Editoriál (11) - Hodný, zlý a ošklivý - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Editoriál (11) - Hodný, zlý a ošklivý

8. října 2001, 00.00 | Adobe, Apple, Quark, Corel, Microsoft a další. Každý si na místě jednoho ze tří pistolníků představí někoho jiného. Přesto se kolem těchto firem točí počítačová grafika (nebo je to obráceně).

Tak se nám blíží opět další Invex. Přestože pro grafiku existují i charakterističtější veletrhy (EmbaxPrint, Polygraf, Reklama), Invex je stále vedoucím veletrhem. Také mi budeme při tom a určitě přineseme alespoň krátké zpravodajství. Ale teď už do novinek.

Mac OS X
Na Seyboldu byl uveden Mac OS X 10.1, který měl být původně představen na AppleExpu Paris, které bylo ovšem zrušeno. Prezentace proběhla stejně, jako všechny ostatní - pád předváděné aplikace, pár novinek. Rozhodně zajímavé je, že na Seyboldu zřejmě nebyla žádná prezentace, na které by nějaká aplikace nespadla - Adobe, Quark, Apple. Tak si někdy říkám, kam se ten svět řítí, když to prezentátorům ani není trapné, že jim něco spadne. Chápu, že se předvádějí beta-verze, ale nakonec to skončí u předvádění myšlenek…

Zatímco o první uvedené verzi Mac OS X 10.0 jsem si myslel, že je to pouze hračka, která teprve v budoucnosti najde své uplatnění (určitě si ho najde, ale verze 10.0 byla nedodělaná), verze 10.1 je konečně použitelná i pro běžného uživatele. Možná to nebudou uživatelé počítačů Macintosh slyšet rádi, ale 10.1 je první finální verze, i když má stále daleko k dokonalosti. Na některých funkcích je ještě potřeba zapracovat.

Existují dvě novinky, které nás budou určitě zajímat. Jednou z nich je nová verze systému správy barev ColorSync 4. Přestože ji prezentátoři na Seyboldu věnovali dost pozornosti, změny jsou poměrně rozpačité. Například integrovaná správa barev do poštovního klienta nebo další začlenění CMS do systémových funkcí. O ColorSyncu přiravujeme podrobný článek, i když zveřejněné informace bohužel nejsou kvalitní (na stránkách Apple získáte o ColorSyncu 4 asi čtyři řádky).

Další důležitou funkcí v Mac OS X je Unicode a rozhraní pro písma celkově. Také tady není mnoho zveřejněných informací a fungujících aplikací je téměř ještě méně. Dokonce ani Apple zatím nemá aplikaci (např. textový editor), která by interně podporovala Unicode.

Abych byl v obraze, zaregistroval jsem si posílání novinek ze serveru Macworld. Jejich názvy a úvodní články jsou opravdu vtipné, kdyby to nebylo smutné. Pokud by takové články psal někdo o Windows nebo o Linuxu, strhla by se vášnivá debata nad nesmyslností těchto operačních systémů, v případě Mac OS X to vypadá, že to nikoho příliš nevzrušuje.

Dne 1. 10. přišla zpráva, že pokud spadne jádro Mac OS X při startu, je třeba aktualizovat firmware a vše bude v pořádku. Hned další den přišla úplně jiná zpráva: "Nemusíte se cítit méněcenní, když nebudete mít aktualizovaný firmware na Macu jako první." Samozřejmě, že se tyto dvě zprávy nevylučují - nový firmware často nepodporuje starší systémy, které má spousta uživatelů vedle Mac OS X. Nainstalovat nový firmware a po restartu zjistit, že vám nebude fungovat starší Mac OS určitě není nic příjemného. Ale záměrně tyto nekompatibilní firmware vytvářet nebo některé verze firmware nepodporovat je téměř ostuda.

procreate a Corel
Corel konečně uvolnil Corel GRAPHICS SUITE 10 pro Macintosh (viz MůjMac), který bude pro Mac OS X 10.1 a Mac OS 8.6 až 9.2. Balík obsahuje všechny aplikace, které jsou dostupné na PC, včetně CorelDRAW, PHOTO-PAINT a R.A.V.E. Balík zatím k dispozici nemáme, ale určitě nás bude zajímat, zejména kompatibilita s PC-verzí, tedy hlavně kompatibilita písem. Vzhledem k tomu, že na Mac OS X lze používat přímo písma z PC, uvidíme jak se s tím oba výrobci vypořádají.

Také procreate (tedy taky Corel) uvádí nové verze (opět MůjMac). Zajímavostí je KPT Effects, následník zásuvných modulů pro Photoshop. Podle údajů výrobce nejde o aktualizaci stávajících balíků, ale o úplně nový produkt, který má několik nových filtrů. Balík funguje také pro Mac OS X a dle zatím dostupných informací má být kompatibilní i s budoucí verzí Photoshopu.

Adobe
Jak dlouho trvá vyrobit aplikaci? Minimálně rok trvá základní verze, pokud je aplikace rozsáhlejší, tak rozhodně déle. Když někdo uvádí novou verzi programu, zkuste si uvědomit chápající úsměvy zástupců společnosti před dvěma lety (při dotazu některého z novinářů), kteří tuší, že vše bude jinak, ale nesmějí nic říci.

Společnost Adobe loni přišla s Adobe Studiem, což byl pouze určitý nápad, jak pokračovat dál. Nicméně po Seyboldu to vypadá, že tento nápad, spolu se spoustou dalších, dojde naplnění. Adobe XMP a Adobe AlterCast jsou náznaky, jak by taková vize měla vypadat. Reálná aplikace zatím stále daleko, ale kostra je již vidět. A opět jsme u XML, na kterém je XMP založené - celý svět se upnul na svou mantru a pro vývojáře téměř nic jiného neexistuje. Doufejme, že se vývojáři neutopí ve vzájemných nekompatibilitách.

e-books
Také v oblasti elektronických knih začíná být rušno. Pře dvěma lety se diskutovalo, zda je lepší Adobe CoolType nebo Microsoft ClearType, ale prakticky viditelné nebylo nic (opět jsme u potutelných úsměvů). Od té doby nastala spousta změn, přičemž v poslední době má Microsoft novou verzi Readeru a Adobe má eBook Reader pro PocketPC s Windows CE. Ještě kdyby existoval dostatek kvalitních knih v češtině.

Navíc to vypadá, že praktické aplikace kolem elektronického inkoustu (eInk) jsou blízko (dva roky?, pět?). Společnost E Ink, ve spolupráci s Lucentem, vyrobila první prototyp zařízení, které má plochu 25 čtverečních palců (160 cm čtverečních). Společnost E Ink vydává poslední dobou spoustu tiskových zpráv, což znamená buď blížící se reálnou aplikaci nebo problémy (a jejich maskování).

Wacom
Už máme přislíbený nový tablet Graphire2. Jedná se sice o výrobek pro segment SOHO, ale spoustě uživatelů bude jistě stačit. Určitě ho vyzkoušíme také v Mac OS X, zřejmě také s nějakou aplikací, která jej bude umět využít. Painter 7 je pro Mac OS X, ovšem zda bude spolupracovat s novým ovladačem, to musíme vyzkoušet.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Apple  

 » Rubriky  » PDF - Adobe Acrobat  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: