Xerox opouští trh SOHO - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Xerox opouští trh SOHO

19. června 2001, 00.00 | Dle prohlášení z minulého týdne Xerox končí s výrobou a vývojem tiskáren pro trh SOHO (ink-jet i laser). Zároveň hodlá pokračovat ve vyšších třídách.

Společnost Xerox už dříve oznámila finanční problémy. Ovšem změny se projevily v jiných oblastech, než Xerox původně avizoval. Podle nové strategie plánuje Xerox ukončit své působení v oblasti tiskáren pro malé kanceláře a domácnosti (SOHO).

Současnou zásobu tiskáren pro SOHO chystá Xerox rozprodat, přičemž další výroba už nebude. Stávající uživatele hodlá Xerox podporovat a "vyrábět a prodávat spotřební materiál během útlumové periody, aby uspokojil požadavky zákazníků."

Příjmy z oblasti SOHO tvoří 3 % celkových příjmů, přičemž za první čtvrtletí měla oblast SOHO ztrátu před zdaněním ve výši 82 mil. USD.

Komentář
V oblasti SOHO měl Xerox v ČR velmi těžkou pozici. Na jedné straně HP udržující stále příznivé ceny, na druhé straně jeho soupeři Canon a Epson. Nemůžeme zapomenout ani na Lexmark, který není příliš vidět, ale pro low-end má poměrně solidní nabídku. Nabídku těchto tiskáren zajištovali zejména distributoři, kteří ovšem mají podobných výrobků víc (typicky Konsigna, která je známější díky značce Canon). Myslím, že Xerox ČR bude rád, že se celého segmentu zbaví. Sice ho bude muset ještě nějakou dobu podporovat (rozuměj prodávat spotřebák), ale nebude mít žádné náklady.

Firmě zvyklé na profesionální řešení se trh SOHO začíná vyplácet až od určité penetrace (rozšíření). Zisk z prodané tiskárny není velký, o to větší je zisk ze spotřebního materiálu. Při malém množství prodaných tiskáren jsou náklady na propagaci větší než případný zisk.

Xerox zároveň ohlásil "pevné odevzdání" oblasti kancelářských tiskáren, která vznikla akvizicí divize barevných tiskáren Tektronix. Tady je nám ovšem záhadou, jak hodlá tyto dva segmenty rozlišit, protože hranice je opravdu nezřetelná. Tiskárny Tektronix jsou primárně určené do grafických studií, což jsou většinou malé firmy.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Stolní tiskárny  

 » Rubriky  » Zprávy  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: