InDesign - "Quark killer" je na světě - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

InDesign - "Quark killer" je na světě

3. března 1999, 00.00 | Adobe představilo svého nového koně - program pro sazbu a zlom, který nahradí PageMaker. Co InDesign nabízí, že si troufne přímo zaútočit na Quark?

Adobe včera představilo InDesign - novou aplikaci určenou pro zlom stránek, která je založena na zcela nové, otevřené a objektově orientované architektuře. Otevřená architektura programu umožňuje podle Adobe v podstatě neomezené možnosti při úpravě aplikace specifickým potřebám zákazníkům - redakce časopisů, reklamní agentury, návrháři atd. mohou tedy v budoucnu získat své vlastní libovolné firemní publikační řešení. Zajímavé například je, že jádro programu má necelé 2 MB (celá instalace však cca 60 MB) a většina funkcí je zajišťována "plug-iny". To samozřejmě Adobe umožňuje spolupracovat s řadou externích vývojařů, kteří mohou InDesign rozšiřovat o speciální možnosti.

Není tajemstvím, že Adobe útočí programem InDesign (dříve pracovně označováno jako K2) na QuarkXPress. A tak umí nejen přímo otevírat soubory ve formátu QuarkXPress 3.3-4.04, ale obsahuje i sady zkratkových kláves kompatibilních s Quarkem. Pochopitelně, že v očích Adobe je InDesign nástupcem PageMakeru a tak podle výrobce není problém v InDesign pracovat se soubory vytvořenými v PageMakeru. A jaká je budoucnost PageMakeru? Podle neoficiálních informací plánuje Adobe vytvořit ještě jeden upgrade "jednoduššího" PageMakeru (snad po názvem PageMaker 6.5 Plus), který by již neměl být cílen na profesionální uživatele, ale spíše na ty, kteří si čas od času potřebují vysadit jednodušší tiskovinu (bude distribuován s různými cliparty atd.)

Uživatelské rozhraní InDesign je podobné jako v ostatních aplikacích Adobe, což by mělo stávajícím uživatelům pomoci při přechodu na tento zcela nový produkt a InDesign by měl pochopitelně bez problémů pracovat s Adobe Photoshopem a Illustratorem, neboť je postaven na shodném grafickém engine. A podle dostupných informací není například problém přenést obrázek s vrstvami z Photoshopu do InDesign a celou kompozici uložit v PDF. Na podporu PDF je ostatně kladen velký důraz - vytvořené soubory lze například přímo ukládat ve formátu PDF.

Co konkrétního InDesign nabízí?

V redakci jsme zatím neměli možnost se s konečnou verzí programu seznámit, proto se v této první zprávě nebudeme příliš věnovat všem podrobnostem, které program nabízí. Zajímavě by měly být řešeny vrstvy dokumentů, editor klávesových zkratek, vyspělé nastavování kerningu, možnost zoomu až do 4000%, podpora ICC profilů, možnost práce jak s vektorovými, tak bitmapovými objekty - vše lze různě maskovat atd.

Uživatelé PageMakeru patrně ocení možnost vytváření libovolných přechodů, což byla jedna z funkcí, která PageMakeru dlouho chyběla.

Adobe InDesign pro Mac OS 8.5, Windows 98 a Windows NT 4 by měl být k dispozici v létě 1999. Koncová cena se bude pohybovat zhruba kolem 30 000,- Kč pro obě platformy.

Adobe vsází na InDesign skutečně hodně. Už tím, že v podstatě zabíjí jeden ze svých úspěšných produktů, který si po dlouhé době vydobyl výrazné místo na profesionálním pre-press trhu (PageMaker), je jasné, že InDesign má být jedním z hlavních koní Adobe. Podaří se skutečně Adobe pokořit Quark? Toť otázka - jednotlivé produkty začínají být totiž natolik dokonalé, že často rozhoduje i určitý subjektivní přístup a upřímně řečeno, QuarkXPress je stále ve studiích velmi oblíben. Na druhou stranu bude jistě hrát cena, neboť nový InDesign by měl být o polovinu levnější než Quark 4 distribuovaný u nás. Karty jsou však teprve vrženy a uvidíme jak se situace bude dále vyvíjet. Každopádně vás budeme pravidelně informovat.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Sazba  

 » Rubriky  » Zprávy  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: