Jak se dělá webdesign o velikosti 5 kb - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Jak se dělá webdesign o velikosti 5 kb

14. července 2000, 00.00 | Umíte udělat atraktivní web o velikosti 5 kb? Ne? Potom si prečtěte tento článek, který pojednává o jedné polo-šílené soutěži na toto téma...

Nedávno proběhla na Grafice zprávička o velmi zajímavé soutěži (web soutěže: http://www.sylloge.com:8080/5k/home.html. Hlavním úkolem v této soutěži bylo vytvořit smysluplný grafický návrh www stránek. To není samo o sobě nic těžkého a složitého. Háček byl ale v tom, že celý web nesměl překročit velikost 5 kb, přesněji 5120 bajtů.
Soutěž byla vyhlášena na začátku března, termín odevzdání soutěžních příspěvků byl 2.dubna. Sešlo se více jak 1200 prací (na webu soutěže je jich je uvedeno zatím jen 250, zbytek bude doplněn časem).

5K

Cílem soutěže bylo poukázat na to, že lze udělat pěkný a atraktivní web i při velmi drsném velikostním omezení a zároveň protestovat proti několika set kilobajtovým www prezentacím, které jsou dnes na denním pořádku (a to není rozhodně dobře!). Snad ještě několik slov k pravidlům. Používat se směl standardní HTML kód, obrázky, skritpy, styly a další prvky jako flash a podobně (i když nemyslím, že by byla 5 kb flash prezentace zrovna efektivní ba dokonce vůbec možná), ovšem nesměly dohromady přesáhnout oněch 5120 bajtů. Zakázány byly server side includes (špatně by se díky nim počítala velikost celé prezentace). Důležitě je upozornit na to, www stránky musely mít nějaký smysl, nešlo pouze o nějaké hraní s ascii art ! Jak se hodnotilo ? Všechny dílka hodnotilo několik nezávislých porotců (jak jinak, že ano), v potaz se brala tato kritéria v následujícím pořadí: velikost stránky, estetický vzhled, funkčnost, celkový koncept a originalita.

První místo

Zajímavá byla i cena za první místo. Činila rovných 5120 amerických centů, což je nějakých 50 babek. Ano, není to nic moc (vzpomeňme na Bohunku Třešňákouvou, která vyhrála za banner pro Abit tuším 500 dolarů), ale autoři soutěže uvádějí, že zde nejde o peníze, nýbrž o slávu ;). A i ta se dá zpeněžit. Soutěž má docela solidní publicitu, psalo o ní mnoho renomovaných světovách IT serverů (ZDNET, ...), takže se vítěz dostanete zcela evidentně do povědomí a možná dostane nějakou fajnovou zakázku a nebo také ne.
Určitě jste nažhavení na to, kdo je tím vítězem celé soutěže. Je jím tým autorů z Cornell Univerzity s dílkem a5kRobustScalableInternetOnlineEcommerceFurnishingsOutlet. V podstatě se jedná o virtuální obchod s nábytkem realizovaný pomocí javascriptu. Mne osobně to nepřipadá nějak obzvlášť uchvátné, na druhou stranu, co bych chtěl za 5 kb.
Druhé dílko je taková javascriptová vizuální hříčka - nazvaná iris, opět nic moc (podle mého názoru).
Naopak v pořadí třetí sajtík - Draw a NIMAL (mi-NIMAL a-NIMAL) - se mi fakt líbíl. Nemá cenu vysvětlovat o čem je, mrkněte se na screenshot. Našel jsem na něm snad jedinou vadu, chybí tam v přednstavených zvířátkách sršeň :-)

Animals ...

Z dalších výherců bych upozornil na Princess Rain 2000 (ve zkratce jde o hru, kdy ovládáte draka, kteý pojídá padající princezny, vše děláno v javascriptu). Když jsem to poprvé uviděl, nechápal jsem, jak to udělali, opravdu ne. Tento výtvor, ač je až na pátém místě, je u mne osobně na místě prvním !

Princezna ...

Za povšimnutí stojí též the web's smallest art museum. Jedná se galerii několika skutečných a existujících obrazů slavných malířů 20.století, v čele s Pietem Mondrianem (zakladetelem skupiny a výtvarného stylu De Styjl). Jednoduché a pěkné, doporučuji.
Poslední příspěvek, na který chci upozornit, má spíše praktické využití než nějaký estetický či zábavný význam. Dílko se jmenuje Web Color Visualizer a ulehčuje práci s "bezpečnými barvami pro web".

Celá soutěž nazvaná prozaicky "the 5K" potvrdila, že notoricky známé přísloví "méně, je někdy více" opravdu platí. Škoda jen, že se neumístil na předních příčkách soutěže i nějaký český webdesigner, něktěří jedinci na to určitě mají...

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Webdesign  

 » Rubriky  » Design  

 » Rubriky  » Zprávy  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: