Co bude s okamžitou fotografií? - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Co bude s okamžitou fotografií?

23. července 2001, 00.00 | Firma Polaroid má vážné finanční problémy a uvažuje o prodeji celého podniku. Osud instantní fotografie je zřejmě zpečetěn.

Minulý týden vypršel další termín na zaplacení směnky ve výši 363 milionů USD, která měla být splatná minulý měsíc. Akcie Polaroidu na newyorkské burze poklesly o 30 % na 1,92 USD za akcii (včera dokonce na 1,2 USD), což začíná být signál k bankrotu. Polaroid v únoru propustil 950 zaměstnanců a minulý měsíc dalších 2000, přesto dosáhla ztráta za minulý měsíc 860 mil. USD.

Firma Polaroid proto najala poradce Dresdner Kleinwort Wasserstein and Zolfo Cooper LLC a Merrill Lynch & Co, kteří mají prozkoumat "strategické alternativy". Ty jsou v podstatě tři: prodej, sloučení nebo bankrot. Jako nejpravděpodobnější možnost se kupodivu zmiňuje prodej.

Polaroid začal nedávno prodával tiskárny Opal a Onyx. Technologie sice nadchly analytiky, ale někteří si myslí, že přicházejí příliš pozdě. Polaroid by chtěl tyto technologie nabídnout také jiným firmám, ale těžko říct, jak bude úspěšný. Tiskárny by se měly instalovat na místech s vysokou koncentrací lidí - nákupní zóny aj.

Závěr
Polaroid usnul na vavřínech. Už delší dobu bylo jasné, že hlavní silou vývoje bude digitální fotografie. Polaroid zareagoval pomalu a těžkopádně. Dosud má v nabídce digitální fotoaparáty s naprosto nedostatečným rozlišením (640 x 480 pixelů) za naprosto šílené ceny. Ani ospravedlňování přidanou hodnotou (programy) ho nešlechtí. Přestože se mu podařilo spolu s Olympusem vyvinout tiskárnu pro digitální fotografii, nikdy se ji pořádně nesnažil prosadit. Tiskárny Opal a Onyx přicházejí hodně pozdě, ale ještě by nemuselo být nejhůř.

Když probírám dostupné alternativy, žádná mi nepřipadá příliš reálně. V době, kdy divizi fotografických materiálů prodává Agfa a Kodak má problémy, není prodej firmy reálný. To samé platí o sloučení - s kým? Věřitelé zřejmě ještě nějakou dobu počkají a budou se z Polaroidu získat alespoň nějaké peníze, protože při bankrotu by zřejmě nezískali nic.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Digitální fotografie  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: