Jaky byl letosni Seybold v San Franciscu? - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Jaky byl letosni Seybold v San Franciscu?

3. září 1999, 00.00 | Pojdme se spolecne podivat na nektere zakladni trendy, ktere bylo mozne vysledovat z mnozstvi prezentovanych informaci.

Cela akce byla velmi narocna - samotneho veletrhu, ktery skoncil vcera, se sice zucastnilo "pouze" cca 300 firem, zato se jednalo o ty nejvyznamnejsi z oblasti predtiskove pripravy. Navic po celou dobu veletrhu probihaly ruzne zajimave konference, kterych jsme se take snazili ucastnit. A program nekoncil pochopitelne ani vecer, nebot kazdy den se konala party nektere z vystavujicich firem, kde jsme take nemohli chybet. O to vic se nam podarilo nasbirat informaci, se kterymi se s vami budeme delit jeste po dlouhou dobu.


Lide obdivuji novy Power Mac G4

Pres obrovske mnozstvi informaci, ktere bylo na Seyboldu prezentovano, je patrne nekolik malo konkretnich trendu, ktere se vetsina firem snazila podchytit. Predevsim je to Internet. Ten jiz, jak se zda, v Americe zcela ovladl svet predtiskove pripravy. Nejen ze nove produkty vyuzivaji Internet jako zcela standardni komunikacni kanal (napr. scripty v novem Mac OS 9), ale skoro kazdy se snazi vytvorit reseni primo pro Internet. V nejblizsi dobe nekolika tydnu tak muzeme na Internetu ocekavat radu sluzeb, ktere budou zajimave i pro ceske uzivatele. Pripravuji se napriklad servery, ktere budou bezplatne provadet na uploadovanych souborech efekty s pouzitim beznych filtru z Photoshopu, nebo napriklad preflight kontrolu pdf souboru. Na Internet sazi i firmy, ktere jej zatim pomerne dost opomijely - napr. Quark predstavil nove reseni avenue.quark pro prevod dokumentu z QuarkXPressu do formatu XML. Tento format lze pak jednoduse publikovat na Internetu. avenue.quark bude levny plug-in (cena cca 100 az 200 dolaru), ktery bude jiz standardne dodavan v QuarkXPressu 5. Podle prvnich demonstraci byly predvadene vysledky velmi uspokojujici.


Tim Gil predstavuje novy program avenue.quark pro prevod dokumentu do XML

Dalsim jednoznacnym trendem je digitalni tisk. Zda se, ze tato technologie zde zacina pomalu fungovat a tak se zajem presouva postupne od technologii k resenim. Lide tak postupne prestavaji obdivovat jednotlive stroje, ale spise diskutuji o skutecne prakticke vyuzitelnosti. Je zajimave, ze take zde je digitalni tisk velmi drahy. O to vic jsou proto vyuzivany moznosti personalizace a to i velmi vyspele - na letacich nejsou pouze obmnenovany texty a obrazky, ale "personalizovany" jsou casto i samotne obrazky (tj. jmeno prijemce je napr. "vyryto" do mydla ap.). Vysledkem je spickova tiskovina, ktera jiz ma svoji hodnotu. K tomu se pochopitelne vztahuje siroka nabidka reseni pro personalizovany tisk, ktere byly na Seyboldu k videni. S nejzajimavejsimi vas samozrejme postupne seznamime.


Xerox predstavil svuj digitalni tiskovy stroj DocuColor 100 na bazi enginu Xeikon s sirkou media 50 cm

Seybold byl tedy jednoznane velmi zajimavy a prinosny. Skoda jen, ze je tak daleko a ze ucast je velmi draha (vstup na jednu dvoudenni konferenci se pohybuje okolo 1 000 dolaru), nebot navsteva by prospela vsem, kteri se pohybuji zejmena v oblasti digitalniho tisku.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Polygrafie  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: