Panasonic: 7 novinek pro léto a podzim 2012 - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Panasonic: 7 novinek pro léto a podzim 2012

18. července 2012, 03.51 | Panasonic posiluje a rozšiřuje několik řad fotoaparátů Lumix. Dne 18. července oficiálně představil sedm nových produktů, šest fotoaparátů Lumix DMC a jeden objektiv: G5, LX7, FZ200, FZ62, LZ20 a SZ5 plus objektiv Lumix G Vario HD 45–150 mm 1:4,0–5,6. Všechny novinky jsme měli možnost poprvé vidět na evropské konferenci v Budapešti ve dnech 3. a 4. července.

Nejvíc mě zaujal už pátý model v první řadě bezzrcadlových fotoaparátů se snímačem 4/3 systému, vyměnitelnými objektivy, elektronickým hledáčkem a výklopným displejem. Řada Lumix G odstartovala éru tohoto typu digitálních fotoaparátů, „Single Lens Mirrorless“, a nových modulárních systémů, a to před výstavou Photokina v roce 2008. Také tehdy jsme si mohli nový Lumix G1 vyzkoušet, a to hned se dvěma objektivy Lumix G Vario, které se vzájemně vhodně doplňovaly: 14–45 mm 1:3,5–5,6 Aspherical/Mega O.I.S. a 45–200 mm 1:4,0–5,6 Mega O.I.S.

 

Panasonic Lumix G5 - jednotlivé konstrukční moduly

 

Velkému zájmu odborné i laické veřejnosti se tehdy těšil především kvalitní elektronický hledáček. Ale fotoaparát zaujal také velkým a výklopným displejem, vybaveností systémy, režimy, funkcemi, příjemným ovládáním a také možnostmi, které nově nabízel. Chyběla však funkce natáčení/prohlížení videa, která se následně stala součástí vybavení dokonce i Single Lens Reflex fotoaparátů. Chybějící videofunkce řešil první foto-video přístroj nového typu GH1, jehož model Panasonic představil spolu s přístrojem G1 také na výstavě Photokina 2008. Do prodeje byl uveden v následujícím roce v setu s desetinásoným zoomem Lumix G Vario HD 14–140 mm 1:4,0–5,6 Mega O.I.S. 

 

Panasonic Lumix G5 shora

 

Řada G je tudíž základní v celé „nové Generaci“ bezzrcadlových systémových fotoaparátů Lumix s výměnnými objektivy mikro 4/3 systému. Její modely, následující po průkopnické Gé-jedničce, už samozřejmě videosekvence natáčet i prohlížet umožňují. A výrobce ji označuje jako „stylovou a akční linii“, zatímco GH, to je „špičková speciální řada“. Následovaly ještě dvě řady přístrojů, které jsou ještě více kompaktní a nemají zabudovaný elektronický hledáček, a to GX, což jsou výkonné a výborně vybavené přístroje pro náročnější uživatele, a GF, což je módní a nejvíce kompaktní linie ("F" jako Fashion).

 

Panasonic Digital Imaging Seminar 2012

 

Představitelé firmy Panasonic v Budapešti na evropském semináři, zaměřeném na digitální zobrazování, poukázali na rostoucí zájem o fotoaparáty, respektive foto-video přístroje, které nemají sklopné zrcadlo, ale umožňují používat různé výměnné objektivy a další příslušenství v rámci pružně použitelného modulárního systému. Nabídka objektivů a dalšího příslušenství se stále více rozšiřuje a přibývají i další výrobci, dodávající kompatibilní příslušenství. Markantní to je hlavně u výměnných objektivů a příslušenství pro ně, jako jsou různé adaptéry či redukce, anebo předsádky a samozřejmě snímací filtry.

 

Grafické vyjádření růstu prodejů

 

Grafické vyjádření růstu prodejů "bezzrcadlovek" ve srovnání s digitálními zrcadlovkami s odhadem vývoje v letech 2013, 2014 a 2015.

 

Samotný Panasonic v současné době nabízí 17 objektivů, a to včetně dvojice nesoucí značku Leica DG (Macro-Elmarit 45 mm 1:2,8 Asph./Mega O.I.S. a Summilux 25 mm 1:1,4 Asph.) a letošních přírůstků – nového dlouhého zoomu 45–200  mm a dvojice zoomů v řadě X, 12–35 a 35–100 mm. S nejnovějším objektivem Lumix G Vario HD 45–150 mm 1:4,0–5,6 (H-FS45150) jich tedy bude 18. Ovšem včetně objektivů mikro 4/3 standardu z dílen Olympus a dalších výrobců je nabídka mnohem širší. Těmi dalšími výrobci plně kompatibilních objektivů jsou Sigma, Cosina, Zeiss, Schneider a nejnověji také Tokina a Tamron. A jen Panasonic, Olympus a Sigma plánují během letošního roku nabídku rozšířit o 37 až 42 nových objektivů mikro 4/3 systému. Zeiss a Schneider přitom dodávají kinematografické objektivy pro Panasonic Micro Four Thirds Cine System.

 

Nabídka výměnných objektivů mikro 4/3 systému

 

Z neustálého a rostoucího zájmu spotřebitelů se těší také kompaktní fotoaparáty s objektivy typu zoom s velkým rozsahem ohniskové vzdálenosti. Po modelu FZ150 letos v létě přichází vysoce výkonný Lumix FZ200 s obdobně extrémně rozsáhlým zoomem, avšak s ještě lepší světelností, stejnou v celém rozsahu ohniskové vzdálenosti: 25–600 mm 1:2,8 (po přepočtu na 35mm formát). Tím navazuje na modely FZ10/15 z roku 2003 a FZ20 z roku 2004 se stejnou konstantní světelností, avšak s menším rozsahem zoomu, a to 35–432, respektive 36–432 mm. A špičkový model FZ200 ještě doplňuje „odlehčený přístroj“ FZ62.

 

Grafické vyjádření zájmu o kompaktní fotoaparáty s

 

Grafické vyjádření růstu zájmu o kompaktní fotoaparáty s "ultrazoomy" či "superzoomy" v letech 2008 až 2011 a s odhadem vývoje v letošním roce. 

 

Velice zajímavý je i nový Lumix FZ7 s 10megapixelovým senzorem CMOS, procesorem Venus Engine FHD VII a novým objektivem Leica DC Vario-Summilux 4,7–17,7 mm 1:1,4–2,3 Aspherical s antireflexními vrstvami Nano Surface Coating. Jeho rozsah po přepočtu na 35mm formát odpovídá cca 24–90 mm, umožňuje pořizovat snímky s malou hloubkou ostrosti, je vhodný i pro detailní záběry zblízka a ideální pro snímání spoře osvětlených scén, ať už to je temný les, nebo třeba interiér historické budovy. Zaujme ovladači na objímce objektivu, kde je i otočný prstenec pro nastavení clonových čísel, rozsahem citlivosti ISO od 80 do 12 800, možností natáčet stereofonní Full HD video, ale také dalšími funkcemi, jako je například 16 tvůrčích efektových filtrů, časosběrné snímání, zabudovaný šedý neutrální filtr nebo umělý horizont – elektronická vodováha.

 

Tři ze šesti nových přístrojů Lumix a zoom 45-150 mm

 

Zajímavé jsou ale i další novinky. Třeba snadno použitelný kapesní kompakt Lumix SZ5 je vybaven Wi-Fi modulem. Vybrané letní novinky Panasonic samozřejmě postupně představíme samostatně a podrobněji.

 

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Digitální fotografie  

 » Rubriky  » Zprávy  

 » Rubriky  » Ze společnosti  

 » Aktuality  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: