CeBit 2002 - trochu jiný, trochu stejný - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

CeBit 2002 - trochu jiný, trochu stejný

21. března 2002, 00.00 | Jak se nám jeví CeBit 2002 s odstupem několika dní? Co všechno nás (kromě nových produktů) zaujalo? Jak jsme CeBit 2002 prožívali?

Hlavní sponzoři
zpravodajství CEBIT 2002

pro pre-press

pro tiskové technologie

pro digitální fotografii
Partneři: IIYAMA, TALLY

Jak se nám jeví CeBit 2002 s odstupem několika dní? Co všechno nás (kromě nových produktů) zaujalo? Jak jsme CeBit 2002 prožívali?

Naše první kroky pochopitelně vedly to tiskového centra, obhlédnout možnosti, vyřešit komunikaci s redakcí a zajistit publikování článků. V pražské redakci jsme se připravovali i na krizové scénáře, takže kromě síťových karet jsme sebou vezli výbavičku pro bezdrátové Wi-Fi připojení, což je se na místě ukázalo jako poměrně prozíravé. Za zapůjčení základnové Apple AirPort stanice a karty pro redakčního iBooka děkujeme společnosti CDS, Wi-Fi karty pro PC nám zapůjčila společnost UMAX (AirPort je obchodní značka Applu pro firemní Wi-Fi řešení).

Na místě nás čekal drobný komunikační chaos - připojení přes ethernet, ovšem dobře zafirewallované, několik mrtvých bezdrátových sítí a záloha 8 Euro za telefonní kabel s německou koncovkou (spolu s AirPort Base station naše řešení pro první den). Druhý den začala fungovat bezdrátová místní síť MobilCom, tak jsme po přidělení příslušných hesel mohli začít normálněji fungovat. Občas jsme museli přepojovat na Ethernet, kde se podařilo se správným nastavením proxy i komunikovat se světem jinak než jen přes web. Na síti MobilCom bylo pozoruhodné to, že byla rozdělená do více segmentů a do každého bylo nutné se přihlásit (v rámci jedné budovy) zvlášť. Do některých to nešlo vůbec...

Příjemným překvapením ranních příjezdů z několik desítek km vzdáleného hotelu byly ranní zácpy - respektive jejich absence. Po zkušenostech z minulých CeBitů jsme očekávali uvíznutí v "stau" na několik desítek minut, obvykle byl však příjezd až na parkoviště zcela hladký - bez ohledu na dobu. Předpokládáme, že situace se zlepšila díky novým komunikacím z východní strany, díky tomu z našeho jižního směru byla doprava zcela bez problémů.

Postaráno bylo i o celebrity - tedy alespoň ty politického života. CeBit otevíral spolkový ministerský předseda Gerhard Schroeder, Britský den, který byl v úterý 19. března, pro změnu zahajovala Jeho královská výsost, princ Andrew.

Na samotném výstavišti čekaly stálé návštěvníky změny. Přibyl nový pavilon a v části pavilonů došlo k výrazným změnám rozložení vystavovatelů, což přispělo k drobnému zmatení. Občas se také zdálo nelogické spojení v některých pavilonech - například SAP a Adobe v hale 4, ovšem šlo čistě o to, že se plocha zaplňovala postupně podle nomenklatur, a tak občas mizely hranice mezi pavilony. Místy mizely zcela, například dvouhala 24-25, rozdělená malým schůdky, mátla velmi snadno. Naštěstí bylo možné, tak jako loni, využít k orientaci své PDA - pro Palm OS a PalmPC zařízení byl k dispozici digitální katalog vystavovatelů na CeBitu.

Hala číslo 1 je vyhrazená pro "stálé zákazníky" - pavilony velkých společností zde stojí celoročně. Proto je v podstatě nemožné sem dostat novou firmu, takže například Sony se vklínilo do haly 2, která jinak byla vyhrazená především notebookům a PDA. Kromě toho bylo Sony k vidění ještě jinde - na speciálním MemoryStick stánku - podobné stánky, zastřešující určitou technologii jsme mohli vidět i jinde, například pro Bluetooth nebo pro Wi-Fi.

Zaujal nás rovněž zajímavý fakt, že nomenklatura byla lehce pročištěná. Například již nebylo "místo" pro výrobce papírů pro tiskárny. Proč, o tom se můžeme jen dohadovat, ale vzhledem k tomu, že dnes je (především u SOHO tiskáren, prodávaných za hubičku) zisk generovaný právě spotřebním materiálem jako je inkoust a papíry, se mohlo jednat o krok na základě přání velkých výrobců tiskáren. A ty výstavní správa přece jen nechce rozzlobit...

Jednoznačně však byl vidět příklon k telekomunikacím - to je to, co světem momentálně vládne. Vzduchem létaly pojmy jako GPRS, 3G, ARPU a podobně, nové mobily, před nimiž se musí naše stávající stydět, měl na stánku kdejaký asijský výrobce, samozřejmě ani evropští producenti, kteří hrají v této oblasti prim, se nenechali zahanbit a ukázali co dokáží. Rozsáhlé byly i prezentace mobilních operátorů, o to nejen německých - narazili jsme i na jednoho z ruských GSM poskytovatelů.

V oblasti grafiky, digitální fotografie a pre-press se takový přísun novinek nekonal, spíš byla možnost si je poprvé vyzkoušet a prohlédnout. CeBit se snaží soustředit na to, co je právě main-stream - a to již dávno nejsou "obyčejné" počítače, internetové nadšení také vychladlo, takže ještě nějaký pátek budeme surfovat na vlně nadšení z mobilních komunikací. A až i ta opadne, najde se něco nového - možná něco z toho, co bylo letos prezentováno na stáncích vysokých škol či výzkumných laboratoří v futureparku.

Obsah seriálu (více o seriálu):

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Reportáže  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: