SnapFish - nový druh free služby - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

SnapFish - nový druh free služby

4. září 2000, 00.00 | SnapFish je nová služba, která nabízí vyvolávání a tvorbu fotografií zdarma. Její výhody a úskalí se dozvíte v článku.

Nedávno jsem psal na Grafice článek "Jak si Američani nechají vyvolávat fotky". Dnes bych se k tomuto zajímavému tématu vrátil.

Amerika je bezesporu kolébkou "služeb zdarma". Byl tam první přístup k Internetu přes dial-up zdarma, potom přišly dokonce s počítačem zdarma, hitem posledních měsíců je placení za surfování (služby typu Spedia a podobně). Všechny tyto služby mají jedno spolecné. Jejich obchodní model je založený na reklamě - ano, dostanete naše zboží X zdarma, ale na oplátku budete sledovat pasivně či aktivně reklamu našich klientů, kteří za ni nám potažmo vám zaplatili. Sice trochu otrava, ale nemusíte nic platit. Komu se to zamluvá, ten bere, komu ne, ten si raději zmíněné zařízení koupí a má klid. SnapFish

Před několika měsíci spustili V Americe další službu. Jmenuje se SnapFish. Ve zkratce se jedná o on-line minilab na vyvolávání a výrobu fotografií. Zatím nic neobvyklého, takových je, i v ČR poměrně dost. Rozdíl je v tom, že služba je bezplatná. Vy pošlete negativy (zatím klasickou šnečí poštou, časem možná teleportem ;). SnapFish fotky vyvolá, připraví papírovou verzi, zdigitalizuje a již tradičně uloží na svůj web server (cédéčko jako u Walmartu nedávají, škoda). Celé to nestojí nic respektive pouze náklady na poštovné, které činí zanedbatelných 1.69 USD.
Služba je to šikovná, ale všechno má samozřejmě svůj háček. Aby si ze SnapFish neudělali někteří "chytráci" bezva businees, platí omezení jeden člověk = maximálně 24 negativů ročně, což běžný smrtelník nevyfotí. Pokud by se přeci jen našel někdo takový, zaplatí za každý další negativ 2,49 USD (v USA v podstatě normální cena za vyvolání - viz dále).

SnapFish

Zdůrazňuji, že SnapFish zatím působí POUZE v USA, vypádá to ale, že by rád expandoval i na evropský kontinent (do Čech se určitě hrnout nebudou, jde jim asi více o západní Evropu).

Obchodní model této služby je tuctový - téměř vše platí sponzoři (výrazně se zde podílí Kodak). Nevím přesně jak, na webu SnaFish jsem klasické reklamní pruhy nějak nezaregistroval, je možné, že chodí reklama v papírové podobě s vyvolanými fotkami. Ono těch peněz od sponzorů není třeba zase tolik, v Americe je běžná cena za vyvolání jedné sady fotek kolem 3-4 dolarů (spíše ta dolní hranice), za zdvojené vyvolání (všechny fotky dvakrát) 4-5 dolarů.

Druhým zdrojem příjmů by mohla být tvorba posterů, tedy zvětšenin, či plakátů chcete-li. V civilizovaném světě, přesneji na Západě, je velmi oblíbené mít vyvěšené rodinné fotografie po celém domě resp. bytě. Příkladem, který to potrvzuje budiž scéna z filmu American Pie. SnapFish A právě postery jsou už docela drahé (obzvláště, když si jich člověk nechá udělat třeba deset), tedy alespoň u nás, takže se na nich dá vydělat (za zvětšeninu formátu A4 jsem zaplatit v jednom českém minilabu asi 100 Kč).
SnapFish je každopádně zajímavá služba, uvidíme, jaký bude její další vývoj.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Digitální fotografie  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: