Nové tiskárny HP - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Nové tiskárny HP

4. února 1999, 00.00 | Produktová řada tiskáren HP se opět mění a přibývají dva nové produkty. Jedna barevná inkoustovka a jeden nový laser.

Podle tiskové zprávy společnosti Hewlett Packard byly 1.2.1999 uvedeny na trh dvě nové tiskárny tohoto výrobce. První novinkou je DeskJet 880C, který by měl zaplnit prostor mezi modely 710C a 895C. Druhou novinkou je laserová tiskárna LaserJet 2100, která nahrazuje poměrně populární tiskárnu LJ 6P/6MP. Podívejme se trochu na zoubek inovacím v produktové řadě, které nám mohou dost prozradit o směru strategie této společnosti.

DeskJet 880C
DeskJet 880C Tato tiskárna je určena všem zájemcům o barevný inkoustový tisk, kterým nestačí levná GDI tiskárna 710C, ale nemají potřebu výkonu modelu 895C. Tiskárna podporuje většinu nových technologií a tím udržuje krok s konkurencí. Základem tisku je obligátní rozlišení 600 DPI rozšířené o technologii PhotoRET II. Ta umožňuje umístění až 16 malých kapek na jeden pixel. Tisk je v tomto ohledu velice blízký modelu 710C, protože jsou použity stejné náplně se stejnými tiskovými hlavami. Přidány jsou pouze technologie ColorSmart II a RealLife Imaging Systém, což je programová záležitost zlepšující optický vzhled výstupu.
Velký důraz je kladen na výkon tiskárny. Ta díky zpracování tiskových informací dodaných protokolem PCL 3enh. Až do tiskárny výrazně méně zatěžuje systém, než GDI tiskárna 710C. To ve spojení s dalšími úpravami přináší podle výrobce rychlost 8 str./min v černobílém režimu a až 5 str./min. v plnobarevném. Tyto hodnoty je potřeba brát s velkou rezervou, přesto jsou důkazem evidentního nárůstu výkonu.
Další skupinou rozšíření jsou z našeho pohledu velice módní rozšíření. Tím prvním, které u moderní tiskárny střední třídy už pomalu nemůže chybět je USB rozhraní. Tím druhým jsou pak ovladače nabízející víc funkcí pro uživatele. Obojí zpříjemní život a usnadní práci.
Na závěr už jen předpokládaná cena pro český trh, která by měla být kolem 10.500 Kč.

LaserJet 2100/2100M/2100TN
LaserJet 2100 Tato tiskárna je dalším krokem v radikální restrukturalizaci nabídky HP laserových tiskáren, kterou nevyjadřuje jen změna číslování. Nejzásadnějším rozdílem je pochopitelně rozlišení 1200 DPI doplněné technologií Ret. Toto spojení dovoluje opravdu velice působivý tisk, jehož kvalita a ostrost je opravdovým krokem vpřed. Nechybí ani zvýšení tiskové rychlosti na poměrně slušných 10 stran za minutu.
Tiskárna má zachovánu zpětnou kompatibilitu s modelem 6P, což potěší. Třída M nabízí jazyk PostScript a třída TN vestavěné síťové rozhraní. Na rozdíl od inkoustových tiskáren zůstává design laserových tiskáren stále poměrně decentní a řekněme blízký tradici HP.

Shrnutí trendů
Společnost HP se v posledních měsících probudila z určité letargie, kterou jistě zapříčinila její převaha na trhu a konečně přichází s technologicky novými typy tiskáren. Pryč jsou doby, kdy stačilo jednou za rok zvýšit rychlost tisku o stránku za minutu a změnit typové číslo. Tlak konkurence je obrovský a dokáže pohnout i s takovým kolosem, jako je HP.
U inkoustových tiskáren se zdá, že HP není schopno překonat hranici 600 DPI a stále se snaží vylepšovat tisk jinými cestami. Netvrdím, že toto snažení nepřináší ovoce, přesto by zvýšení rozlišení jistě přineslo další kvalitativní skok. Zatím se budeme muset spokojit s razantními změnami designu a sem tam novou technologií.
U laserových tiskáren je situace jiná. Zde se podařilo přejít na rozlišení 1200 DPI, což sebou přineslo velký posun v kvalitě. Tato tisková technologie se postupně zavádí do nové produktové řady a je spojena s dalšími HW pokroky. Zde se dá říci, že změny opravdu nejsou jen kosmetické.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Hardware  

 » Rubriky  » Stolní tiskárny  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: