. Osobně si myslím, že prvenství až zas tolik neznamená, protože Sony oznámilo CCD snímače již v prosinci a většina konkurentů nejpozději na CeBITu nabídne minimálně srovnatelné modely. Přesto představme si žhavé kandidáty na vzor digitálního fotoaparátu pro rok 2000.

Casio QV-3000EX
CASIO QV-3000EX Tento fotoaparát je vybaven snímačem s fyzickým rozlišením 3,34 mil bodů. S největší pravděpodobností se jedná o prokládaný snímač se čtvercovými buňkami (asi Sony). Výstupní rozlišení obrázku je 2048 x 1536 bodů. Objektiv pochází od společnosti Canon. Jedná se o transfokátor F2.0 s rozsahem 33-100 mm (3x ZOOM), který jistě přístroji sluší. Maximální rychlost mechanické závěrky je 1/1000 sekundy. Podle prvních údajů by měl přístroj nabízet komfortní ovládání, bohaté funkce, záznam videa do formátu AVI a velmi rychlou elektroniku. Snímky se zaznamenávají na CompactFlash kartu typu I nebo II a přenášejí se do počítače pomocí USB. Cena 999 USD.

Canon PowerShot S20
Canon PowerShot S20 Podle specifikace se jedná o velmi podobný přístroj. Konstrukce je prakticky totožná se starší S10 a funkce také. Snímač podle všech parametrů je stejný jako u Casia. Objektiv je transfokátor F2.8 s rozsahem 32-64 mm ( 2x ZOOM), takže o něco horší. Jinak vše skoro stejné, USB, CompactFlash I nebo II bohaté funkce atd. atd. Asi nejzajímavější je na přístroji robustní konstrukce a celokovový plášť, který je designově shodný s modelem S10.

Toshiba PDR-M70
Toshiba M70 O tomto digitální fotoaparátu máme zatím nejméně informací. Snímač opět zcela stejné parametry, objektiv s trojnásobným optickým zoomem, kompaktní tělo a USB. Jako paměťové médium je použita SmartMedia, takže přeci jen nějaký ten drobný rozdíl. Z trojice půjde o nejlevnější model, protože cena je zatím stanovena na 899 USD.

Všechny tři modely mají velmi podobné vlastnosti. Casio evidentně bude profitovat z velmi dobrého objektivu, který je paradoxně od Canonu. Canon vsází na osvědčené kompaktní tělo a Toshiba na nízké rozměry a cenu. Pokud se nemýlím, tak všechny používají CCD snímač Sony. Ten je podle zveřejněných údajů prokládaný, má úhlopříčku 8,93 mm a jedna buňka má rozměr 3.45µm x 3.45µm. Sony vyrábí dvě varianty. Jedna je s filtrem RGBG, druhá s CYGM. Není jasné, kterou si výrobci zvolili.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Hardware  

 » Rubriky  » Digitální fotografie  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: