Kaleidoskop z domácí a světové grafiky a polygrafie (22. týden) - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Kaleidoskop z domácí a světové grafiky a polygrafie (22. týden)

Kaleidoskop

29. května 2002, 00.00 | Apple posiluje, PDF uznáno ve Švýcarsku jako standard v pre-pressu, IPEX letos oslabil, photoTOOLS - novinka pro úpravu bitmapových obrázků, Corel s novou promo akcí, Acrobat Reader CE umí vyhledávat česky a pracovat s českými formuláři a další novinky....

Po krátké přestávce budeme na Grafice opět pravidelně publikovat kratší zprávy z našeho oboru v pravidelném kaleidoskopu.

Zahraničí
Veletrh IPEX 2002, který se letos konal v britském Birminghamu od 9. do 17. dubna 2002, letos navštívilo podle závěrečné zprávy 65 451 lidí. To je poměrně výrazný pokles oproti poslednímu ročníku veletrhu pořádaném v roce 1998, kdy výstavu navštívilo 92 622 oficiálně registrovaných návštěvníků. Veletrh si nicméně uchovává statut významné celosvětové akce, což potvrdila účast 36% zahraničních návštěvníků, kteří se do Birminghamu sjeli z celého světa.

Podle časopisu Seybold Report se společnost Adobe chystá uvést letos na trh nový levný nástroj určený pro vytváření PDF dokumentů, který by tvořil alternativu k dražšímu balíku Adobe Acrobat.

Zásadní krok podnikla švýcarská asociace polygrafického průmyslu (Verband der Schweizer Druckindustrie: VSD) v otázce standardizace přenosu dat v digitální podobě. Za oficiální standard pro výměnu digitálních dat ve švýcarském tiskovém průmyslu prohlásila formát PDF ve spojení s technologií Enfocus Certified PDF belgické firmy Enfocus sloužící ke kontrole digitálních dat (tzv. pre-flight). Asociace vytvoří pět profilů pro zmíněný software, jejichž použití bude doporučovat pro tisk jak na archových, tak kotoučových ofsetových strojích. Současně bude asociace šířit ve Švýcarsku osvětu týkající se kvalitní připravy PDF souborů tak, aby je bylo možné bezchybně zpracovávat RIPem. Podobnou "oficiální" podporu si získává Enfocus se svými produkty i v dalších zemích - např. Francii, Holandsku a pochopitelně Belgii.

Apple si polepšil v prodeji v Evropě: podle IDC za první čtvrtletí letošního roku vzrostl prodej oproti stejnému období roku 2001 o 21,2%. V absolutních číslech však jde o nárůst z 2,5% na 3,2%. Na nárůstu se podílejí především iBooky a PowerBooky. Celý trh s PC poklesl o 4%.

Server MujMac přinesl exkluzivní snímky a informace o novinkách v dalším připravovaném operačním systému označovaném jako Mac OS X "Jaguar". Podrobnosti naleznete v článku Mac OS X "Jaguar" pod pokličkou - 1. část.

Z domova
Společnost Adobe uvedla pro české uživatele novou verzi nástroje pro prohlížení PDF dokumentů- Adobe Acrobat Reader 5.0 CE. Acrobat Reader 5.0 CE je volně ke stažení v několika jazykových verzích - anglické, české, řecké, maďarské a polské. Registrační formulář naleznete na této adrese. CE verze Readeru podporuje především práci se středoevropskými formuláři a anotacemi, umožňuje kopírovat středoevropský text a používat funkci "hledat" v souborech PDF obsahují středoevropský text.

DTP Studio uvedlo na český trh novou rodinu softwarových produktů - photoTOOLS, které jsou určeny uživatelům zpracovávající bitmapové obrázky. Uživatelům produkty umožňují fotografie efektivně komprimovat (photoCLAMP), restaurovat z nekvalitních .jpg předloh (photoIRON) nebo z předloh s malým rozlišením mnohonásobně zvětšovat bitmapové soubory (photoMAGNIFY). 30ti denní zkušební verzi naleznete na adrese http://photo.dtpstudio.cz. Recenzi software v současné době připravujeme.

Po odmlce způsobené přeprogramováním aplikace spustila společnost Papyrus s.r.o. znovu ambiciózní projekt Fotobanka.cz zprostředkovávající prodej a nákup fotografií.

Razantní posílení a modernizace digitální tiskové kapacity proběhla ve skupině Eclipse. Během května byly uvedeny do provozu paralelně dva nové pětimetrové digitální tiskové stroje - VUTEk UltraVu 5300 a Scitex XLjet 5. Zatímco první je podle provozovatele sázkou na osvědčenou kvalitu a spolehlivost (již třetí stroj tohoto typu v Eclipse), druhý stroj je novinkou v technologickém zázemí skupiny. Vedle univerzality, kterou Scitex u stroje deklaruje, se v Eclipse těší také na jeho vysokou tiskovou rychlost a také možnost oboustranného tisku, který by tak měl pomoci zvládnout nárůst zakázek pro prosvětlené boxy i prostých oboustranných tisků a to ve vyšší kvalitě než NUR Blueboard, který je aktuálně v Eclipse primárně pro tento typ zakázek využíván. Zároveň s instalací dvou nových strojů bude z provozu odstaven jeden z prvních modelů stroje Idanit, který Eclipse používá již pátý rok. Před časem již také byly z provozu odstaveny dva nejstarší digitální stroje v Eclipse - Outboardy (historicky pořízené ještě od firmy Scitex, které se ale vrátily pod křídla společnosti NUR). Aktuálně má tedy digitální tiskové zázemí Eclipse ve třech výrobních závodech v Praze, Varšavě a maďarském Edelény toto složení: 3x Vutek 5300, NUR Blueboard, Scitex XLjet 5, 2x Vutek 2360, Scitex Idanit, 3x HP DesignJet.

Společnost Corel ohlásila pro český trh speciální promo akci spočívající v nabídce produktů CorelDRAW 10 pro PC spolu s CD diskem obsahující CEE písma Bitstream (v hodnotě cca 180 euro) za cenu samotného CorelDraw 10. Promo akce platí od 13. 5. do 31. 8. 2002. V této době budou všechny dodávky CorelDRAW 10 pro PC (plné verze nebo verze Upgrade) obsahovat CD-ROM s 700 unicodovými CEE řezy TrueType a 700 unicodovými CEE řezy Type 1 písem Bitstream. Součástí balíku CorelDraě 10 je i aplikace KPT 6 pro Windows.

Máte novinky také z vaší firmy? Zašlete nám je adresu . Budou-li aktuální, zpracujeme je do příštího kaleidoskopu.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Polygrafie  

 » Rubriky  » Zprávy  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: