Kde sehnat na internetu fotky ZADARA II. - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Kde sehnat na internetu fotky ZADARA II.

8. února 2000, 00.00 | Na Internetu je snad vše, otázkou je najít ten správný zdroj. Kde jsou fotografie, ktere můžete použít bez porušení autorských práv? Možná vám pomůže několik tipů.

Někdy v květnu minulého roku jsem na Grafice publikoval článek o tom, kde lze na Internetu najít fotografie zdarma. Článek měl ve své době vynikající čtenost, dokonce po určitou dobu trhal všechny rekordy :-) Z toho jsme usoudili, že je mezi čtenáři o podobnou tématiku zájem, a proto jim chceme vyjít vstříc. Rozhodli jsme se pro seriál s touto tématikou. Každý měsíc by měl vyjít jeden článek o fotkách na Internetu zdarma. A věřte, že máme v zásobě opravdové špeky!

Dnešní díl bude zaměřen na české servery s free fotkami. Než začnu uvádět jednotlivé stránky, rád bych se lehce zmínil o právní stránce věci. Každá fotografie má svého autora. Ten je majitelem fotografie a příslušných autorských práv. Pokud tedy najdete na Internetu super kvalitní fotografii, třeba i v předtiskové kvalitě, nesmíte ji použít k jakémukoli komerčnímu účelu, ale ani si ji nesmíte například vystavit na své domovské stránce. Jediné, co můžete, je stáhnout si fotografii na disk a každý večer se kochat, jak je pěkná. Jestliže tedy chcete fotografii komerčně i nekomerčně využívat, musíte se VŽDY domluvit s autorem popřípadě majitelem práv ke snímku! Nezapomínejte na to, mohlo by vás to přijít setsakramentsky draho!

Nuže, pojďme na to. Nemůžu začít ničím jiným než superkvalitní a superobsáhlou Virtuální Galerií. Teď ale vážně. Virtuální Galerie je jednou z nejrozsáhlejších a co se týče fotek nejkvalitnější českou databází na Internetu. Momentálně obsahuje více jak 1700 fotografií ze všech možných oborů lidské činnosti. Každý den přibude v průměru 20-40 nových fotografií. Je vidět, že Galerie nabírá na oblibě, neboť jde její denní návštěvnost do tisíců.
Jaké fotografie zde můžete najít? Galerie je rozdělena do několika hlavník sekcí: akce, veletrhy a výstavy; autorské galerie; fotobanka; soutěže; testy; vztlak a 3D grafika. Nejobsáhlejší je nyní autorská galerie, kam si může vložit své fotografie kdokoli a ZDARMA (stačí se jen registrovat). V této sekci najdete dokonce i akty ...
Taktéž si nenechte ujít sekci "fotobanka", která obsahuje mnoho zajímavých podkategorií (rozhodně si nenechte ujít trpaslíky!). Dost bolo samochválení.

Další docela povedenou galerii najdete na této adrese http://baf.cz/galerie/index.html. Není ani zdaleka tak rozsáhlá jako galerii na Grafice, ale vesměs obsahuje jen kvalitní fotografie. Celá galerie je členěna do těchto kategorií: lidé, portréty, západy, východy, zajímavosti, příroda, krajina, koně, dlouhá expozice. Fotografie v sekci "východy a západy" vypadají moc pěkně a efektně. Za pozornost stojí i sekce zajímavosti, ve které podle mne dominují zajímavé stavby. Ovšem vynikající záležitostí na této stránce jsou panoramatické fotografie Sokolovské uhelné pánve, rozhodně si je nenechte ujít jako odstrašující příklad toho, jak ekologicky se některé české společnosti chovají. Galerii bych zhodnotil pozitivně, fotek není nejvíce, ale autor nezařazoval žádné nezajímavé nebo ošklivé fotografie.

Baf galerie

Již poměrně známá galerie http://bradna.hypermart.net mě velmi zklamala. Galerie nabízí jednak komerční fotografie povětšinou slavných osobností (podle mého názoru NEVALNÉ kvality) zachycených na různých společenských akcích a potom nekomerční fotografie taktéž slavných osobností ovšem většinou příšerné kvality (osobně jsem je nazval jako "céčkové" fotografie - analogie s béčkovými filmy). Za všechny hovoří ilustrační fotografie (ten člověk uprostřed má být Kristián Kodet, ovšem kdo by ho poznal ???). Jen se divím, jak se někdo může živit tím, že obchází společenské akce, fotí na nich (podle mého soudu dost špatně) a pak výsledné dílo prodává a když je fotografie opravdu velmi špatná, nabízí ji zadarmo. Navíc některé své majsterštiky vypaluje na Kodak Photo CD. Ruce pryč.

Bradna galerie

Na této stránce http://foto.pruvodce.cz/fotogalerie/fotogalerie.phtml jsem si naopak spravil chuť po hororovém zážitku s galerií pana Bradny. Galerie je ne nepodobná té naší, na Grafice, ale obsahuje daleko daleko kvalitnější fotografie. Skoro bych se nebál říct, že co fotka to perla. Galerie je rozčleněna do těchto sekcí: aerofoto, akt, architektura, auto - moto, cestování, humor ve fotografii, krajina, malé kýče, nefigurativní foto, nezařazeno, okolo nás, Ostrava, portrét, potápění, Praha, příroda, reportáž, dokument, sportovní fotografie, topFoto a zátiší, zvláštní techniky. Je docela zvláštní, že fotografie může do galerie "nasypat" po registraci kdokoli a přesto jsou tak kvalitní. I hlasování o nejlepší fotografie je šikovně zpracováno, zobrazit si můžete nejúspěšnější fotografie za týden, měsíc a totálně. Celkově vynikající galerie, musíte povinně navštívit!

Nedávno jsem dostal "vynadáno", že jsem v prvním dílu tohoto seriálku nezmínil stránku firmy Bler. Činím tak nyní. Na stránce najdete každý 1/4 rok velmi kvalitní a pěknou fotografii, kterou můžete po dobu třech měsíců zdarma jakkoli využít pouze s tím, že uvedete autora. Firma Bler připravuje i fotogalerii, ale ta je nyní jaksi mimo provoz....

Egon Lansky

A zdárně se chýlíme ke konci. Na závěr jsem si nechal opravdovou perličku. Jedná se o oficiální fotografie z akcí Vlády ČR. Najdete zde skvělé fotografie mých oblíbenců (pozor nejedná se o politickou agitaci!)jako jsou Miloš Zeman, Egon Lánský a další. Je vidět, že webmaster stránek Vlády nezahálí a fotografie pravidelně aktualizuje, poslední událostí, ze které si máte možnost prohlédnout fotografie, je podepisování "tolerančního patentu". Enjoy it.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Download  

 » Rubriky  » Digitální fotografie  

 » Rubriky  » Design  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: