Boj o trh se skenery - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Zprávy

Boj o trh se skenery

UMAX skener 3400

17. července 2001, 00.00 | Chcete nový skener? Už nemusíte čekat na nové ceny ani na lepší technickou podporu. Vše je tady!

Firma Umax je tradiční dodavatel skenerů, přičemž v České republice platilo skener = UMAX. Zásluhu na tom má také distributor, firma Conquest, která zajistila velmi dobré vnímání značky. V poslední době se o své začala hlásit firma HP, která má celosvětově poměrně velký podíl na trhu low-endových skenerů. Firma HP samozřejmě zaútočila na nejcitlivější místo - na cenu.

Prvním odvetným krokem ze strany Umaxu, pro většinu lidí zřejmě nejdůležitějším, je snížení cen vybraných modelů skenerů, v některých případech i o 2 000 Kč. V nejnižší kategorii je cena zřejmě nejdůležitějším prvkem. Když zákazník v supermarketu vidí vedle sebe dva skenery se srovnatelnou cenou, vezme ten levnější bez ohledu na značku. Srovnání starých a nových cen skenerů vypadá následovně:

  Původní (Kč bez DPH) Nová (Kč bez DPH)
Astra 3400 4 290 2 990
AstraNET 4 490 3 990
Astra 3450 5 590 4 990
Astra 6400 11 990 9 990
Astra 6450 13 990 11 990

Cena uspokojí většinu zákazníků, ale rozhodně ne všechny. Pokud skener vybalíte a nevíte si rady, rozhodně vás potěší telefonická podpora. Nová služba UMAX Bodyguard je systém bezplatných služeb pro zákazníky. Na telefonní lince 0800 11 UMAX (tedy 0800 11 8629) je 24hodinová služba s obsluhou, kde se můžete dozvědět vše o produktech Umax. Kromě podpory stávajících zákazníků vám zde ochotně pomohou s výběrem nového skeneru, případně doporučí nejbližšího partnera UMAX.

Pro zákazníky, kteří řeší specifický problém netechnického rázu (jak správně skenovat, jak odstranit barevný nádech aj.) jsou na webu umax.cz dokumenty ve formátu PDF. Jejich obsahem jsou praktické návody pro začínající i mírně pokročilé uživatele.

Hodnocení
Reakce ze strany Umaxu přichází s mírným zpožděním (poté co mělo HP vyšší prodeje), ale je poměrně razantní. Ocení ji jak úplní začátečníci (cena), tak pokročilejší uživatelé (podpora). Je otázka, jaká je skutečná hranice, kam jsou ochotni jít výrobci (dodavatelé), aby získali tržní podíl. Ceny se už těžko mohou snižovat, protože na rozdíl od tiskáren u skenerů neexistuje nic jako spotřební materiál.

Dalším krokem, který zůstane koncovým zákazníkům skryt, je vytvoření firmy UMAX CZ (vydělením z Conquestu), která nebude mít pouze jednoho distributora jako dosud, ale pravděpodobně jich bude sedm. Jedná se o poměrně razantní změnu, která by měla získat zpět ztracené pozice značky.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Skenery  

 » Rubriky  » Zprávy  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: