PageMaker 7 koncem léta - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

PageMaker 7 koncem léta

14. června 2001, 00.00 | Firma Adobe včera oznámila novou verzi sázecího programu PageMaker 7. Jedná se o první vylepšení po téměř dvou letech.

Přesně den před uveřejněním finančních výsledků uvolnila firma Adobe informace o nové verzi PageMakeru 7. Jak to spolu souvisí, ponechám na vaší fantazii, faktem je, že se jedná o první čin po dvou letech stagnace.

Nové formáty
Mezi nejzajímavější funkce z hlediska většiny uživatelů určitě patří přímá podpora souborů PSD (nativní formát Photoshopu) a AI (Illustrator). Dále je vylepšena podpora formátu EPS, takže nyní dokáže importovat operátory PostScriptu 3. Průhlednosti z Illustratoru 9 nejsou přímo podporovány, ale při uložení do formátu EPS budou zachovány alespoň průhledné objekty.

PDF
S PageMakerem 7 bude dodávána nová verze Acrobat Distilleru (tedy verze 5). Díky tomu je možné vytvářet kvalitní soubory PDF, které budou dokonce tagované. Jak je v PageMakeru zvykem, všechny volby je možné nastavit přímo v aplikaci. Volba pro vytváření hypertextových odkazů z obsahu, rejstříku a vlastních odkazů zůstala zachována. Díky tagování je možné vytvářet kvalitní elektronické knihy, které budou "přetékat", tedy je bude možné pohodlně číst i na přenosných zařízeních.

Mezi další vylepšené funkce patří mail marge, tedy hromadná korespondence, kdy je možné využít různé databázové zdroje (excel až klasická databáze), vylepšený import souborů z Microsoft Publisheru 95-200 a QuarkXPressu 3.3-4.1 a vylepšený import a export textu a grafiky z kancelářských aplikací.

Po ohlášení InDesignu je PageMaker stále směřován do oblasti SOHO a podnikového publikování, což naštěstí většině uživatelů nevadí v používání. Díky novým funkcím to bude momentálně jeden z mála programů pro vytváření elektronických knih, což ovšem kazí skutečnost, že Pagemaker dosud nepracuje v Unicode.

Závěr
Upgrade pro všechny platformy (Windows, Mac OS a Mac OS X "Classic") bude za stejnou cenu 80 USD, plná cena má zůstat nezměněná, tedy přibližně 500 USD. Oficiální jazykové verze jsou zde. PageMaker 7 má být dostupný "v létě".

O české lokalizaci zatím nebylo rozhodnuto. Firma Adobe se rozhodne až podle kvality produktu, zda bude potřebovat "vylepšení". Podle kvality posledních verzí (InDesign 1.5.2 a Photoshop 6.0.1) to vypadá, že by PageMaker 7 žádnou českou podporu vyžadovat nemusel (s výjimkou slovníku dělení), ale necháme se překvapit.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Sazba  

 » Rubriky  » PDF - Adobe Acrobat  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: