Digitální Xerox - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Digitální Xerox

23. února 1999, 00.00 | Xerox chce být nadále pouze digitální - a to všemi směry. Je možné aby skutečně ohrozil Hewlett-Packard?

Společnost Xerox je na našem trhu známá především v oblasti klasických analogových kopírek - vždyť slovo xeroxovat natolik zdomácnělo, že se používá i v případech, kdy se jedná o rozmnožování na přístrojích zcela odlišných značek.

Xerox se však nadále chce ubírat výhradně digitálním směrem - a to jak celosvětově, tak v naší zemi. Nehodlá se ovšem spokojit pouze s trhem digitálních kancelářských kopírek, ale výrazně se angažuje také v oblasti tiskáren a multifunkčních zařízení. Zejména na poli tiskáren (laserových a inkoustových) pak útočí na pozice společnosti Hewlett-Packard, která zde tradičně dominuje. Podle slov generálního ředitele české pobočky Xeroxu Simona Matowa usiluje na druhou stranu Hewlett-Packard o pozici na trhu digitálních kopírek. Digitální kopírky jsou totiž z uživatelského pohledu velmi zajímavé, neboť jde v podstatě o spojení tří doposud samostatných zařízení - skeneru, tiskárny a kopírky. Protože však jednotlivá zařízení využívají řadu prvků společně, cena digitální kopírky je v porovnání k jejím schopnostem velmi nízká.

Získání významných pozic na trhu s digitálními zařízeními je tak pro světové firmy klíčové. Toto nové odvětví roste závratným tempem a přináší zároveň i možnosti velkých zisků. Finanční výsledky Xeroxu ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku tomu nasvědčují - společnost dosáhla celosvětově 33% růst celkového objemu prodeje digitálních výrobků, který tak poprvé činil více než 50% celkového příjmu. Naproti tomu celkový příjem se zvýšil "jen" o 17%. Objem prodeje analogových zařízeních ve stejném období klesl o 16%.

Xerox vydává každoročně na výzkum a vývoj 1,7 mld USD, není proto divu, že v poslední době uvádí na trh mnoho nových zařízení. V lednu to byly například levné řady multifunkčních zařízeních řady XD a XE. Tím samozřejmě představování nových produktů nekončí - celkem bychom se měli letos dočkat přes 60 nových produktů ve všech technologických kategoriích.

Zařízení běžné kancelářské třídy neprodává Xerox přímo, ale prostřednictvím své samostatné divize Xerox Channels Group, která má v každé zemi dva až tři hlavní distributory. Také o trendech v této oblasti jsme měli možnost získat v minulých dnech podrobné informace, neboť jsme se zúčastnili jednání s Jimem Firestonem, presidentem Xerox Channels Group. Závěr z jednání je velmi jednoduchý - vyjdou-li Xeroxu jeho smělé plány, uslyšíme patrně o tiskárnách této značky v budoucnosti mnohem více, než doposud. A Xerox se chystá na nejrůznější technologie - ať se jedná o laser, či inkoust, kde zatím své technologie nakupoval od třetích výrobců, např. společnosti Lexmark. V této otázce ostatně Jim Firestone sám naznačil, že Xerox bude aktivněji využívat své skryté technologické zdroje, neboť v minulých letech nedokázal maximálně zužitkovat všechny technické patenty a znalosti, které jejich rozsáhlá vědecká základna poskytuje.

Petr Podhajský

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: