HP se pustilo do cenové války - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

HP se pustilo do cenové války

9. června 1999, 00.00 | Ekonomická situace v ČR není zrovna růžová a výrobci potřebují prodávat za každou cenu. Rozpoutala HP cenovou válku? Kdo na ní vydělá?

Tiskárně HP DeskJet 420C jsme na našich stránkách nevěnovali při uvedení příliš velkou pozornost. Jde o nejlevnější inkoustovou tiskárnu společnosti HP. Je pochopitelné, že nenabízí žádnou převratnou kvalitu tisku a navíc její předchůdci měli často mechanické problémy.Nechceme na tomto místě tiskárnu odsuzovat, naopak, od 1. Června se z ní stala zajímavá alternativa.

DJ 420C Podle tiskové zprávy společnosti HP je model 420C prodáván za 2 600 Kč bez DPH. Ano, nejde o tiskovou chybu, HP se pustila do lítého cenového boje s konkurencí. Je jasné, že tato cena patří mezi nejnižší na trhu, takže se dá předpokládat, že ve spojení se značkou přitáhne kupce. Zlevnění lze chápat několika způsoby.

V první řadě jde o jasný signál, že HP pociťuje tlak konkurence a nechce přijít o svou skvělou pozici na českém trhu. Přestože je objemu prodaných tiskáren jasně vede, tlak konkurence sílí, a to zejména u levných inkoustových tiskáren. Jistě si ještě pamatujete na reklamní kampaň kolem tiskáren Lexmark CJP 1000 a CJP 1100.

Druhým úhlem pohledu je, že společnost HP zřejmě začíná opouštět svou původní obchodní strategii. Před více než rokem jsem diskutoval s jedním poměrně vysoko postaveným zástupcem značky HP u nás a on se zcela jasně vyjádřil, že HP je značka, která nikdy nepůjde pod cenu. Tedy, přesněji řečeno, společnost spoléhala na fakt, že kvalita a jméno vyváží o něco vyšší cenu. Nouze o zákazníky a celková stagnace trhu však dělá své a HP si zřejmě nemůže dovolit ignorovat ani sebemenší část trhu.

Třetí pohled již není ani tak obchodní jako spíš technický. Inkoustové tiskárny zažily obrovský rozmach, který vedl na jedné straně k výraznému zlepšení technologie, na straně druhé k drastickému pádu cen. Výrobci našli v domácích uživatelích hladovou skupinu, prahnoucí po levném řešení. Pokud se podíváte do inkoustové tiskárny jako je například DJ 420C, pochopíte, že výrobní náklady musí být minimální. U těchto tiskáren je konstrukce zjednodušena opravdu maximálně, a co není z plastu je nejspíš gumové.

Závěrem bych rád zdůraznil, že situace na trhu se mění a je otázkou, nakolik si to naši uživatelé uvědomují. Z inkoustových tiskáren se stala spotřební elektronika. Tiskárny samotné jsou prodávány za ceny blízké nákladům a zisk je realizován až na spotřebním materiálu. Už jste někdy uvažovali nad tím, kolik stojí jedna plnobarevná stránka z levné inkoustovky? Pokud jste nad tím nepřemýšleli, tak to ani nedělejte, cena je nečekaně vysoká.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Hardware  

 » Rubriky  » Stolní tiskárny  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: